نگاهی به رابطه سلامت روان و فشار خون

12 تیر 1403 - خواندن 4 دقیقه - 28 بازدید

 فشار خون متعادل با علائم افسردگی کمتر، رفاه بیشتر و فعالیت مغزی و شناختی بهتر همراه است این نشان می دهد که فشار خون متعادل ممکن است رابطه معنی داری با سلامت روان داشته باشد.

فشار خون و سلامت روان به طور نزدیکی با هم مرتبط هستند.

با آموزش و ارتقای تاب آوری می توان کیفیت زندگی بیماران مبتلا به فشار خون بالا را غنی تر نمود.

 این رابطه دو طرفه است، به این معنی که فشار خون بالا می تواند بر سلامت روان تاثیر بگذارد و برعکس، مشکلات سلامت روان نیز می تواند بر فشار خون تاثیر بگذارد.
به گزارش میگنا رسانه تاب آوری و سلامت روان ایران فشار خون متعادل با علائم افسردگی کمتر، رفاه بیشتر و فعالیت مغزی و شناختی بهتر همراه است این نشان می دهد که فشار خون متعادل ممکن است رابطه معنی داری با سلامت روان داشته باشد.
مریم فرجی مشاور و روانشناس خانواده در ادامه اضافه میکند که تشخیص فشار خون بالا (فشار خون بالا) با علائم افسردگی بیشتر و بهزیستی کمتر همراه است.این نشان می دهد که داشتن فشار خون بالا از نظر بالینی می تواند بر سلامت روان تاثیر منفی بگذارد.
در افراد سالمند، SBP و PP بالاتر با تاب آوری در برابر زوال جسمی و شناختی مرتبط بوده است ( صباییان و همکاران ، 2012)
جالب اینجاست که خطر ابتلا به فشار خون بالا در آینده با سلامت روانی ضعیف تر مرتبط است، حتی سال ها قبل از اینکه فشار خون بالا واقعا تشخیص داده شود. این نشان می دهد که پیش بینی ابتلا به فشار خون بالا ممکن است به شکل معناداری با  سلامت روان مرتبط باشد.

باغی و همکاران ، 1396 هم نشان دادند که با آموزش و ارتقای تاب آوری می توان کیفیت زندگی بیماران مبتلا به فشار خون بالا را غنی تر نمود.



همچنین قاسمی و همکاران ، 1402 پیشنهاد داده اند که به جهت افزایش تاب آوری و کیفیت زندگی و کاهش فشار خون بیماران مبتلا به پرفشاری خون، دوره های "درمان گروهی ذهن آگاهی" برای بیماران در کنار درمان های دارویی برگزار شود.

داده های تصویربرداری عصبی همچنین از ارتباط بین فشار خون و سلامت روان پشتیبانی می کنند و نشان می دهند که فشار خون پایه بالاتر با فعالیت مغز کمتر در پاسخ به محرک های احساسی بد مرتبط است. این رابطه مجددا با وضعیت فشار خون در آینده تعدیل می شود.

مریم فرجی روانشناس و مشاور خانواده در  ادامه اضافه میکند که مطالعات متعددی تعامل پیچیده بین فشار خون و سلامت روان را نشان می دهند.


 به نظر می رسد که احتمال و پیشرفت نهایی فشار خون بالا از نظر بالینی اثرات مضری بر بهزیستی روانی داشته باشد.


 افزایش فشار خون می تواند منجر به استرس، اضطراب و افسردگی شود. این به دلیل تاثیر فشار خون بر عملکرد مغز و سیستم عصبی است.
فشار خون بالا همچنین می تواند منجر به مشکلات خواب، کاهش انرژی و تمرکز شود که همه اینها بر سلامت روان تاثیر می گذارند.


 در موارد شدید، فشار خون بالا می تواند به آسیب های مغزی و زوال عقل منجر شود که بر سلامت روان تاثیر جدی دارد.


 استرس، اضطراب و افسردگی می توانند باعث افزایش فشار خون شوند.

 این به دلیل تاثیر این حالات روانی بر سیستم عصبی و هورمونی بدن است.
مشکلات خواب و کاهش فعالیت فیزیکی ناشی از مشکلات سلامت روان نیز می توانند فشار خون را افزایش دهند.
در برخی موارد، مشکلات روانی مانند اختلال دوقطبی می توانند به نوسانات شدید فشار خون منجر شوند.

با توجه به این رابطه دو طرفه، مدیریت سلامت روان و فشار خون هر دو اهمیت زیادی دارند. درمان و کنترل هر یک می تواند به بهبود دیگری کمک کند. بنابراین، توجه به سلامت روان و فشار خون به طور همزمان بسیار مهم است.




خانه تاب آوری فشارخون سلامت روان