طاهره جلالوند
مدرس آموزش خانواده،مشاور تحصیلی و دانش آموخته تاریخ و فلسفه آموزش و پرورش از دانشگاه تهران
39 یادداشت منتشر شدهنظریه انتخاب ویلیام گلاسر - مالکیت و کنترل بیرونی
نظریه انتخاب ویلیام گلاسر:
در مبحث پیشین به نقش مالکیت در باره افراد پیرامون خود اشاره کردیم . حالا بهتر است بدون اینکه واقعا به قضیه مالکیت فکر کنیم بدانیم که اکثر ما دنیا را به دوگروه تقسیم می کنیم گروه اول: کسانی هستند که ما مالک آنها هستیم و یا سعی می کنیم مالک آنها باشیم مانند همسرمان و فرزندان، دانش آموزان ویا کارمندان. گروه دوم: کسانی که ما مالک آنها نیستیم و سعی هم نمی کنیم مالک آنها باشیم که معمولا یک گروه بزرگ از افراد مختلف را شامل می شوند از جمله دوستان خوب،آشنایان و افرادی که تا حدودی بر ماتسلط دارند مانند روسا و غریبه ها.
یک راه خوب برای یادگیری نظریه انتخاب این است که نگاهی دقیق به نحوه رفتار خود با بهترین دوستمان،رییس و اکثر غریبه ها،درمقایسه با نحوه رفتار با بقیه افراد زندگی خود بیندازید. حتما شما می دانید که چرا سعی نمی کنیدرییس یا دوستتان را مجبور به کاری کنید یا شما به ندرت آشنایانتان را مجبور به انجام کاری می کنید، واگر عاقل باشید، هرگز غریبه ها را مجبور به کاری نمی کنید زیرا ممکن است صدمه ببینیدویا ناخشنودی و ناخرسندی برایتان اتفاق بیفتد. پس واقعا چرا ما زندگی نمی کنیم واجازه نمی دهیم دیگران نیز زندگی کنند؟ چرا فقط شعار می دهیم و به این قانون طلایی عمل نمی کنیم؟ چرا وقتی در بیشتر مواقع با زورگویی به نتیجه ای نمی رسیم، به تلاش برای وادار کردن دیگران به انجام کاری که نمی خواهند،ادامه می دهیم؟
در یک جامعه مبتنی بر نظریه انتخاب (که در آن تاکید بر کنار آمدن بر دیگران است) زورگویی به دیگران کمتر انجام می شود و در باره اختلافات مذاکره صورت می گیرد.