شرایط فسخ قرارداد اجاره

19 مهر 1403 - خواندن 3 دقیقه - 400 بازدید

[شرایط فسخ قرارداد اجاره]

قرارداد اجاره از منظر قانون جزو قراردادهایی است که باید دوطرفه معامله به آن متعهد باشند و امکان فسخ قرارداد به صورت یک طرفه وجود ندارد؛ اما گاهی اوقات برای طرفین معامله شرایطی پیش می اید که مجبور به فسخ قرارداد اجاره می شوند.
در قرارداد باید تمامی موارد احتمالی که ممکن است باعث فسخ قرارداد شود در نظر گرفته شود.
به برخی از متداول ترین شرایط فسخ قرارداد اشاره می کنیم:
فسخ قرارداد پیش از تحویل توسط مستاجر: مستاجر این امکان را دارد قبل از تحویل ملک اگر در ملک عیبی ببیند یا تحویل ملک به موقع نباشد و یا موجر به تعهداتی که در قرارداد قبل از موعد تحویل داده عمل نکند، می تواند درخواست فسخ قرارداد را داشته باشد.
فسخ قرارداد پیش از تحویل توسط موجر: موجر این امکان را دارد درصورتی که متوجه عدم صداقت مستاجر در ثبت قرارداد شده باشد مثل تعداد خانواده یا عدم تاهل و... می تواند قرارداد را فسخ نماید.
فسخ قرارداد قبل از موعد پایان قرارداد توسط مستاجر:
گاهی به دلایلی مثل صاحب خانه شدن مستاجر یا نقل وانتقال به شهر دیگر به دلیل کاری یا وجود مشکلات حین استفاده از ملک و... قصد فسخ قرارداد را زودتر از موعد پایان را دارد.
فسخ قرارداد قبل از موعد پایان قرارداد توسط موجر:
گاهی موجر به دلایلی مثل تاخیر در پرداخت اجاره توسط مستاجر، به دلیل شکایت همسایه ها از ایجاد مزاحمت مستاجر، به دلیل استفاده شخصی خود از ملک، به دلیل خسارت مستاجر به ملک و... تصمیم به فسخ قرارداد قبل از پایان قرارداد می کند.
به طورکلی در همه موارد فسخ قرارداد حتما باید موارد و دلایل فسخ در قرارداد کتبی ذکر شده باشد در غیر این صورت برای فسخ قرارداد به صورت غیر توافقی هریک از درخواست کنندگان باید با مدارک و ادله کافی و لازم با مراجعه به مراجع ذی صلاح درخواست فسخ قرارداد کند.

مدت زمان فسخ معامله:
در بیشتر اوقات درزمان ثبت قرارداد برای طرفین معامله یک حق فسخ ۲۴ تا ۴۸ ساعته در نظر می گیرند؛ درصورتی که این موضوع در قرارداد ذکر نشود وجه قانونی ندارد.
گاهی نیز با توافق طرفین با مشخص کردن مبلغ جریمه مدت زمان مشخصی را برای فسخ قرارداد در نظر می گیرند که همگی باتوجه به وجود ایجاد توافق فی مابین طرفین از منظر قانون مورد قبول می باشند .

ایمان مشایخی فر
کارشناس و مشاور حقوقی