هوش مصنوعی در واقع «اتوماسیون» (Automation) یا همان فرآیند خودکارسازی
شرکت های بزرگ در حال سرمایه گذاری های چند میلیارد دلاری در پروژه های هوش مصنوعی هستند و مایکروسافت هم با آوردن چت بات ChatGPT به بینگ، در تلاش است مدل جستجوی ما در اینترنت را زیرورو کند و شاید حتی تا چند وقت دیگر، ساختار کل اینترنت را به هم بریزد.
سر در آوردن از هوش مصنوعی هم مثل هر تکنولوژی جدید دیگر که با کلی هیاهو و جنجال رسانه ای همراه است، ممکن است گیج کننده باشد و حتی متخصصان هوش مصنوعی هم به سختی می توانند خود را با تحولات لحظه ای این فناوری همراه کنند.
در زمینه ی هوش مصنوعی، یک سری سوالات به مراتب پرسیده می شود؛ مثلا اینکه دقیقا منظور از هوش مصنوعی چیست؟ فرق بین هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و یادگیری عمیق چیست؟ چه مسائل دشواری حالا به راحتی قابل حل هستند و حل چه مسائلی هنوز از توانایی هوش مصنوعی خارج است؟ و شاید محبوب ترین آن ها؛ آیا قرار است دنیا با هوش مصنوعی نابود شود؟
اصطلاح «هوش مصنوعی» (Artificial Intelligence) یا AI برای توصیف سیستمی به کار می رود که می تواند فعالیت های شناختی وابسته به ذهن انسان ازجمله «یادگیری» و «حل مسئله» را به خوبی یا حتی بهتر از انسان ها انجام دهد. اما در اکثر موارد، آنچه به عنوان هوش مصنوعی می شناسیم، درواقع «اتوماسیون» (Automation) یا همان فرایند خودکارسازی نام دارد و برای درک بهتر AI، ابتدا باید فرق آن را با اتوماسیون بدانیم.
در دنیای علوم کامپیوتر یک جوک قدیمی وجود دارد که می گوید اتوماسیون، کارهایی است که ما همین حالا می توانیم با کامپیوتر انجام دهیم، اما هوش مصنوعی کارهایی است که ما دلمان می خواست می توانستیم با کامپیوتر انجام دهیم. به عبارت دیگر، به محض اینکه بفهمیم چطور کاری را با کامپیوتر انجام دهیم، از حوزه ی هوش مصنوعی خارج و وارد اتوماسیون می شویم.