زندان برای مهریه امری قابل ایراد است..!!

زندانی کردن مردان برای مهریه امری قابل ایراد است..!
امیرحسین صفدری وکیل دادگستری و پژوهشگر علم حقوق
به عنوان یک پژوهشگر علم حقوق باید بگویم که اصولا زندانی کردن مردان برای عدم پرداخت مهریه امری قابل ایراد است، چرا که ماهیت و ذات ازدواج کردن آرامش، سعادت و خوشبختی می باشد که زندانی کردن مردان بخاطر ناتوانی در پرداخت مهریه دور از ماهیت و ذات ازدواج است.
مطابق با ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا ۱۱۰عدد سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده (۲) قانون اجرای محکومیت های مالی است و چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است و رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است.
در تفسیر ماده 22 به زبان ساده تر باید بگویم که قانونگذار ما ملائت یا همان دارایی مرد برای پرداخت را 110 عدد سکه یا معادل آن به صورت یکجا در نظر گرفته است، که مرد باید به زوجه خود پرداخت کند، حال برای این که زوج زندانی نشود باید دادخواست اعسار بدهد و اگر اعسار او مورد قبول واقع شود دیگر حبس نمی شود و در این صورت دادگاه با توجه به میزان درآمد و دارایی زوج به صورت اقساط تعیین می کند که چگونه مهریه زوجه را پرداخت کند. نکته مهم در این خصوص این است که مازاد بر ۱۱۰ عدد سکه، ملائت مرد ملاک است که بار اثباتی آن به عهده طلبکار یعنی (زن) می باشد.
به عنوان یک محقق علم حقوق به قانونگذار محترم پیشنهاد می دهم تا در خصوص ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ هر چه سریع تر تجدیدنظر اساسی انجام بدهد، چرا که با توجه به وضعیت اقتصادی، ارزش پول ملی، کاهش اشتغال جوانان و قیمت بالای سکه در نظر گرفتن ملائت مرد برای پرداخت یکجای مهریه که ۱۱۰ عدد سکه می باشد دور از انصاف و عدالت است و اکثر مردهای جامعه ی ما از پرداخت آن به صورت یکجا با توجه به قیمت بالای سکه و مشکلات زیادی که در دعاوی خانواده ایجاد می شود غیرممکن است.
با توجه به مواردی که تاکنون بیان شد، و پس از پژوهش های میدانی انجام شده در سطح جامعه از منظر اجتماعی هم باید بگویم که متاسفانه در جامعه ی ما مهریه های سنگین رواج زیادی پیدا کرده است. افزایش بی رویه ی میزان مهریه در نهایت به نفع زنان نمی باشد چرا که این امر منجر به افزایش هزینه ی ازدواج گردیده و میزان ازدواج را کاهش میدهد از مهم ترین آسیب های ناشی از افزایش مهریه میتوان به افزایش سن ازدواج و عدم تامین نیازهای روحی و عاطفی جوانان اشاره نمود.
به عنوان یک وکیل دادگستری باید بگویم که مهریه ماهیت هدیه دارد به این صورت که عاشق، مهریه را به محبوب خودش به عنوان اظهار محبت و نشان دادن علاقه که یک امری فطری و طبیعی است، پرداخت می کند. در این نگاه، تعیین مهریه برای دختران یا زنان یک نوع بزرگداشت و تکریم از مقام زن است که بیشتر جنبه معنوی داشته که باعث استحکام بنیان خانواده شده و مانع از هم پاشیدگی آن می شود؛ برخلاف مهریه سنگین و غیرمتعارف که بیشتر رویکرد مادی گرایانه دارد؛ این نوع مهریه ها نمی تواند پشتوانه ای اطمینان بخش از جهت اقتصادی یا استحکام روابط زناشویی باشد، بلکه باعث تزلزل این نهاد مقدس شده و پیامدهای تلخ اجتماعی دارد.