اعتماد به نفس ؟ روانشناسی اعتماد به نفس

3 آبان 1403 - خواندن 6 دقیقه - 351 بازدید

کارگاه افزایش اعتماد به نفس نوجوانان


Keyvanpur saeid 

سعید کیوان پور ( شیرانی ) 



اعتماد به نفس

متکی بودن به اراده ی خویش و اعتماد داشتن به نفس خود از مهمترین عوامل پیشرفت و موفقیت انسان به شمار می آید. 

آنان که از اعتماد به نفس برخوردارند ، می توانند با تکیه بر کارایی ها و استعداد درونی خویش ، شخصا با مسائل زندگی روبرو شوند و بدون یاری خواستن از دیگران بر بسیاری از دشواری ها پیروز گردند، ولی آنان که اعتماد به نفس نداشته باشند ، همواره خویشتن را در برابر مشکلات و مسائل زندگی ناتوان می بینند و گاهی به دلیل ضعف نفس ناتوانی های خویش را در برابر دشواری های زندگی ، بزرگ تر احساس می کنند و چنین می پندارند که توانایی انجام هیچ کاری را ندارند و به همین لحاظ است که در برابر مشکل کوچکی نیز بدون کمترین مقاومت تسلیم میشوند و از میدان مبارزه با مشکلات فرار می کنند. آنان که در همه ی کارها از نعمت اعتماد به نفس برخوردار هستند ، دشواری های زندگی و حتی مشکلات بزرگ را نیز در برابر اراده ی نیرومند خویش ناچیز می شمارند و با دلی امیدوار و اراده ای استوار با مسائل برخورد می کنند و چه بسا پیروز می شوند . چنین کسانی اگر چه گاهی در عمل نتوانند هر کاری را انجام دهند ولی بهتر از کسانی هستند که به دلیل ضعف نفس و ناتوانی های خیالی در برابر هر مشکل ، خویشتن را بی کفایت و بیهوده می انگارند و دست از تلاش و کوشش برمی دارند . کسانی که اعتماد به نفس نداشته باشند، فکر می کنند که لیاقت و استعداد 

انجام هیچ کاری را ندارند . اینان استعدادهای فطری و توانایی های خویش را دست کم میگیرند . و گاهی آنچنان احساس بیهودگی و هیچی و پوچی می کنند که خود را بی هیچ همت و اراده ای تسلیم حوادث می کنند و به دلیل شکست های پی در پی شیرینی های زندگی را بر خویشتن تلخ و ناگوار می گردانند . اعتماد به نفس ریشه در امیدواری دارد و آنان که از این موهبت بزرگ بهره مند هستند ، به هنگام رویارویی با هر مشکلی از سلاح پیروزی آخرین امیدواری استفاده می کنند و به یاوری اراده ، ایمان و امید بر اهریمن ناکامی پیروز می گردند . اعتماد به نفس یک پدیده فطری طبیعی است ولی این پدیده گاهی به دلیل مسائل نامطلوب تربیتی و عوامل پرورشی چه در خانه چه در مدرسه و چه در محیط اجتماعی در برخی از نوجوانان رو به ضعف می گذارد و آنان را افرادی بیهوده و بی اراده به بار می آورد ، از این لحاظ معلمان ، مربیان ، پدران و مادران، فرهنگ اجتماعی برنامه های رادیویی و تلویزیونی ، نمایش ها، فیلم ها و بلاخره کتاب ها و مطبوعات میتوانند در ایجاد اعتماد به نفس و تقویت و تشکل آن در نوجوانان و جوانان نقش بسزایی داشته باشند و در تقویت ایمان و اراده ی آنان موثر واقع شوند .

آری اعتماد به نفس بزرگترین عامل موفقیت ها و پیروزی ها است و همه ی ما باید سعی کنیم تا این موهبت بزرگ الهی را در خویشتن تقویت نمائیم و باور داشته باشیم که انسان می تواند در نتیجه ی برخوردار بودن از روحیه ای قوی ، اراده ای محکم ، اعتماد به نفس از مردان و زنان موفق و بزرگ عالم گردد و در هر کاری پیروز و سرافراز باشد . 


همه ی مردان بزرگ ، دانشمندان پرآوازه ، سرداران نامی و قهرمانان جهان کسانی بودند که در نتیجه ی متکی بودن به نیروی پیروزی آفرین اعتماد به نفس در برابر همه ی مشکلات زندگی از سعی ها و تلاش گری های مداوم و بی وقفه سپر ساخته اند و با تسلیح اراده و امید اهریمن ناکامی و شکست را برانداخته اند . پس ما باید به زندگی و همه ی حادثه ها و نشیب و فرازها و سختی ها و شدائد آن از دریچه ی اعتماد به نفس نگاه کنیم و به نیروی این موهبت ظفر آفرین بر همه ی ناملائمات و مشکلات زندگی پیروز آییم. 

آیا تا به حال آرزو نموده اید ( ای کاش اعتماد به نفس و خودباوری بیشتری داشتم ؟ ) 

آیا منتظر هستید تا کارهای خاص ، مشخص و از قبل تعیین شده ای رل در زندگی خود به انجام برسانید تا بعد از آن احساس اعتماد به نفس و خودباوری نمایید ؟ آیا مدام نوشتن کتابی را که همیشه می خواستید بنویسید ، کشیدن تابلویی رل که روزی می خواستید بکشید ، شروع شغلی جدید یا شروع رابطه با کسی را که به او علاقه مند شده اید به تاخیر می اندازید تا نخست اعتماد به نفس کافی به دست آورید و احساس بهتری به خودتان داشته باشید ؟ آیا بیشتر وقتها به هیچ کاری دست نمی زنید یا با بی علاقه گی و بی میلی ، کارهایتان را انجام می دهید، به این امید که روزی اعتماد به نفس و خودباوری به طرز معجزه آسایی به سراغ تان بیاید؟ آیا با اینکه در زندگی به سطح قابل قبولی از موفقیت دست یافته اید اما همچنان آن طور که باید در خود احساس عزت نفس و اقتدار شخصی نمی کنید ؟ موضوع مهم در داشتن اعتماد به نفس آن است که ( هرگز مجبور نیستید ده یا پنج سال صبر کنید؛ این تغییر میتواند از همین الان آغاز شود .. .)

سالها دل طلب جام جم از ما می کرد

آنچه خود داشت ز بیگانه تمنا می کرد

گوهری کز صدف کون و مکان بیرون نیست

طلب از گمشده گان لب دریا می کرد 


ماخذ :

مجله شادکامی دکتر فرزانه صداقت 

برگرفته از نگارش نو محمد مصری

رسیدن به خوشبختی در جامعه ی مدرن : تالیف سعید کیوانپور. چاپ ۱۳۹۱