تهدید

20 آبان 1403 - خواندن 4 دقیقه - 555 بازدید

[تهدید ]

هنگامی که فرد یا افراد ،اشخاص دیگری را نسبت به انجام یک عمل ناپسند و نامشروع در آینده، بترسانند به این عمل ترساندن جرمی تحت عنوان تهدید گفته می شود .
آری تهدید نوعی جرم است که به موجب آن با ایجاد ترس در وجود افراد نسبت به چیزی آنها را تهدید و در واقع از این راه برای بازدارندگی شخص از انجام کار و اهداف مورد نظرشان استفاده می کنند.
به طور مثال : اگر طلبکاری شخص مدیون و بدهکاری را تهدید کند ،که اگر بدهی خود را نپردازد از وی شکایت می کند ،این عمل تهدید محسوب نمی شود ،چرا که طرح شکایت در مراجع قانونی یک عمل مشروع و قانونی است و رفتار طلبکار تحت عنوان جرم تهدید محسوب نخواهد شد ،چرا که شخص از تهدیدی قانونی برا مطالبه طلب خود استفاده کرده است .
اما اگر شخصی به شخص دیگر بگوید چنانچه برگه ای را با این مشخصات امضا نکنی یا اگر فلان کار را انجام بدهی یا انجام ندهی ،تو را می کشم این عمل تهدید بوده و قابل پیگیری از طریق مراجع قضایی و قابل مجازات است .
اما گر شخصی با مراجعه به مراجع مربوطه اظهار داشته باشد که فلان شخص به تهدید من پرداخته است ،آیا این ادعا از شخص مورد پذیرش توسط مراجع قانونی واقع می گردد ؟
لازم به توضیح است که برابر با قوانین و مقررات رایج در کشور چنانچه شخصی نسبت به اعمال و رفتار و ادعای شخصی که بر خلاف قوانین است ،مدعی واقع گردد ،باید به اثبات آن اعمال و رفتار بپردازد ،و برعلیه شخص مدارک و مستندات و ادله معتبری را ارائه بنماید ،اما از آنجا که مراجع مربوطه خود را متعهد به انجام وظایف خود در برابر مردم می دانند ،می توانند نسبت به این ادعا ،به جمع آوری مدارک و مستندات اقدام کنند .
لازم به ذکر است که جرم تهدید در مواد ۶۶۸ و ۶۶۹ قانون مجازات پیش بینی شده است .
ماده ۶۶۸ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) اشعار می دارد :
هرکس با جبر و قهر یا با اکراه و تهدید دیگری را ملزم به دادن نوشته یا سند یا امضاء و یا مهر نماید و یا سند و نوشته ای که متعلق به او یا سپرده به او می باشد را از و ی بگیرد به حبس از چهل و پنج روز تا یک سال و تا (74) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

اکراه» در این ماده، به معنای وارد آوردن فشار از خارج است.
عناصر تهدید در حقوق جزا بر سه قسم است: الف)تهدید به خصوصیات روانی و جسمی ب) تقاضای خلاف قانون یا خلاف میل تهدیدشونده توسط تهدیدکننده ج) عمد تهدیدکننده .
منظور از «دادن نوشته، سند، امضا یا مهر»، اقدام تهدید شونده به تنظیم و تحویل آنهاست و محل تنظیم، شرط نیست.
آن رفتار مجرمانه ای که در این جرم مورد توجه است تهدید با زور ،اعمال خشونت آمیز جبری و قهری است .
یعنی شخص باید بداند که برای تحقق این جرم انگیزه در تهدید ملاک نیست و برای تحقق این جرم نیاز استفاده از تهدید و اخذ اهداف مورد نظر تهدید همچون اخذ سند ،نوشته و... است
این جرم از جرایم قابل گذشت است
ماده 669 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات های بازدارنده)
(اصلاحی 1399/2/23) :
هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از این که به این و اسطه تقاضای و جه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (74) ضربه یا زندان از یک ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.

ایمان مشایخی فر
دانش آموخته رشته حقوق