رسانه تاب آوری: درمان تروما در مرجع تخصصی تاب آوری ایران

15 خرداد 1403 - خواندن 19 دقیقه - 76 بازدید
رسانه تاب آوری: درمان تروما در مرجع تخصصی تاب آوری ایران


رسانه تاب آوری، درمان تروما در مرجع تخصصی تاب آوری ایران: تروما می تواند پس از یک رویداد یکباره، مانند یک تصادف یا حمله، یا از رویدادهای مکرر، مانند یک رابطه آزاردهنده یا غفلت در دوران کودکی ایجاد شود.


راههای درمان تروما در رسانه تاب آوری ایران TALISWEB.IR


بهترین انواع درمان تروما کدامند؟

کاری از کارگروه آموزش در رسانه تاب آوری ایران

تروما می تواند بر تمام بخش های زندگی شما تاثیر بگذارد. اما درمان های بهینه شده برای تروما می تواند به ویژه مفید باشد.

تجربیات آسیب زا می توانند اثر عمیقی بر بدن و ذهن بگذارند. این تاثیر ممکن است بلافاصله یا سال ها بعد ظاهر شود و بر خلق و خوی، روابط و حتی احساس شما از خود تاثیر بگذارد. اما درمان های موثری وجود دارد که به شما کمک می کند تا از تروما بهبود پیدا کنید.

حدود ۷۰ درصد از بزرگسالان در ایالات متحده حداقل یک ضربه را در زندگی خود تجربه کرده اند. همه تاثیرات ماندگار نخواهند داشت، اما ۶ درصد از بزرگسالان ایالات متحده دچار اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) می شوند.

تروما می تواند مغز و سیستم عصبی شما را تغییر دهد و منجر به اختلال در تنظیم و علائمی مانند افسردگی و اضطراب شود. به این ترتیب، درمان های تروما بر تسکین سیستم عصبی، ادغام خاطرات آسیب زا، و حمایت از درمان ذهن و بدن تمرکز دارند.

وقتی صحبت از درمان تروما به میان می آید، هیچ درمان یکسانی وجود ندارد. بهترین نوع آن درمانی است که برای شما کار می کند. یافتن درمان مناسب ممکن است کمی طول بکشد، اما پشتیبانی در این راه در دسترس است.




رسانه تاب آوری: درمان تروما در مرجع تخصصی تاب آوری ایران

درمان چگونه می تواند به تروما کمک کند؟

تروما می تواند پس از یک رویداد یکباره، مانند یک تصادف یا حمله، یا از رویدادهای مکرر، مانند یک رابطه آزاردهنده یا غفلت در دوران کودکی ایجاد شود. ترومای پیچیده (نوعی که از رویدادهای مکرر ناشی می شود) اغلب از تجربیات دوران کودکی ناشی می شود که بر زندگی بزرگسالی شما تاثیر می گذارد.

درمان می تواند به شما کمک کند رویدادهای آسیب زا را ادغام کنید و آنها را درک نمایید. این موضوع به شما کمک می کند روند درمان را شروع کنید. خاطرات شما از تروما باقی خواهند ماند، اما آنها قدرت کمتری بر شما و احساسات شما خواهند داشت.


لیزا کورتیس، مددکار اجتماعی بالینی دارای مجوز در نیویورک، توضیح می دهد: «درمان در عادی سازی پاسخ های فرد به آسیب هایی که تجربه کرده اند، مفید است. این موضوع می تواند مهارت های جدیدی را برای مدیریت احساسات و واکنش هایشان در اختیار آنها بگذارد و در عین حال زمینه و آموزش پیرامون خود رویداد را نیز فراهم کند.

روش های مبتنی بر شواهد (EBPs) روش های مورد اعتماد بسیاری برای تروما و PTSD وجود دارد، که مداخلاتی هستند که در کار با جمعیت های هدف قوی هستند، اگرچه همه درمان های توصیه شده EBP نیستند.

انواع درمان برای PTSD و تروما

اگر با افسردگی زندگی می کنید، به دیگرانی بپیوندید که درک می کنند در چه شرایطی قرار دارید. یک فضای امن برای پیدا کردن جامعه، راهنمایی و پشتیبانی با هم پیدا کنید.

درمان پردازش شناختی

درمان پردازش شناختی (CPT) که به عنوان درمانی برای PTSD ایجاد شده است، هدف آن کمک به افرادی است که احساس می کنند در افکارشان در مورد تروما «گیر کرده اند».

در CPT، درمانگر به شما کمک می کند تا باورهای غیرمفید را در مورد آسیب هایی که شما در آنها «گیر کرده اید» به چالش بکشید و تغییر دهید. هدف این است که به شما کمک کند تا رویدادها را درک کنید و به طور متفاوت در مورد آنها فکر کنید، در نتیجه اثرات منفی را از بین ببرید.

یک بررسی در سال ۲۰۱۸ به این نتیجه رسید که بر اساس شواهد موجود، CPT “یک درمان موثر PTSD با مزایای پایدار در طیف وسیعی از نتایج است.”

طبق گفته انجمن روانشناسی آمریکا (APA)، این درمان برای PTSD به شدت توصیه می شود.

درمان مواجهه طولانی مدت

پلی اتیلن؛ قرار گرفتن در معرض طولانی مدت (PE) یک درمان رفتاری برای PTSD است که همانطور که از نامش پیداست، شامل مقابله با منبع ترس برای کاهش اضطراب در اطراف آن است.

پلی اتیلن اجتناب از علائم بارز استرس پس از سانحه است. هدف درمان پلی اتیلن کمک به شما برای غلبه بر اجتنابی است که پس از آسیب ایجاد شده است.

در طول درمان، یاد خواهید گرفت که تنفس خود را کنترل کنید، در مورد آسیب خود صحبت کنید و به آرامی با ترس خود در دنیای واقعی مقابله کنید. به عنوان مثال، شخصی که از طریق تجاوز جنسی زندگی کرده است ممکن است به محلی که در آن رخ داده است برگردد تا به او کمک کند تا بفهمد که آسیب دیگر اتفاق نمی افتد و اکنون در امنیت است.

آویگیل لو، روان درمانگر، نویسنده، و کارگردان دارای مجوز رفتار بالینی، توضیح می دهد: «هرچه بیشتر از احساسات، افکار، عواطف، خاطرات و تصاویر مرتبط با آسیب مان اجتناب کنیم، علائم تروما بدتر می شوند.

بنابراین مهم ترین بخش درمان تروما، قرار دادن افراد در معرض احساسات، افکار، احساسات، خاطرات، مکان ها و تصاویر مرتبط با تروما است زیرا این موضوع به فرآیند حساسیت زدایی کمک می کند.

CBT متمرکز بر تروما

درمان CBT متمرکز بر تروما (TF-CBT) یک درمان شناختی رفتاری است که عمدتا برای کودکان و نوجوانان مبتلا به تروما استفاده می شود.

هدف TF-CBT این است که به کودکان کمک کند تا باورهای نادرست را بشناسند (مانند اینکه چه کسی را برای سوءاستفاده مقصر بدانند)، الگوهای رفتاری ناسالم را اصلاح کنند، و راه های جدیدی برای مقابله، مانند تسکین خود و ابراز احساسات خود ایجاد کنند. والدین یا مراقبان نیز در این رویکرد دخیل هستند.

یک بررسی در سال ۲۰۱۴ به این نتیجه رسید که TF-CBT می تواند به طور موثر علائم PTSD را در برخی از کودکان کاهش دهد و APA قویا اشکال CBT را برای درمان PTSD توصیه می کند.

درمان EMDR

حساسیت زدایی و پردازش مجدد حرکت چشم (EMDR) یک درمان تروما است که توسط روانشناس دکتر Dr. فرانسین شاپیرو در سال ۱۹۸۷ مطرح شده است. این درمان از این جهت غیرمعمول است که شامل صحبت کردن نیست – هدف آن کمک به پردازش و رهاسازی خاطرات آسیب زا از طریق حرکات چشم است.

رسانه تاب آوری: درمان تروما در مرجع تخصصی تاب آوری ایران

در یک جلسه EMDR، درمانگر از شما می خواهد که جنبه خاصی از یک رویداد آسیب زا را در ذهن داشته باشید، در حالی که روی حرکت دست او به جلو و عقب تمرکز می کنید (یا گاهی اوقات ضربه های ریتمیک).

هدف این است که با درگیر کردن هر دو طرف مغز (که به عنوان تحریک دوطرفه شناخته می شود) به مغز کمک کنید تا حافظه را – که در آن زمان به دلیل استرس شدید پردازش نشده بود – در «بازپردازی» مجدد کند.

هدف این پردازش مجدد، آزاد کردن خاطرات، در نهایت تسکین کابوس ها، فلاش بک ها و محرک ها است.

برای برخی از افراد، EMDR ممکن است سریعتر از سایر اشکال درمانی، مانند گفتار درمانی، نتیجه دهد.

یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ توسط شاپیرو نشان داد که ۸۰٪ تا ۹۰٪ از افراد در ۳ جلسه اول نتایج را مشاهده کردند، در حالی که یک بررسی در سال ۲۰۱۷ نشان داد که به اندازه درمان شناختی رفتاری (CBT) موثر است.

توجه داشته باشید که به نظر می رسد EMDR برای ترومای یک رویدادی بهترین کار را دارد و ممکن است برای ترومای پیچیده یا PTSD پیچیده موثر نباشد.

طبق APA، درمان EMDR یک درمان مشروط توصیه شده برای PTSD است.

درمان های جسمی

خاطرات آسیب زا در بدن و همچنین ذهن نگهداری می شوند. سوماتیک درمانی بر این موضوع تمرکز دارد که چگونه احساسات شما می توانند بر بدن تاثیر فیزیکی بگذارند. اگر با یک محرک یا چیزی که شما را به یاد یک تروما می اندازد، این احساسات می توانند ناگهان دوباره ظاهر شوند.

هدف درمانی جسمی، “رهاسازی” ترومای فروخورده برای تسکین علائم سلامت روان و درد مزمن، با استفاده از روش هایی مانند توسعه آگاهی بدن و ایجاد زمینه در بدن شما است.

مطالعه ای در سال ۲۰۱۷ نشان داد که تجربه جسمانی (صحبت در مورد آسیب های گذشته در حین بررسی پاسخ ها و احساسات فیزیکی بدن) یک درمان موثر برای PTSD است.

روان درمانی

در درمان روان پویشی، درمانگر به شما کمک می کند تا بفهمید گذشته شما چگونه بر احساسات، رفتارها و الگوهای روابط فعلی شما تاثیر گذاشته است.

هدف این است که به شما در درک انگیزه های ناخودآگاهی که رفتار شما را هدایت می کند کمک کند.

درمانگر شما ممکن است به شما کمک کند تا درک کنید که چگونه تجربیات اولیه دوران کودکی، پویایی خانواده و روابط فعلی (که ممکن است توسط تروما شکل گرفته باشد) بر روش های مقابله و باورهای فعلی شما در مورد جهان تاثیر می گذارد.

بر اساس یک بررسی در سال ۲۰۰۸، رویکردهای روان پویشی در تروما درمانی می تواند منجر به موارد زیر شود:

  • بهبود عزت نفس
  • استفاده از روش های مقابله ای مفیدتر و روش های مقابله ای کمتر غیرمفید
  • روابط بهبود یافته
  • عملکرد اجتماعی بهتر

نویسندگان خاطرنشان می کنند که رویکردهای روان پویشی ممکن است به ویژه در درمان PTSD پیچیده مفید باشد.

سایر تکنیک های درمانی برای تروما

در حالی که تکنیک های درمانی فوق بیشترین توجه تحقیقاتی را به خود جلب کرده اند، درمانگران تروما ممکن است از روش های درمانی دیگر نیز استفاده کنند.

درمان ها و تکنیک های اضافی که می توانند به شما در بهبود آسیب کمک کنند عبارتند از:

درمان با وضوح تسریع شده

اداره خدمات بهداشت روانی و سوء مصرف مواد (SAMHSA) درمان با حل سریع (ART) را به عنوان یک درمان مبتنی بر شواهد برای اختلالات مربوط به تروما در سال ۲۰۱۵ به رسمیت شناخت.

هدف این تکنیک این است که با کمک به شما در “برنامه ریزی مجدد” نحوه ذخیره سازی خاطرات آسیب زا توسط مغز در یک تا سه جلسه به شما کمک کند سریعتر از سایر درمان های PTSD رهایی پیدا کنید. ART بر روی تکنیک های دیگری مانند EMDR ساخته می شود.


هیپنوتیزم درمانی

هیپنوتیزم درمانی یک جایگزین محبوب برای افرادی است که با انواع دیگر درمان ها مانند EMDR یا CPT دست و پنجه نرم کرده اند.

در هیپنوتیزم درمانی، یک درمانگر شما را در حالت خلسه قرار می دهد، جایی که شما بیدار و آگاه هستید، اما آرام هستید و قادر به جلوگیری از حواس پرتی هستید. سپس، آنها برای کاهش احساسات مرتبط با رویداد تلاش می کنند.

ماریا میچا، روان درمانگر و مشاور بالینی سلامت روان توضیح می دهد: “این موضوع می تواند به رهایی از چنگال عاطفی آسیب کمک کند زیرا ترس ها، افکار و تجربیات ناخودآگاه را به سطح خودآگاه می رساند.”

“انسان ها نمی توانند به ضمیر ناخودآگاه خود دسترسی پیدا کنند و وحشتی را که در آن سطح “خالکوبی” شده است تغییر دهند. تکنیک هایی مانند هیپنوتیزم می تواند به رهایی و جایگزینی تجربه آسیب زا با تفکر عملکردی و الگوهای ذهنی کمک کند.»

یک بررسی در سال ۲۰۱۳ نشان می دهد که هیپنوتیزم می تواند به کاهش علائم PTSD کمک کند.

روایت درمانی

روایت درمانی یک رویکرد درمانی جدیدتر است که در آن درمانگر به شما کمک می کند تا داستان خود را “دوباره” بنویسید تا به تجربیات شما معنا بدهد و نحوه نگرش خود و دنیایی را که در آن زندگی می کنید شکل دهد.

این تکنیک می تواند به مشکلات مختلف سلامت روان کمک کند. روایت درمانی می تواند به شما کمک کند تا باورهایی را که در مورد خودتان پس از آسیب دیدگی دارید به چالش بکشید، مانند احساس «شکستگی» یا ناتوانی در تغییر شرایط.

به عنوان مثال، میچا می گوید: «از مراجعینم می خواهم که روایت خود را از رویداد آسیب زا بازنویسی کنند تا زمانی که ضربه روحی بر آنها تاثیری نداشته باشد».

طبق APA، روایت درمانی یک درمان مشروط توصیه شده برای PTSD است.

سیستم های خانواده درمانی درونی

سیستم های خانواده درونی (IFS) نوعی گفتگودرمانی است که توسط درمانگر دانشگاهی ریچارد شوارتز توسعه یافته است.

این تئوری معتقد است که شخصیت شما شامل دارای «بخش های» متفاوتی است که هر کدام ویژگی های خود را دارند. همه بخش ها توسط “خود” یا آگاهی اصلی شما نگهداری می شود. بنابراین، همانطور که یک خانواده دارای اعضای مختلف است، شخصیت شما نیز دارای بخش های متفاوتی است و همه آن ها بهترین چیز را برای خود می خواهند.

درمانگر به شما کمک می کند تا در طول جلسات با قسمت های مختلف خود آشنا شوید. برخی از قسمت ها ممکن است بیشتر از سایرین تحت تاثیر تروما قرار گیرند. هدف این است که بفهمیم چرا برخی از قسمت ها آسیب می زنند و یاد بگیریم که چگونه با دلسوزی به آن ها کمک کنیم تا اینکه آنها را نادیده بگیریم یا حذف کنیم.

هنر و موسیقی درمانی

هنر درمانی می تواند به تقویت سلامت روان و کمک به بهبودی آسیب کمک کند. این روش درمانی می تواند اشکال مختلفی داشته باشد، از جمله رقص، نمایش، موسیقی، نوشتن و هنر خلاق.

میچا توضیح می دهد: “من هنر درمانی را در تروما درمانی بسیار مفید می دانم زیرا ضمیر ناخودآگاه اغلب الگوهای ترسناک را بدون زحمت آشکار می کند.” “مراجعین اغلب از نقاشی هایی که تولید می کنند شگفت زده می شوند، زیرا هنر احساسات و ترس های ناخودآگاه سرکوب شده را آشکار می کند.”

در همین حال، موسیقی درمانی می تواند بر کمک به افراد با نوشتن آهنگ ها یا آهنگ هایی برای ایجاد جملات تاکیدی و تنظیم افکار یا احساسات آنها تمرکز کند.

کایل فلمینگ، موسیقی درمانگر معتبر هیئت مدیره و بنیان گذار یک تمرین سلامت روان در ایلینوی که به این نوع درمان اختصاص داده شده است، توضیح می دهد: «بداهه نویسی موسیقی می تواند به مراجعین به صورت غیرکلامی کمک کند تا تجربیات آسیب زا را کشف کنند، زیرا مرکز گفتار مغز می تواند در طول یک فلاش بک آسیب زا خاموش شود.


کار کودک درون

این روش درمانی همچنین به عنوان شفای کودک درونی شناخته می شود، کار درونی کودک درمانی است که ممکن است به شما در بهبود آسیب های دوران کودکی کمک کند.

این روش درمانی شامل «ارتباط» با منبع مورد اعتماد کودک درونی شماست تا احساس کنید در سنین مختلف چه احساسی داشته اید و با ایجاد محیط های امن، درونی و بیرونی که در دوران کودکی به آن نیاز داشتید، برای التیام زخم های کودک درون خود تلاش کنید.

جسیکا پدرسن، هیپنوتراپیست بالینی دارای مجوز و گواهی، توضیح می دهد: «این موضوع می تواند به افراد کمک کند بر هر احساس گناه یا شرمی که ممکن است از دوران کودکی داشته اند غلبه کنند.

سیستم های تروما درمانی

مانند CBT متمرکز بر تروما، سیستم درمانی تروما (TST) برای درمان کودکان، نوجوانان و نوجوانان طراحی شده است.

این درمان بر احساسات و اعمال فرد تاکید دارد. همچنین نقشی را در نظر می گیرد که یک محیط اجتماعی یا سیستم مراقبتی تهدیدکننده می تواند در نگه داشتن یک فرد جوان در وضعیتی بی نظم ایفا کند.

مراحل بعدی

بیشتر درمانگران از تکنیک های مختلفی برای درمان تروماهای بیماران استفاده می کنند تا فقط یک روش. همچنین روش هایی که آنها استفاده می کنند اغلب به این بستگی دارد که چه چیزی برای شما مفید است.

کورتیس توضیح می دهد: «مقدار زیادی از مداخلات درمانی به سیستم اعتقادی مراجع و میزان آمادگی آنها برای چنین مداخلاتی بستگی دارد. “اگر مراجع نسبت به یک رویکرد مقاوم یا دلهره دار باشد، اصرار بر یک تکنیک خاص می تواند آسیب بیشتری به همراه داشته باشد.”

همچنین مهم است که به یاد داشته باشید که بخش بزرگی از درمان، رابطه شما با درمانگرتان است. در پایان، ضروری است که با درمانگر خود احساس امنیت کنید.

همیشه درمانگر دیگری وجود دارد که مایل است تکنیک های دیگری را امتحان کند که برای شما احساس راحتی بیشتری داشته باشد.


منابع:


رسانه تاب آوری ایراندرمان تروما رسانه تاب آوریمرجع تخصصی تاب آوری