عوامل و پیامدهای منفی پدیده کودک همسری

عوامل و پیامدهای منفی پدیده کودک همسری
امیرحسین صفدری پژوهشگر علم حقوق
شکی نیست که شرایط اقتصادی و معیشتی نابسامان از اصلی ترین عوامل رواج کودک همسری در جوامع مختلف از جمله جامعه ی ما می باشد. متاسفانه در شرایط بد اقتصادی خانواده هایی که دچار این بحران هستند گاهی اوقات معتقدند ازدواج یکی از فرزندان می تواند به بهبود وضعیت معیشتی آنها کمک کند و بر همین اساس از کودک همسری استقبال می کنند که این مسله تلاش مسولین جهت بهبود وضع معیشتی را میطلبد تا از کودک همسری کاسته شود. حتی در برخی از موارد مشاهده شده است که ازدواج دختر راهی برای پرداخت بدهی و یا حل اختلاف میان والدین آنها و دیگران می باشد که این مسله بی شک نقض حقوق کودکان و بی عدالتی مطلق در خصوص کودکان قربانی کودک همسری می باشد.
از دیگر عوامل اصلی گرایش به کودک همسری اطاعت پذیری بیشتر دختران کم سن و سال از مردان بزرگ سال می باشد و یا تمتع و لذت جویی جنسی بیشتر مردان از طراوت و دوشیزگی دختران است که این بزرگ ترین آسیب و جدی ترین ظلمی است که علیه دختران در کودک همسری انجام می شود. متاسفانه رسم های قومی و قبیله ای و یا عرف های غلط محل سکونت و یا اعتیاد والدین از عوامل ازدواج زودرس کودکان در جامعه ی ما محسوب می شود.
شاید از نظر برخی افراد با نگاهی سطحی به کودک همسری این پدیده را دارای پیامدهای مثبتی در جامعه ی ما بدانند، اما بنده به عنوان یک پژوهشگر علم حقوق پس از تحقیق و پژوهش میدانی و علمی در سطح جامعه معتقدم کودک همسری پیامد مثبتی ندارد و پیامدهای منفی کودک همسری به شدت آسیب های زیادی را به روح و روان دختران در خانواده و به تبع آن در جامعه وارد می کند که همین عوامل کافی است تا قانونی جهت منع پدیده کودک همسری تصویب شود تا بیش از این شاهد نقض حقوق کودکان در جامعه نباشیم؛
از جمله پیامد های منفی کودک همسری در سطح جامعه ی ما می توانم به این موارد اشاره کنم:
1. شیوع افسردگی و اختلالات اضطرابی.
2. وسواس فکری و قاعدگی نامنظم.
3. عدم ثبات شخصیتی و افزایش پدیده طلاق.
4. جدایی از محیط صمیمی خانواده و دوستان.
5. ثبت نشدن ازدواج ها و ظهور پدیده کودک بیوه.
6. افزایش خشونت خانگی و کودک آزاری.
7. عدم داشتن هویت مشخص و رشد بی رویه جمعیت پنهان در مناطق حاشیه ای.
8. تن فروشی و افزایش کودکان نامشروع.
9. محرومیت از تحصیل.
10. افزایش فرار از خانه و خودکشی.
11. افزایش سقط جنین های غیرایمن و زیرزمینی.
12. زایمان زودرس و افزایش تولد نوزادان کم وزن.
13. فشار زیاد برای بارداری و افزایش سایر بیماری ها.
14. بلوغ زودرس و عدم درک نیازهای دختران.
15. زایمان طولانی به همراه خونریزی شدید و خطر مرگ مادر. و... از جمله پیامد های منفی پدیده کودک همسری می باشد.
در پایان باید بگویم که با آگاهی دادن صحیح و علمی به مردم از پیامد های پدیده های اجتماعی در سطح جامعه می توانیم باعث کاهش پدیده های مختلف بشویم چرا که هیچ جامعه ای نمی تواند ادعای سلامت کند وقتی که خانواده های آن جامعه به تبع آسیب های اجتماعی دچار بحران باشد پس اولین گام در کاهش پدیده های اجتماعی آگاهی دادن علمی و فرهنگ سازی درست در خصوص عرف های غلط جامعه و پس از آن حمایت های قانونی قانونگذار از افراد جامعه می باشد، به امید روزی که شاهد کاهش پدیده منفور کودک همسری در سطح جهان و کشور عزیزمان ایران باشیم.