طرح دعوی و مراحل رسیدگی به دعاوی در شوراهای حل اختلاف
[طرح دعوی و مراحل رسیدگی به دعاوی در شوراهای حل اختلاف ]
طرح پرونده و دعوی و مراحل رسیدگی در شوراهای حل اختلاف ،تاحدودی شبیه به محاکم دادگستری است.
برای اقامه دعوا و طرح پرونده در این شوراها،باید به شورای حل اختلافی که صلاحیت محلی رسیدگی ،به پرونده(باتوجه به اقامت خوانده) را دارند مراجعه و با تهیه فرم مربوطه نسبت به نوشتن موضوع دعوا و توضیحات و تقاضا برای رسیدگی اقدام کرد.
به طوری که با مراجعه به واحد ارجاع،پرونده فوق ثبت و به جهت رسیدگی به یکی از شوراهای حل اختلاف ،ارجاع و مراحل رسیدگی آغاز می گردد .
این شوراها ،پس از ارجاع پرونده ،اقداماتی از قبیل احضار طرفین برای مذاکره و تلاش برای حل و فصل موضوع و خاتمه دادن به پرونده از طریق صلح و سازش و... اقدامات قانونی را به عمل می آورند.
و در نهایت با صدور قرار یا گزارشی تحت عنوان گزارش اصلاحی یا صدور رای اقدام می کنند .
چنانچه سازش میان طرفین حاصل نشده باشد ، و موضوع فوق در صلاحیت شورا باشد ،قاضی شورا پس از مشورت با اعضای شورا و اخذ نظر کتبی از آنها،رای را صادر می کند ،که تنها در این صورت نظر قاضی است که ملاک برای اخذ تصمیم و صدور رای است.
رای صادره ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ به طرفین دعوی قابل تجدید نظر خواهی در دادگاه عمومی دادگستری حوزه مربوطه است ،و چنانچه عدم فرصت تجدید نظر خواهی در رای صادره از دادگاه تعیین شده باشد،رای صادره از دادگاه قطعی است .
رای هایی که به صورت غیابی توسط شورا صادر می گردد ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی،قابل واخلاقی و اعتراض محکوم علیه غایب در جریان رسیدگی در همان شورا می باشد .
رای صادره پس از قطعیت یافتن ،در اجرای احکام دادگستری به اجرا گذاشته می شود .
آرای صادره در امور مدنی به درخواست ذی نفع و به دستور رئیس شورا با صدور اخطار اجرائیه،منطبق با مقررات مربوط به اجرای احکام دادگاه ها ،توسط واحد اجرای احکام دادگستری، به اجرا گذاشته می شود .
اما در امور کیفری ،چنانچه محکوم علیه ،تمایل به پرداخت جزای نقدی داشته باشد ،آن را به حسابی که شورا تعیین خواهد کرد ،به حساب دولت واریز و قبض واریزی آن را ضمیمه پرونده می نماید، چنانچه از پرداخت جزای نقدی امتناع کند ،پرونده به جهت اجرا در امور کیفری به دادگاه یا دادگستری مورد نظر تحویل می گردد.
ایمان مشایخی فر
کارشناس و مشاور حقوقی