واقعیت مجازی (VR) و هوش مصنوعی (AI) در پزشکی
تحولات فناوری اطلاعات و ارتباطات در دهه های اخیر نقش بسیار مهمی در پیشرفت حوزه های مختلف از جمله پزشکی و سلامت ایفا کرده اند. واقعیت مجازی (VR) و هوش مصنوعی (AI)دو فناوری پیشرو هستند که به تازگی توجه بسیاری از پژوهشگران و متخصصان حوزه سلامت را به خود جلب کرده اند. با این حال، همچنان بسیاری از پتانسیل های این فناوری ها در حوزه پزشکی و سلامت به طور کامل مورد بهره برداری قرار نگرفته است. مسئله اصلی این پژوهش بررسی کاربردهای VRو AI در پزشکی و سلامت، مزایا و چالش های استفاده از این فناوری ها و ارائه راهکارهایی برای بهبود سیستم های بهداشتی و درمانی با استفاده از این فناوری ها است.
واقعیت مجازی به عنوان یک فناوری پیشرفته، امکان ایجاد محیط های شبیه سازی شده برای آموزش و درمان را فراهم می کند.
پژوهش های متعددی نشان داده اند که VRمی تواند به طور موثری در آموزش پزشکی مورد استفاده قرار گیرد.
همچنین مطالعه ها نشان داد که استفاده از شبیه سازی های واقعیت مجازی نیز در آموزش جراحی می تواند به بهبود مهارت های جراحان کمک کند.
استفاده از VR در توانبخشی بیماران پس از سکته مغزی می تواند به بهبود عملکرد حرکتی آنان کمک کند.
علاوه بر آموزش و توانبخشی، VRمی تواند در درمان اختلالات روانی نیز موثر باشد. مطالعات متعددی نشان داده اند که واقعیت مجازی می تواند در درمان فوبیاها و اختلالات اضطرابی نیز مفید واقع شود.
در دهه های اخیر، پژوهش های زیادی در زمینه کاربردهای VRو AI در پزشکی و سلامت انجام شده است. این تحقیقات به بررسی مزایا، چالش ها و محدودیت های این فناوری ها پرداخته اند. در ادامه به برخی از مهم ترین مطالعات و یافته های آن ها اشاره می شود:
1-آموزش پزشکی
مطالعات نشان داده اند که VRمی تواند به بهبود فرآیندهای آموزشی در حوزه پزشکی کمک کند. استفاده از شبیه سازی های واقعیت مجازی در آموزش جراحی,تشخیص بیماری و... می تواند به بهبود مهارت های جراحان و دانشجویان کمک کند.
2-توانبخشی
استفاده از VR در توانبخشی بیماران پس از سکته مغزی و بیماری های روحی و روانی می تواند به بهبود عملکرد حرکتی و فکری آنان کمک کند. این قابلیت میتواند به بازسازی دوباره ذهن بیمار کمک کرده و توانایی قدرت بخشیدن به تحریک عضلات,تفکر,قدرت تصمیم گیری و حتی صحبت کردن مجدد در بیماران شود.
3-درمان اختلالات روانی
پژوهش های متعددی نشان داده اند که VRمی تواند در درمان فوبیاها و اختلالات اضطرابی مفید باشد. با استفاده از جملات روانشناسی و تشخیص حالت مریض,می توان با صحبت کردن و جلسات مرتب تراپی,فوبیا و بیماری شخص را تشخیص و درمان کرد
مطالعه های موردیو نتیجه یافته نشان داده که استفاده از VRدر درمان فوبیای ارتفاع می تواند به کاهش اضطراب بیماران کمک کند. و تا حد بسیاری فرد را به آرامش دعوت کند تا به مرور زمان ترس خود را کنار گذاشته و با آن رو به رو شود.
4-تشخیص بیماری ها
AI با تحلیل داده های پزشکی می تواند به تشخیص دقیق تر بیماری ها کمک کند. با استفاده از شنیدن علائم بیمار و جمع بندی نهایی آن, می تواند موارد گرفته شده توسط بیمار را تحلیل,و پس از آن برای پزشک بازگو کند تا پزشک نظر خود را با هوش مصنوعی مقایسه و در نتیجه جمع بندی نهایی در مورد مشکل بیمار و حتی تجویز دارو نیز انجام شود.
برای مثال با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی تشخیص تصویر و با داده های از قبل تعیین شده, میتوان با دقت بالایی سرطان پوست را تشخیص داد و آن را درمان کرد
5-پیش بینی نتایج درمان
AI می تواند در پیش بینی نتایج درمان نیز مفید باشد. این سیستم می تواند با گرفتن اطلاعات بیمار ، پیشرفت بیماری در بدن و روند درمان او ابتدا دارو را تجویز و سپس پیش بینی کند که آیا یک بیمار به درمان پاسخ مثبت خواهد داد یا خیر.
این فرایند در صرفه جویی برای وقت و هزینه بیمار برای ویزیت یا داروهای مورد نظر بسیار تاثیرگذار است.
6-افزایش دقت تشخیص
ترکیب این دو فناوری می تواند به افزایش دقت تشخیص ها کمک کند.
در مجموع ترکیب VR و AIمی تواند در بهبود فرآیندهای جراحی ، افزایش دقت تشخیص ها و صرفه جویی در وقت و هزینه بیمار مفید باشد.
با این حال با استفاده از هوش مصنوعی در پزشکی,میتوان به سادگی هرچه تمام تر,عمل های جراحی,ویزیت ها و تشخیص های پزشک را رصد کرد و درصد خطا را به حداقل رساند.