نور روز و ویتامین D - رفتار نور
نور روز و ویتامین D
نور طبیعی برای تولید ویتامین D ضروری است و کمبود این ویتامین می تواند به بروز بیماری هایی مانند نرمی استخوان، افسردگی و انواع مختلف سرطان منجر شود (Boubekri, 2014). پژوهش های اخیر نشان داده اند که دسترسی به نور روز می تواند از بروز بیماری های ناشی از کمبود ویتامین D جلوگیری کند. علاوه بر این، نور طبیعی تاثیر مثبتی بر ادراک بصری و خلق وخو افراد دارد و به افزایش احساس رضایت کمک می کند (Xue et al., 2014).
در شرایط عادی زندگی، قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت کافی می تواند 80% تا 100% ویتامین D مورد نیاز بدن را تولید کند. با این حال، شگفت انگیز است که کمبود ویتامین D در میان بسیاری از زنان در برخی کشورهای خاورمیانه مشاهده می شود، در حالی که آن ها معمولا تمام بدن خود، از جمله چهره و دست ها را می پوشانند. این زنان به ندرت پوست خود را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار می دهند، با وجود اینکه این کشورها از آفتاب فراوانی برخوردارند (Boubekri, 2014).
رفتار نور
در چشم انسان، علاوه بر وجود دریافت کننده های مخروطی و استوانه ای، دریافت کننده های دیگری نیز وجود دارند که وظیفه آنها دریافت اطلاعات غیر بصری نور و فعال سازی سیستم چرخه ۲۴ ساعته بدن است. این سیستم به نام ساعت بدن شناخته می شود. در مواردی که ساعت بدن با ساعت شبانه روزی هماهنگ نباشد، مانند سفرهای طولانی با اختلاف ساعت زیاد، چشم ها اطلاعات تغییر شرایط را به مغز ارسال می کنند، که می تواند منجر به عوارض موقتی مانند خستگی شود. به همین دلیل، افراد نابینا معمولا قادر به تنظیم ساعت بدن خود نیستند و از بیماری کم خوابی رنج می برند (Bellia et al., 2011). زاویه ارتفاع خورشید و رنگ نور روز در طول روز همواره در حال تغییر است. این تغییرات پیچیده و مشهود نور روز برای تامین نیازهای بصری، روانی و بیولوژیکی ما اهمیت زیادی دارد. کیفیت فیزیکی نور روز، چه به صورت مستقیم و چه پراکنده، می تواند احساسات منحصربه فرد و واکنش های عاطفی را برانگیزد که به سادگی با روش های محاسبه ای قابل اندازه گیری نیستند. همچنین، ویژگی متغیر نور روز به فضاهای معماری کیفیت و پویایی می بخشد که با نصب و راه اندازی روشنایی مصنوعی ثابت به دست نمی آید (Boubekri, 2014).