خانه تاب آوری، رسانه مددکاری اجتماعی ایران

12 تیر 1403 - خواندن 19 دقیقه - 184 بازدید
خانه تاب آوری، رسانه مددکاری اجتماعی ایران


خانه تاب آوری، رسانه مددکاری اجتماعی ایران از سال 1392 به همت دکتر جواد طلسچی یکتا تاسیس شد و فعالیت خود را آغاز نمود.


خانه تاب آوری، رسانه مددکاری اجتماعی ایران 


خانه تاب آوری به عنوان نخستین مرجع علمی رسانه ای تاب آوری ایران در زمستان سال ۱۳۹۳ به همت دکتر جواد طلسچی یکتا تاسیس شد.

این مرجع علمی رسانه تاب آوری از ابتدای فعالیت خود نشر گسترده محتوای تخصصی تاب آوری را در دستور کار خود قرار داد.

خانه تاب آوری با هدف آموزش، پژوهش و توسعه تاب آوری ایران و ایرانیان فعالیت خود را آغاز نمود و تا بدین لحظه اقدامات ارزنده ای از خود بجا گذارده است.

اقدامات این مجموعه علمی رسانه ای شامل:

  • آموزش مخاطبین یا جامعه هدف سازمانهای حمایتی اجتماعی
  • آموزش و پژوهش پیرامون موضوعات متنوع تاب آوری
  • آموزش مخاطبین جامعه دانشگاهیان کشور
  • تولید محتوای تخصصی تاب آوری برای بیش از ۱۰ رسانه معتبر کشوری
  • آموزش تاب آوری در نهادهای نظامی کشور
  • آموزش و پژوهش تاب آوری در اتاق فکرهای سازمانهای تخصصی اجتماعی


مدیر و موسس خانه تاب آوری


مدیر و موسس خانه تاب آوری دکتر جواد طلسچی یکتا می باشند که از سال ۱۳۹۳ با تاسیس این مجموعه علمی رسانه ای موجبات خلق آثار بینظیری در حوزه های مختلف آموزش و پژوهش و تولید محتوای تاب آوری گشته است.

نامبرده طی بیش از ۱۰ سال گذشته مدرس بسیاری از کارگاههای تخصصی تاب آوری در نهادهای دولتی و غیردولتی کشور بوده اند.

آموزش تاب آوری برای جامعه دانشگاهیان سرتاسر کشور اعم از دانشگاههای علامه طباطبایی، علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، خوارزمی، علوم پزشکی شهید بهشتی، علوم پزشکی تهران و نیز دانشگاه گیلان از جمله این موارد می باشند.

تاسیس اولین رسانه رسمی تاب آوری کشور

از جمله اقدامات بی بدیل دکتر جواد طلسچی یکتا، اخذ مجوز رسمی جهت تاسیس اولین رسانه رسمی تاب آوری کشور بوده است که در حال حاضر به طور موقت تحت عنوان رسانه تاب آوری ایران نام نهاده شده است و در ماههای آینده عنوان اصلی این رسانه اعلام می شود.

وضعیت کنونی خانه تاب آوری

در شرایط حال حاضر اوضاع رسانه ای تاب آوری کمی ملتهب و همراه با رقابتهای منفی در این خصوص همراه می باشد.

متاسفانه علیرغم اینکه از متخصصان علوم انسانی، روانشناختی و ارتباطات انسانی انتظار می رود ضمن حفظ دوستی های رسانه ای در جهت رشد و توسعه جامعه گام بردارند، در وضعیت کنونی رسانه ای تاب آوری غیر از این وضعیت جاری می باشد.

آنچه مسلم است، شایسته است که هدف اصلی رسانه های تاب آوری در وهله اول حفظ آرامش جامعه و القاء امید و چشم اندازهای مثبت به مخاطبین این رسانه ها باشد اما این روزها آنچه از ظواهر امر بر می آید رقابتهای نابجا و بعضا ناشایست در این عرصه می باشد.


تاریخچه خانه تاب آوری


پایگاه رسانه ای تاب آوری در دی ماه سال ۱۳۹۳ با حضور جمعی از فرهیختگان حوزه مددکاری اجتماعی فعالیت خود را در قالب نشر محتوای تخصصی تاب آوری در حوزه های مختلفی همچون زنان ، کودکان، سالمندان، بیماران اعصاب و روان و نیز شغلی و سازمانی آغاز نمود.

در ادامه این مسیر و با توسعه فعالیتهای درون رسانه ای پایگاه رسانه ای تاب آوری، بخش آموزش و پژوهش این رسانه نوین تاب آوری کشور ایجاد و فعال گشت.

نفراتی از شاخص های پژوهش مددکاری اجتماعی کشور و نیز جامعه شناسی و روانشناسی در اولین اتاق فکر این مچموعه تخصصی تاب آوری حضور یافتند.

به موازات اتاق فکر مددکاری اجتماعی ایرانیان با محوریت موضوعی تاب آوری کلیه تصمیمات لازم را اتخاذ نمودند.

اولین مصوبه پایگاه رسانه ای تاب آوری مبنی بر تهیه نقشه راه این رسانه تاب آوری کشور بوده است که در سال ۱۳۹۴ با هدف ایجاد باشگاه تاب آوری ایران (به عنوان اولین زیرشاخه خانه تاب آوری کشور) در پایگاه خبری مددکارنیوز ایجاد شد.

باشگاه تاب آوری ایران نیز از تیم تخصصی متفاوت با گردش کاری مستقل از این پایگاه رسانه ای تاب آوری فعالیت خود را دنبال نمود.

باشگاه تاب آوری ایران به موازات فعالیتهای چشمگیر خانه تاب آوری، تولید محتوای تخصصی خود را دنبال نمود و با سازمانهای مختلف معتبر رسانه ای کشور نیز تعاملات لازم را صورت داد.

در سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶ ده ها برنامه مدون آموزشی تاب آوری به صورت کشوری به همت پایگاه رسانه ای تاب آوری ایران صورت پذیرفت که یکی از برجسته ترین مدرسین این دوره ها دکتر جواد طلسچی یکتا مدیر و موسس این مجموعه علمی رسانه ای بوده اند.

توجه به سلامت اخلاقی – اجتماعی و نیز بهداشت روانی افراد همکار با خانه تاب آوری همواره مدنظر مدیر و موسس این مجموعه رسانه ها بوده است.

همین موضوع موجب به وجود آمدن تغییراتی بنیادین در تیم های تخصصی خانه تاب آوری ایران و نیز باشگاه تاب آوری کشور شد.

به طوریکه به صورت قابل توجهی افراد تیم تخصصی خانه تاب آوری ایرانیان (در سالهای ۱۴۰۰ الی ۱۴۰۲) تغییرات اساسی یافتند.

از مهمترین شاخصه های افراد جدید تیم های تخصصی، سلامت اخلاقی- اجتماعی و نیز مالی بوده است که در انتخاب نفرات جدید تیم تخصصی این رسانه ها دقت نظر لازم مبتنی بر این شاخصه ها صورت پذیرفت.

در اطلاعیه هایی جداگانه به مخاطبین محترم مجموعه رسانه های مددکاری اجتماعی و تاب آوری ایران، تفاوت وبسایتهای همپوشان تاب آوری با همین ضرورت اعلام شد

تا از بروز هرگونه تبعات منفی مراجعات احتمالی کاربران به سایتهایی غیر از خانه تاب آوری ایرانیان پیشگیری گردد.

در سال ۱۴۰۲ با هدف پایان بخشیدن به تداخل عناوین وبسایتها از حیث همپوشانی اسمی و عملکردی آنها، رسانه تاب آوری ایران به عنوان اولین رسانه تخصصی تاب آوری اجتماعی ایران تاسیس و راه اندازی شد.

کتاب های منتشر شده

تاکنون تعداد هشت کتاب به همت مدیر و موسس این مجموعه منتشر گردیده است که تعداد پنج مورد از کتابها به همت ایشان از محتوای تخصصی رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان

تهیه و گردآوری شده است و همچنین تعداد ۳ کتاب دیگر نیز شامل یک کتاب تالیفی با عنوان “کار عملی در مددکاری اجتماعی” و دو کتاب دیگر با عناوین موضوعی پروژه بین المللی تاب آوری و نیز کتاب راهنمای اقدام در تاب آوری، با مشارکت دکتر جواد طلسچی یکتا به عنوان یکی از دو مترجمین کتابهای مذکور بوده است.


رسانه تاب آوری


این رسانه که با هدف توسعه و ترویج تاب آوری از طریق رسانه ایجاد گشته است از تجربه سیزده ساله مدیریت رسانه های مددکاری اجتماعی و تاب آوری ایران برخوردار می باشد.

تولید محتوای تخصصی تاب آوری و به موازات آن تهیه و تدوین چندرسانه ای تاب آوری در دستور کار این رسانه قرار دارد.

از زمان تاسیس این رسانه تاکنون تعداد ۳۶۰۰ یادداشت و مقاله با موضوع تاب آوری در حوزه های گوناگون منتشر گردیده است.

مخاطبین این رسانه شامل سازمانهای دولتی و غیردولتی، دانشگاهها و عموم آحاد جامعه می باشند.

آموزش و پژوهش در رسانه تاب آوری

یکی از مهمترین ارکان فعالیتی این پایگاه اینترنتی تاب آوری، مبحث آموزش و پژوهش از طریق این رسانه می باشد.

پایگاه خبری تحلیلی تاب آوری از زمان تاسیس آن تابحال در برنامه های متعدد پژوهشی نقش آفرینی داشته است که از جمله مهمترین آنها می توان به پژوهش مطالعاتی تاب آوری کادر درمان که در تهران بزرگ انجام یافت اشاره نمود.

آموزش جامعه دانشگاهیان از افتخارات این رسانه می باشد و تا این لحظه آموزش های تاب آوری به همت مدیر و موسس این رسانه برای دانشگاههای مختلف کشور صورت پذیرفته است.

دانشگاههای گیلان، علامه طباطبایی، علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، خوارزمی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و نیز دانشگاه علوم پزشکی تهران از مهمترین این دانشگاهها بوده اند.

همکاری این رسانه با کانون های علمی دانشجویی دانشگاههای مختلف در حیطه آموزش های تاب آوری تا بدین لحظه از مهمترین اقدامات آموزشی این رسانه قلمداد می گردد.

اطلس تاب آوری ایران

با توجه به پراکندگی اخبار و اطلاعات مرتبط با تاب آوری استانها و عدم اطلاع قابل توجه از عملکرد استانها از این حیث، ایجاد اطلس تاب آوری با استفاده از بهترین و بروزترین امکانات رسانه ای در این پایگاه اینترنتی تاب آوری ایران محقق شد.

گردآوری به روزترین اطلس تاب آوری ایران با بهره برداری از پلاگین های تهیه شده از منابع معتبر رسانه ای دنیا یکی از وجوه تمایز این رسانه با سایر فعالان این عرصه می باشد.

اطلس تاب آوری ایران در این پایگاه خبری تاب آوری از حیث آمار و ارقام عملکردهای استانها در حوزه تاب آوری موجبات درک بیشتر از اقدامات استانهای کشور در این حیطه می گردد.

پویشگر تاب آوری رسانه ای

از دیگر امکانات ارزشمند رسانه تاب آوری برخورداری از پویشگر تاب آوری رسانه ای می باشد.

پویشگر تاب آوری رسانه ای که توسط DW Akademie توسعه داده شده است، به عنوان یک ابزار آماده سازی، مدیریت و بازیابی بحران آنلاین جامع برای سازمان های خبری طراحی شده است.

این مبحث از طریق فرآیندی به متخصصان رسانه، راهنمایی گام به گام ارائه می کند که به آنها این امکان را می دهد تا ریسک هایی را که با آن مواجه هستند، به طور واقع بینانه ای ارزیابی و برنامه ریزی کنند، بحران ها را در حین وقوع مدیریت کنند، و ریسک های باقی مانده برای ماندگاری رسانه های خبری را که به دنبال اختلال های عمده رخ می دهند، ارزیابی و رسیدگی نمایند.

اسکنر تاب آوری رسانه ای علاوه بر طرح سوالاتی در مورد مخاطرات احتمالی که ممکن است یک سازمان رسانه ای با آن مواجه شود، سوالاتی را در مورد مدیریت مالی، عملیات خبری، منابع انسانی، ارتباطات بحران و امنیت دیجیتال مطرح کرده و به کاربران کمک می کند تا برنامه بحران فردی خود را بسازند.

در پایان، اسکنر یک برنامه آماده سازی و مدیریت بحران سفارشی را در قالب PDF قابل دانلود تولید می کند.

پایگاه خبری تاب آوری ایران از این امکان منحصر به فرد برخوردار است و این مورد نیز در ماههای آینده (به موازات رونمایی از موضوع دیگری که به این رسانه مربوط می باشد) با حضور تعدادی از سازمانها (که در جریان این موضوع می باشند) رونمایی خواهد شد.

همکاری با رسانه های مختلف

از ابتدای تاسیس و رونمایی این پایگاه خبری تاب آوری، به واسطه سوابق فعالیتی خانه تاب آوری و باشگاه تاب آوری ایران، همکاری های متنوعی با رسانه های رسمی و غیررسمی مختلف در ابعاد مختلف رسانه ای بوجود آمده است.

حضور نمایندگان رسانه تاب آوری در نشست های تخصصی سازمان های رسانه ای و حضور فعال این رسانه در این هم افزایی ها، موجب ارتقاء روزافزون جایگاه آن در بین رسانه های معتبر کشور گشته است.

بنیانگذار رسانه تاب آوری

دکتر جواد طلسچی یکتا مدیر و موسس خانه تاب آوری، باشگاه تاب آوری و رسانه تاب آوری می باشند که از سال ۱۳۹۰ در حوزه های مختلف رسانه های مددکاری اجتماعی و تاب آوری کشور فعال می باشند.

ایشان در سال ۱۳۹۵ به عنوان یکی از مددکاران نمونه کشور از سوی انجمن مددکاران اجتماعی ایران مورد تقدیر قرار گرفته اند.

در سال ۱۳۹۷ به واسطه سالها فعالیت رسانه ای به عنوان مدیر ارزش آفرین از برگزیدگان جشنواره آرمان برتر بوده اند.

ایشان در حال حاضر ضمن فعالیتهای رسانه ای مدیر چندین مرکز با مجوزهایی از سازمان بهزیستی کشور و نیز قوه قضائیه می باشند.

دکتر جواد طلسچی یکتا بنیانگذار رسانه تاب آوری مددکار اجتماعی و کارشناس رسمی مشاوره خانواده قوه قضائیه می باشند.

اقدامات انجام یافته تاکنون

  • آموزش و پژوهش در حوزه های مختلف تاب آوری از جمله پژوهش مطالعاتی تاب آوری کادر درمان در استان تهران
  • آموزش تاب آوری برای دانشگاههای مختلف کشور برای اولین بار به همت این رسانه محقق گردیده است
  • تولید محتوای تخصصی در حیطه های مختلف موضوعی تاب آوری
  • تهیه و تدوین ویدئوهای آموزشی با موضوع تاب آوری و همکاری با کانال رسمی مددکارنیوز در آپارات
  • حضور فعال در نشست های تخصصی سازمان های رسانه ای مختلف طی دو سال اخیر
  • سخنران همایشات و کنفرانس های مختلف با موضوعات اجتماعی و روانشناختی در مناسبت ها
  • و …

برنامه های در پیش رو

  • توسعه بخش های عملیاتی اجرایی در رسانه تاب آوری
  • استفاده بهینه از امکانات رسانه ای موجود در وبسایت رسانه تاب آوری
  • بهره برداری بیشتر از جامعه نویسندگان وبسایتهای مددکاری اجتماعی ایرانیان و مددکارنیوز
  • اجرای کارزارهای رسانه ای با موضوعاتی که اخیرا در کارگروه کارزارهای رسانه ایرانیان مصوب شده اند


رسانه مددکاری اجتماعی ایران


مجموعه رسانه های مددکاری اجتماعی ایرانیان، در قالب سه بخش کاملا مستقل اما همسو، تحت عناوین ۱- پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی ایران، ۲- مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران و نیز ۳-وبسایت انگلیسی مددکاری اجتماعی ایرانیان در حال فعالیت در حوزه رسانه ای مددکاری اجتماعی ایران می باشد.


چگونگی پیدایش رسانه مددکاری اجتماعی ایران


رسانه مددکاری اجتماعی ایران در زمستان سال ۱۳۹۰ با یک دامنه اینترنتی و چند وبلاگ با موضوعات مددکاری اجتماعی به مدت دو سال و صرفا با هدف نیازسنجی و آسیب شناسی حوزه رسانه های مددکاری اجتماعی ایران فعالیت خود را آغاز کرد.

در طی این مدت زمان دو ساله فعالیت وبلاگی مددکاری اجتماعی ایرانیان، با تولید محتوای ساده توانست با اکثر قریب به اتفاق رسانه ها و سازمانهای مردم نهاد حوزه های مختلف مددکاری اجتماعی، جامعه معلولین و نیز زیست محیطی ارتباط سازنده ای برقرار نموده و پیوند مجازی متقابل فی مابین ایجاد نماید.

رسانه مددکاری اجتماعی ایران سرانجام پس از دو سال فعالیت اینچنینی در موقعیت یک وبلاگ مشخص فعال، نهایتا در فروردین ماه ۱۳۹۲ با فراهم شدن یک بستر اینترنتی مستقل به دنیای وب سایت های اینترنتی کشور نقل مکان نمود.

در همان مقاطع زمانی ابتدایی از فعالیت در قالب یک وبسایت اینترنتی، با همکاری یکی از همیاران قدیمی حوزه رسانه، زیربنای طراحی یک محیط اینترنتی چندوجهی رسانه ای برای حوزه مددکاری اجتماعی ایران با دایره فعالیت در سطح ملی و حتی فراملی طرح ریزی و اجرایی شد.

این وبسایت در روزهای آغازین فعالیت تحت عنوان «وبسایت رسمی مددکاری اجتماعی ایران» نام گرفت و پایگاههای اینترنتی این رسانه نوپا در شبکه های مختلف اجتماعی تحت همین عنوان ایجاد شدند که همگی این پایگاهها با هدف جذب مخاطبین اخبار و اطلاعات مددکاری اجتماعی ایران و جهان، اطلاع رسانی ها را بطور همزمان با سایت صورت می دادند.

ماهیت فعالیتهای رسانه مددکاری اجتماعی ایران

فعالیتهای رسانه مددکاری اجتماعی ایران با حالت انتشار همزمان مطالب در وبسایت و اشتراک گذاری لینک مطالب در شبکه های اجتماعی ادامه داشت تا اینکه پس از کامل شدن یک فرایند آسیب شناسی توسط این رسانه، اولین تحرک رسانه ای این مجموعه نوپا با مشارکت نویسندگانی خوشنام و علاقمند به بوجود آمدن تحولات مثبت در حوزه مددکاری اجتماعی ایران مبتنی بر “ضرورت بکارگیری مددکاران اجتماعی متخصص در جایگاههای مددکاری اجتماعی نهادها و سازمانهای دارای این ردیف شغلی” رقم خورد.

تا اینکه در یک رخداد مهم تاریخی در حوزه مددکاری اجتماعی کشور تحت عنوان «کارزار رسانه ای مددکاران اجتماعی ایران به مناسبت ماه جهانی مددکاری اجتماعی سال ۲۰۱۵» فصل جدیدی از تحرکات جامعه مددکاران اجتماعی ایران آغاز شد که تا قبل از وقوع این رویداد اجتماعی بی سابقه بوده است. قابل به ذکر است بلافاصله پس از اجرای اولین کارزار رسانه ای مددکاران اجتماعی، تولید محتوای رسانه ای صورت گرفته در رویداد مذکور، براساس یک ایده در قالب کتاب، چاپ و منتشر گردید و در کتابخانه ملی ایران نیز ثبت شد.

نکته حائز اهمیت این اتفاق این بود که دقیقا بر اساس همین تجربه، ایده حفظ و نشر آثار و دیدگاههای انتشاریافته مددکاران اجتماعی کشور از طریق پایگاه اینترنتی مددکاری اجتماعی ایرانیان در قالب چاپ و انتشار سالانه کتاب شکل گرفت تا امروز که تنها رسانهٖ مددکاری اجتماعی کشور، منطقه و شاید دنیا باشیم که مطالب اختصاصی آن سالانه کتاب می شود.

در واقع هدف اصلی از این تصمیم حفظ و نشر آثار و دیدگاههای جامعه مددکاران اجتماعی کشور در دایره زمانی مربوطه بوده که تا همین لحظه امتداد داشته است.


کتابهای انتشاریافته توسط رسانه تخصصی مددکاری اجتماعی ایران

۱-کتاب مجموعه یادداشتها و مقالات مددکاران اجتماعی ایران به مناسبت ماه جهانی مددکاری اجتماعی سال ۲۰۱۵

۲-کتاب مجموعه یادداشتها و مقالات کارزار رسانه ای مددکاران اجتماعی ایران با موضوع ضرورت حمایت اجتماعی از معتادین بهبودیافته در سال ۱۳۹۴

۳- کتاب مجموعه یادداشتها و مقالات پایگاه اطلاع رسانی مددکاران اجتماعی ایران

۴- کتاب مجموعه یادداشتها و مقالات حرکت رسانه ای نقش فوریتهای اجتماعی در بلایای طبیعی

۵-کتاب باشگاه تاب آوری؛ مشتمل بر مجموعه یادداشتها، مفالات و پژوهش های با محوریت موضوعی تاب آوری


اولین اتاق فکر رسانه ای مددکاران اجتماعی ایران

شایان ذکر با افزایش میزان بازدید کنندگان آنلاین وبسایت مددکاری اجتماعی ایران که پس از اجرای کارزارهای رسانه ای بر اساس مستندات موجود تعداد بیش از یک میلیون نفر بازدیدکننده از یکصد و شصت و هشت کشور دنیا رسیده بود و نیز بوجود آمدن یک فضای نگرشی جدید در جامعه مددکاری اجتماعی ایران بدینگونه که در اذهان عموم مددکاران اجتماعی ایران به عنوان یک پایگاه رسانه ای – دائمی عام المنفعه مددکاران اجتماعی کشور قلمداد گردید که بدون هیچگونه محدودیتی می توانند نقطه نظرات خود را از طریق این رسانه به سمع و نظر مردم (مخاطبین این رسانه) و مسئولین سازمانها و نهادهای مورد نظرشان برسانند، لذا مسئولیتی خطیر از سوی مدیریت این رسانه احساس شد و همین موضوع بهانه ای شد جهت تشکیل تیم تخصصی وبسایت مددکاری اجتماعی ایرانیان که از طریق شناسایی و دعوت از نخبگان و فرهیختگان جوان و با انگیزه حوزه مددکاری اجتماعی کشور با تشکیل اولین اتاق فکررسانه ای مددکاران اجتماعی ایران، با تعقیب هدف مدیریت هرچه بهتر و اصولی تر این رسانه جوان و کاربرمحور محقق گردید.


چگونگی راه اندازی شده مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران

در ادامه این مسیر و با تکرار شدن چند کارزار رسانه ای و نیز چندین تحرکات رسانه ای مهم با موضوعات وقت اجتماعی کشور، میزان شناخته شدگی این رسانه افزایش یافت و با بیشتر شدن میزان یادداشتها و مقالات تخصصی دریافتی از مخاطبین و دوستان جدید و قدیمی این رسانه، نیاز به وجود یک رسانه موازی دیگر با شرایط تسهیل شده جهت انتشار یافتن یادداشتها و مقالات مددکاران کشور(منهای فرایند خاص بررسی مطالب تا قبل از این زمان) شد و بدین ترتیب مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران از سال ۱۳۹۳ با یک دامنه اینترنتی مجزا ولی تحت نظارت و پشتیبانی همان تیم تخصصی واحد اولیه فعالیت خود را آغاز نمود.