راهکارهای برای ایجاد منطقه توریستی و تجاری ملی و بین المللی حوزه کهمان

23 اردیبهشت 1402 - خواندن 10 دقیقه - 883 بازدید

راهکارهای برای ایجاد منطقه توریستی و تجاری ملی و بین المللی حوزه کهمان

ثبت شده در اولین همایش مدل ها و روش های توانمد سازی گردشگری( با محوریت استان لرستان) در دانشگاه لرستان شهر خرم آباد سال 1401 


چکیده

با توجه به آب و هوای معتدل الشتر به ویژه دره کهمان و کوه های سبز این منطقه به بهشت ​​لرستان معروف شده است که در حال حاضر یک منطقه تفریحی است اما با ایجاد تله کابین، استراحتگاه با امکانات رفاهی و ... می توان آن را بهبود بخشید. راه اندازی کارخانه جات در روستای دکاموند در مجاورت این منطقه این منطقه را به یک عرصه ملی و بین المللی در صنعت گردشگری و گردشگری و با ایجاد ساختمان تجارت شهرستان می توان محصولات گیاهی و محلی را صادر نموند و برای جوانان شهرستان الشتر به ویژه در روستاهای همجوار ایجاد اشتغال کرد.

کلمات کلیدی: الشتر،کهمان،دکاموند،گردشگری،توریست.

مقدمه

آب وهوای معتدل لرستان این استان را به سرزمینی زیبا تبدیل کرده و شهرستان سلسله یکی از شهرستان های بسیار زیبای این استان است که بهشت لرستان نام گرفته است.شهرستان سلسله به واسطه مناطق بی نظیر گردشگری از طرف سازمان میراث فرهنگی منطقه نمونه گردشگری شناخته شده است. این شهرستان دارای مناطق گردشگری بسیاری است که همواره موردتوجه عده زیادی از گردشگران ایران بوده و «کهمان» که یکی از مناطق دیدنی و بکر این شهرستان است دارای طبیعت منحصربه فردی از پوشش درختی و سراب های خروشان است. کهمان به زبان محلی "کی امان" (کیمو)خوانده می شود. "کی امان " همان امانگاه کیان،مامن پادشاهان است. گواهش را می توان همان گاو خمره ها و آثار بدست آمده از آن و تخت گاه های سراب خاصون (سراب خاصان) و سراب و چشمه معروف تخت شا (تخت شاه) دانست. تخته سنگ های کهمان لرستان تخت شاهان ایران باستان در زمان های فراغت از سلطنت بوده است تا آنجا که وجه تسمیه بزرگترین چشمه آن یعنی« تخت شاه» دیگر جای تردید برای کسی باقی نمی گذارد.



تصویر شماره 1 : منطقه توریستی و تفریحی منطقه کهمان

دره کهمان

دره کهمان مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان است و در شهرستان سلسله (در نزدیکی الشتر) در روستای دره تنگ علیا و دره تنگ سفلی و در محدوده شمال شرقی شهرستان واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۳۷۵۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. دره کهمان در تصویر شماره (1) در موقعیت جغرافیایی N335901 E482102 در استان لرستان (شهرستان سلسله) واقع است. محوطه کهمان یکی از معروفترین جاذبه های ژئوتوریسم در منطقه است. درختان سر به فلک کشیده و کهنسال، طبیعت زیبا، یخچال های دائمی، غارهای متعدد، گیاهان دارویی کمیاب، چشمه های زیاد و آب و هوای بسیار دلپذیر آن از جمله ویژگی های طبیعی این منطقه است.




تصویر شماره 2 : بخشی از پوشش درختی در قسمت غرب دره کهمان ( گرفته شده در اوایل تابستان سال 1401)

پوشش گیاهی و زیست بوم

پوشش گیاهی این منطقه پوشیده از درختان کهن سال بلوط، گردو، انجیر، چنار، گلابی کوهی، زالزالک، زبان گنجشک، سیب، صنوبر، سپیدار، آلوی کوهی، و درختچه های گون است. پهنه های کوهستانی منطقه کهمان، جنگل های انبوه و پوشش غنی گیاهی آن موجب شده که کهمان زیستگاه بسیار مناسبی برای حیوانات و پرندگان باشد. از جمله حیات وحش این منطقه میتوان به خرس، پلنگ، گرگ، کفتار، روباه، شغال، گورکن، سنجاب، سگ آبی، سمور، موش خرما، کل، بز، قوچ، میش، کبک کوهی، گراز، خوک، تیهو، کبک دری، گنجشک، بلدرچین، قرقاول، کلاغ و دیگر انواع خزندگان، پرندگان و بندپایان اشاره کرد.عمر برخی از درختان گردو این منطقه به چند صد سال ( که در مطالعه ای که چند سال پیش انجام شد برخی از درختان آن ها به 3500 سال قدمت میرسند) و قطر برخی از درختان این دره به چندین متر می رسد که در حال حاضر در مالیکت افراد محلی هستند.لزوم حفاظت از محیط زیست منطقه اعم از پوشش گیاهی و جانوری بسیار احساس می شود. از طرفی مناطق پایین دست کهمان با بحران زباله های به جا مانده از مسافرین و گردشگران رو به رو است.



تصویر شماره 3 : دره کهمان به سمت سراب تخت شاه ( گرفته شده در اوایل تابستان سال1401)

دره باستانی کهمان لرستان، تفرجگاه باستانی ایرانیان

کوه های سر به فلک کشیده ،طبیعت بکر،یخچال های دائمی و غارهای متعدد،داروهای گیاهی بسیار نادر و کمیاب،چشمه سارهای فراوان و پرآب،طراوت و خنکی و آب وهوای بی بدیل، این منطقه را به منطقه ای جذاب و رنگارنگ برای گردشگران تبدیل کرده است. منطقه باستانی و گردشگری کهمان و دروازه در شمالی ترین نقطه لرستان و شهرستان سلسله (الشتر) قرار دارد یکی از دره های بسیار زیبا و در عین حال پرآب و باستانی در سطح کشور است. در حال حاضر منطقه کهمان و دروازه الشتر معروفترین جاذبه ژئو توریسم در استان لرستان است.کهمان چند سراب دارد که از شهرستان سلسله (الشتر ) تا نخستین سراب آن حدود 15 کیلومتر فاصله است. آب سراب از کهمان رو به شهرستان الشتر در جریان است.

روش تحقیق

با توجه به جاذبه گردشگری و توریستی شهر الشتر و دره کهمان با همکاری بخش خصوصی می توان روش هایی را برای جذب گردشگر و ایجاد اشتغال برای جوانان روستای کهمان و دکاموند و همچنین روستاهای اطراف که در ادامه طی تحقیقاتی که انجام شده و می توان آن ها را اجراء کرد گفته میشود.



تصویر شماره 4 : تله کابین نصب شده در ارتفاعات

نصب تله کابین

با ایجاد و نصب تله کابین در اولین پل معروف به دروازه و وصل کردن آن به کوه های اطراف این دره می توان در ایجاد یکی از مهمترین وسایل مورد نیاز یک منطقه توریستی گامی استوار و هدفمند گذاشت .




تصویر شماره 5: نمونه ایجاد تفرجگاه برای مثال

ایجاد تفرجگاه

با ایجاد تفرجگاه در جای جای منطقه دره کهمان مانند دروازه ، سراب خاصان، سراب تخت شاه، آبشار آب تافت ، هفت چشمه ، چشمه سرده و .... همراه بلندگو های کوچک در آلونک که با صدای پرندگان و همپنین صدا های دلنشین و موزیک های ارام و پخش اذان و .... راهنمای مسافر و ایجاد رود های پله پله ای برای زیبایی و همچنین مسجد و سرویس بهداشتی و فروشگاه و رستوران و پمپ بنزین و گاز و گازوییل و نصب سطل های زباله و.... می توان در جذب توریست موفق بود در ادامه چند تصویر از نمونه تفرجگاه های سطح ایران گذاشته می شود.




تصویر شماره 5-1: نمونه مثال شده در ایجاد تفرجگاه ها



تصویر شماره 6 : دره کهمان به سراب خاصان

ایجاد پارک ملی

به گفته های محلی ها این دره دارای خرس و پلنگ و چندین گونه مختلف حیوانی از جمله گرگ، کفتار، روباه، شغال، گورکن، سنجاب، سگ آبی، سمور، موش خرما، کل، بز، قوچ، میش، کبک کوهی، گراز، خوک، تیهو، کبک دری، گنجشک، بلدرچین، قرقاول، کلاغ و دیگر انواع خزندگان، پرندگان و بندپایان می توان اشاره کرد که لازم است یک منطقه مخصوص از این دره را در نظر گرفته و به ثبت پارک ملی درآورد تا این گونه ها از خطر شکار شدن توسط شکارچیان در امان باشند.

ایجاد پیست اسکی در فصل زمستان

با بررسی منطقه گردشگری کهمان می توان به این نتیجه رسید این منطقه در زمستان هم می تواند جذب کننده توریست باشد چون یک منطقه کوهستانی هست و هر ساله شاهد بارش برف در این منطقه می باشیم که هم دارای منطقه هایی برای پیست اسکی می باشد که برای جذب گردشگران بسیار و حتی توریست های خارجی مناسب می باشد و می توان بهترین بهره را از این منطقه برد.

ایجاد بستر یخ نوردی در فصل زمستان

در حوزه کهمان و کوه های آن میتوان در فصل زمستان با ایجاد مدرسه یخ نوردی و همچنین مسابقات یخ نوردی با توجه به شرکت کنندگان ملی و بین المللی این منطقه را به جهانیان هم می توان معرفی نمود.



تصویر شماره 7 : منطقه روستای دکاموند و روستای کهمان

ایجاد کارخانه محصولات کهمان در روستای دکاموند

با توجه به اینکه منطقه کهمان دارای پوشش وسیعی از گردو و درختان بلوط و همچنین گیاهان دارویی است و روستای دکاموند منطقه با پتانسیل ایجاد کارخانه می باشد و همچنین مقداری از این منطقه متعلق به روستای دکاموند میباشد می توان چند کارخانه را ایجاد کرد از جمله کارخانه محصولات شامپویی گردو کارخانه خشکبار و بسته بندی ، کارخانه محصولات داروهای گیاهی و.... که باعث ایجاد اشتغال چندین هزار نفر در این حوزه می شود.

ایجاد اتاق تجارت شهرستان برا حوزه کهمان

برای تبادل محصولات کارخانجاتی که محصولات گیاهی و محلی و شوینده تولید می کنند یک ساختمال تجاری که حتی صادرات این محصولات را به خارج از کشور و مبادله ارز را داشته باشد تا واسطه ها و دلال ها از بین برود . تا کشاورزان این منطقه سود واقعی محصول خود را دریافت کنند لازم است اجراء بشود.

نتیجه گیری

به صورت کلی میتوان به این اشاره کرد که اگر با ایجاد تلاکابین، تفرجگاه، پارک ملی حفاظت از حیوانات، پیست اسکی و یخ نوردی در زمستان و همچنین ایجاد کارخانه محصولات کهمان در روستای دکاموند با پتانسیل ایجاد کارخانه جات متعدد می توان منطقه الشتر را که هم از لحاظ مذهبی و هم از لحاظ گردشگری به بهشت لرستان معروف شده به یک منطقه جهانی با جاذبه های گردشگری فراوان تبدیل کرد. برای جوانان این منطقه اشتغال همراه تولید در سطح کلان ایجاد نمود با کمک ساختمان تجارت شهرستان باعث ارز آوری به کشور می شود. البته ناگفته نماند چند سال پیش که این طرح را به مسئولان شهرستان ارائه دادیم و درخواست همکاری و ایجاد منطقه توریستی و تفریحی را داشتیم متاسفانه همکاری های لازم را نکردند.



 

ثبت شده در اولین همایش مدل ها و روش های توانمد سازی گردشگری( با محوریت استان لرستان) در دانشگاه لرستان شهر خرم آباد سال 1401