آلودگی صوتی عملی خلاف قانون و دارای مجازات
(آلودگی صوتی خلاف قانون و دارای مجازات )
هنگامی که از آلودگی صوتی صحبت می شود،نخست اولین چیزی که به ذهن هر فرد می آید میزان آزار و اذیتی است که به موجب انجام چنین عملی از دیگر افراد و یا شهروندان و ساکنین شهری سلب آرامش را باعث می شود .
ابتدایی ترین و حتی مهم ترین حق هرکدام از افراد برخورداری و داشتن آرامش و رفاه و آسایش در شهر و یا در مکان ها به خصوص مکان های مسکونی است ،صدای بوق خودرو ها و وسایل صنعتی از بزرگترین وسایل آلودگی صوتی هستند .
در رابطه با ایجاد امواج صوتی نیز حد مجازی تعیین گردیده که در شهر های ایران و درپهنه های مسکونی برای بازه زمانی ۷ صبح تا ۱۰ شب برابر ۵۵ دسی بل و برای ۱۰ شب تا ۷ صبح برابر ۴۵ دسی بل است .
چنانچه میزان آلودگی صوتی از عرف و مقدار تعیین شده خارج شود یک عمل مجرمانه به شمار می رود ،بدین معنی که فردی که ایجاد کننده آلودگی صوتی است مجرم شناخته و باید مجازات شود .
ممکن است سوال شود که ،پیگیری و برخورد با این مشکل و سلب آسایش و آرامش چگونه است ؟
در این رابطه می توان اظهار داشت که افراد می توانند برای حفظ سلامتی خود و جامعه ،این عمل مضر را به سامانه ۱۵۴۰ معرفی و پس از ثبت شکایت در سامانه ۱۵۴۰ این شکایت به جهت بررسی به واحد مربوطه ارجاع و اقدامات قانونی لازمه در این خصوص صورت می پذیرد .
البته می توان موضوع را با شماره گیری ۱۱۰ نیز پیگیری کرد و پس از حضور مامورین نیروی انتظامی و صورت جلسه کردن می توان از طریق کلانتری محل و ثبت شکایت اقدامات لازم را به جهت پیگیری قانونی این جرم انجام داد،به عبارتی نیروی انتظامی این صلاحیت را دارا می باشد تا از طریق ثبت و گزارشات و شکایات این چنینی مردم ،تخلفات و جرائم مربوطه را پیگیری و مجرمین و خاطیان این عمل مجرمانه را نیز به مراجع قضایی معرفی کند .
اما یکی از متداول ترین این شکایت ها ،شکایت از رانندگان خودروهایی است که بیش ترین میزان آلودگی صوتی را به خود اختصاص داده اند ،آلودگی از طریق ایجاد صدای ناموزون و دلخراش اگزوز خودرو ،یا صدای موسیقی ،از شایع ترین و پر ثبت ترین این شکایت هاست .
که پس از شکایت از خودرویی که منجر به ایجاد این آلودگی صوتی شده است شماره پلاک او ضبط و در نهایت برای مدت چند روز خودرو توسط مراجع مرتبط توقیف و صاحبان آن نیز جریمه نقدی می شوند .
البته برای رسیدگی و برخورد با صاحبان چنین وسایل نقلیه موتوری و خودرو ها نیروی انتظامی مکلف است راننده وسایل نقلیه فوق را برای بار اول به پرداخت جریمه نقدی و در صورت تکرار برای بار دوم به پرداخت جریمه نقدی دو برابر از جریمه اول و در صورت تکرار پس از دوبار به پرداخت جریمه معادل ارقام تعیین شده و معرفی به مراجع قضایی و مراجع مربوطه محکوم و هدایت کند .
فی الواقع چیزی که بسیار مورد بحث و توجه قرار می گیرد حق شهروندی افراد و شهروندان است که به موجب قانون این حق را دارا می باشند تا به دلیل آلودگی صوتی از طرف خودرو ها و وسایل نقلیه موتوری و یا صاحبان اصناف ،منازل و ساختمان ها و... طرح شکایت کنند ،که ابتدا با صورت جلسه کردن توسط نیروی انتظامی و یا کلانتری محل موضوع فوق در رصد پیگیری قانونی ضابطین مربوطه قرار می گیرد و بعد از تنظیم شکایت نامه ،پرونده برای تعیین تکلیف نهایی به دادسرا ارسال می شود و باتوجه به اینکه آلودگی صوتی ایجاد شده رفتاری مجرمانه است شکایت در این زمینه همانند اقامه دعاوی کیفری است یعنی شکایت از آلودگی صوتی که خودرو ها و حتی افراد و صاحبان منازل و اصناف به وجود می آورند در مراجع قضایی کیفری رسیدگی می شود .
درباره مجازات افراد ،که چه به صورت شخصی و چه به وسیله خودروها و وسایل نقلیه موتوری اقدام به این عمل مجرمانه می کنند در قانون هوای پاک چنین آمده است ،بر اساس ماده ۲۹ قانون هوای پاک ایجاد هرگونه آلودگی صوتی توسط منابع ثابت و متحرک ممنوع است ،در مورد منابع ثابت ،مرتکب به جزای نقدی درجه هفت موضوع ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی محکوم می شود .
ایمان مشایخی فر
پژوهشگر و کارشناس حقوقی