ارگاسم چیست ؟ مروری بر پیشینه پژوهش

6 تیر 1403 - خواندن 6 دقیقه - 170 بازدید

ارگاسم چیست؟

ارگاسم حالتی از احساسات بدنی خوشایند و هیجان انگیز و شدید است که پس از آن تنش کاهش یافته و فرد تخلیه شده و احساس رضایت و آرامش می کند


دکتر منیر بیگلربیگی روانشناس و سکس تراپ و مترجم کتاب راهنمای پاسخ به سوالاتی درباره ی ارگاسم در ادامه این مطلب آورده است که به همان اندازه که این سوال آسان بوده و جواب آن امری بدیهی به نظر می رسد، تعریف آن می تواند مشکل باشد. این تعریف به همان اندازه سخت است که بخواهیم مزه­ ی یک چیز را توصیف کنیم.


از نظر لغوی ارگاسم از کلمه یونانی ارگاسموس[1] که در فرهنگ لغت آکسفورد به معنی متورم شدن با رطوبت و هیجان زدگی و اشتیاق است، گرفته شده است. کینزی[2]ارگاسم را اینگونه تعریف کرده است: «برون ریزی و تخلیه هیجانی ماهیچه ای – عصبی در اوج پاسخ جنسی». مسترز[3]و جانسون[4] نیز تعریف تخصصی تری از ارگاسم ارائه داده اند و آن عبارت است از: «رخدادی کوتاه از شل شدن بدن که در اثر تراکم خون و کشیدگی عضلانی عمومی در بدن در اثر پاسخ به تحریک جنسی ایجاد می شود». جالبترین تعریف که نمایانگر ویژگیهای ارگاسم است تعریفی است که توسط جان مانی[5] و همکارانش ارائه شده است که در زیر آمده است:

اوج تجربه شهوت انگیز جنسی که مردان و زنان به طور ذهنی آن را تجربه کرده و از آن به حالت از خود بیخود شدن و خلسه شهوانی یا وجد انگیز و هیجانی نام برده اند. این تجربه همزمان در مغز/ ذهن و اندامهای جنسی نزدیک به لگن رخ می دهد. بدون در نظر گرفتن نقطه آغاز آن، وقوع ارگاسم یک ارتباط دو سویه بین شبکه عصبی در مغز (در بالا) و اندامهای جنسی لگنی (در پایین) می باشد و در صورتیکه این ارتباط در مسیر نخاع قطع گردد آن تجربه نیز از بین خواهد رفت


به طور کلی می توان تعریف جامع زیر را از ارگاسم ارائه داد:

«یک ارگاسم حالتی از احساسات بدنی خوشایند و هیجان انگیز و شدید است که پس از آن تنش کاهش یافته و فرد تخلیه شده و احساس رضایت و آرامش می کند».

- آیا مردان و زنان به هنگام ارگاسم احساسات یکسانی را تجربه می کنند؟

در واقع هیچکس نمی تواند لذتی را که فرد دیگری درک می کند، احساس کند. بنابراین پاسخگویی به این سوال سخت می باشد. با این حال وانس[6] و واگنر[7] در سال 1976 از شیوه ی زیرکانه ای برای جوابگویی به این سوال استفاده کردند.


 آنها از دانشجویان خواستند که تجربیات خود را از ارگاسم توصیف نمایند و گروهی از داوران شامل تعدادی ماما، متخصص زنان و زایمان، روانشناس و دانشجویان پزشکی زن و مرد بودند.

 قبل از اینکه متنها به داوران داده شود کلمات ویژه ای که در متن دانشجویان برای توصیف حالات خود به کار رفته بود (مانند کلمات آلت مردانه[8] و مهبل[9] ) به کلمات خنثی تغییر داده شدند (به طور کلی از کلمه ی آلت تناسلی استفاده شد) و در متون آنها جنسیت نامشخص بود.

پژوهشگران دریافتند در این حالت داوران از تشخیص جنسیت متون و توصیفات ارائه شده ناتوان بودند. 6 مورد از 48 مورد توصیفات ارائه شده در زیر آمده است:

· اسپاسم شدید و سریع عضلانی در تمام بدن احساس سرخوشی که پس از آن حسی از آرامش و راحتی به وجود می آید.

· احساسی از کشیدگی و فشار و تنش شدید و سپس رهایی و از این همه تنش ارگاسم هم شامل اوج فشار و تنش است و هم شامل اوج رهایی که تقریبا همزمان رخ می دهند. اگر چه احساس انقباض در آلت تناسلی ایجاد می شود با این حال همه ی بدن احساس مورمور شدن می کند.

· سطح بالایی از خلاصی و رهایی از تنش و فشاری که در مراحل قبلی آمیزش به اوج رسیده است.

 این رهایی بینهایت لذتبخش است. به نظر می رسد این احساس در ناحیه ی آلت تناسلی متمرکز می باشد.

 در این حالت به محض این که شخص به اوج لذت جنسی می رسد، عدم کنترل عضلانی رخ می دهد.


· در لحظه ارگاسم شخص نمی تواند محیط اطراف را بطور واقعی درک کننده حرکات فرد خود انگیخته، غیر ارادی، شدید و تند است.


· یک احساس شدید هیجانی و کشیدگی عضلانی مخصوصا در ناحیه ی پشت و پاها و سفتی و راست شدن شدید تمام بدن به مدت تقریبا 5 ثانیه و یک آرامش عمیق و عمومی از احساس رهایی و رهایی از خستگی.

· اوج فشار و کشیدگی شدید. اشتیاق همراه با اضطراب و تنش و فشاری که پس از آن یک بی اعتنایی و ناهشیاری عمومی در احساسات ایجاد شده و سپس فرونشینی این فشار با احساسی از رهایی.


یک دلیل عمده مبنی بر اینکه چرا زنان و مردان احتمالا احساساتی شبیه به هم را به هنگام ارگاسم تجربه می کنند به دو بخش بدن که به ارگاسم مربوط هستند، 

ارتباط دارد یعنی آلت تناسلی مردانه و کلیتوریس (چوچوله)[10].این دو بخش قرینه بوده و هر دو از بافت یکسانی در هنگام رشد دوران جنین به وجود می آیند در طول زندگی، نخاع و مغز از طریق یک مسیر عصبی یکسان به آلت تناسلی مردانه و چوچوله متصل می شوند - یعنی عصب فرجی (در واقع یک جفت از اعصاب فرجی) – با وجود این که با اطمینان نمی توان به سوال بالا جواب داد، اما با این حال دلایلی وجود دارد که ما را مطمئن می سازد ارگاسم در زن و مرد، احساسات جنسی مشابهی را ایجاد می نماید.

[1] -Orgasmos

[2] -Kinsey

[3] -Masters

[4] -Johnson

[5] -John money

[6]- Vance

[7]- Wagner

[8] - Penis

[9] - Vagina




ارگاسم چیست