طاهره جلالوند
مدرس آموزش خانواده،مشاور تحصیلی و دانش آموخته تاریخ و فلسفه آموزش و پرورش از دانشگاه تهران
39 یادداشت منتشر شدهمهارت اجتماعی- قاطعیت و جرات ورزی
مهارت اجتماعی-قاطعیت و جرات ورزی
در این نوشتار به رویکرد دیگری در مهارت اجتماعی به نام" قاطعیت و جرات ورزی " می پردازیم.
شایان ذکر است که حیات انسانها حیات ارادی- آنهاست. عزم و ثبات رای جوهره انسانیت است و سبب خواهد گردید که انسان برای خود اصول و مقیداتی را ایجاد کرده، و بر مبنای شناخت وآگاهی عمل نماید. در نظرگاه فلسفی " کانت" فیلسوف شهیر آلمانی؛ عزم و ثبات رای؛ پایه و مایه منش آدمی دانسته شده و برخاسته از اراده است، چنانکه می توان اراده را مبنای اخلاق دانست و در وجهی روشن تر گفت ؛که اخلاق از اراده نشات می گیرد؛ و برای داشتن رشد اخلاقی، بی شک داشتن اراده ایی نیرومند لازم می آید. کانت معتقد است افرادی که در اجرای تصمیمات خود کوتاهی می ورزند، قابل اعتماد نیستند، زیرا نمی توان احوالات ایشان را در موقعیتهای دیگر پیش بینی کرد.. بدین جهت، (عزم و ثبات رای) یک زیرساخت بنیانی و تشکیل دهنده در مهارت قاطعیت و جرات ورزی محسوب می شود. داشتن مهارت قاطعیت و ثبات شخصیتی سبب خواهد شد که فرد بر موضوعات و نظرات خویش(فارغ از تعصب و عناد) مصمم بوده و ضمن حفظ رابطه مسالمت آمیز با دیگران و سطحی از احترام متقابل ، به نظرات خویش همت گمارد.
در مهارت "قاطعیت و جرات ورزی" ؛ فرد ضمن « نه گفتن» به دیگران،مواظب لحن گفتار و نحوه ابراز عقیده و حرکات لفظی خود هنگام بیان نظرات می باشد و از هر رفتار نامعقول در قبال دیگران پرهیز می نماید.
محققان علوم رفتاری معتقدند که شخص جرات مند،حرمت نفس خویش را حفظ، و از حقوق خویش دفاع می کند،خواسته های خویش را پیگیری کرده ،بدون آنکه از دیگران سوء استفاده کند و یا در صدد سلطه جویی بر آنها باشد. چنین شخصی در عین اینکه جرات مند است؛اما هیچگاه ارزشمندی دیگران را مورد تعدی قرار نداده و به نظریات و آراء دیگران احترام می ورزد.
فرد قاطع و جرات مند، ضمن احترام و ارزش گذاری به آراء و عقاید دیگران؛ فردی منفعل نبوده و خواسته های خویش را به شیوه ای مدبرانه دنبال می کند....