روش تحقیق در جامعه شناسی جنائی

9 خرداد 1403 - خواندن 4 دقیقه - 251 بازدید


 1 ( جامعه شناسی جنایی از اصطلاحات علم حقوق بوده و به رشته ای از جامعه شناسی گفته می شود که عوامل جرم و صور گوناگون بزه در میان جوامع انسانی با روش عینی و عملی یا مشاهده و مقایسه با کمک آمار جنایی جنایی برسی می کند ؛ هدف از این برسی ، تشخیص مشکلات و آسیب های اجتماعی و روابط آنها با بزه و بزهکار ، راه های جلوگیری از ارتکاب جرم و نیز روشهای درمان و اصلاح و تربیت مجرمین است . ) ویکی فقه: 1 :

 در این راستا غایت هر علم یافتن رابطه ی علت و معلولی است که وقایع را به یکدیگر می پیوندد . جامعه شناسی جنائی در جستجوی رابطه ی علت و معلولی بین عوامل و شرایط اجتماعی و بروز جرم است . ( در تحقیقات جامعه شناسی جنائی باید روش یا روشهائی را برگزینیم که بر تعریف این دانش قابلیت انطباق داشته باشد و حصول به هدفهای آن را برای پژوهندگان میسر سازد .

 به سخن دیگر : اگر تعریف جامعه شناسی جنائی مورد عنایت و توجه خاص باشد روش تحقیق نیز از آن پدید می آید و می توان به مجموع وسائل و طرقی دست یافت که ما را به درک قوانین واقعیت هائی که در قلمرو جامعه شناسی جنائی است رهبری کند .

 جامعه شناسی جنائی از این رهگذر که شاخه ای از جامعه شناسی عمومی است نمی تواند راه تحقیق هموار شده این دانش پر دامنه را نادیده بگیرد ، ناگزیر بدون تعصب و با ذهنی خالی از پیشداوری باید روش برسی عینی یا مشاهده و مقایسه را در پیش گیرد که علوم تجربی طبیعی و اجتماعی از آن بهره های صحیح و فراوان به دست آورده اند . جامعه شناسی جنائی از این رهگذر که از علوم اساسی جرم شناسی است از میان تمام نمودهای اجتماعی فقط به وقایع مجرمانه و مجرم و ارتباط کمی و کیفی آنها با جامعه توجه دارد بنابراین در ضمن کاربرد روشهای عام علوم اجتماعی باید به روشها و وسایل خاصی توسل جوید که در جرمشناسی از آن بهره برداری می شود . در مقدمه کتاب جامعه شناسی جنائی نوشته دکتر رضا محسنی چاپ ۱۴۰۲ آمده است ؟ جامعه شناسی جنائی علمی است که در باره عوامل و شرایط اجتماعی جرم زا ، صور گوناگون جرم و جنبه های کمی و کیفی آن بحث می کند. جامعه شناسی جنائی به برسی ، پژوهش و رابطه بین جرم و جنایات را پدیده اجتماعی به حساب می آورد و در ارتکاب جرم موثر می داند .

جامعه شناسی جنائی که محور مطالعات آن جرم و بزهکاری است ، در نیمه نخست سده نوزدهم باهوش مکتب جغرافیایی " آدولف کتله " و " میشل گری " بوجود آمد ، با مکتب سوسیالیست " کارل مارکس " و " فردریش آنگلس " گسترش یافت ، با مکتب تحقیقی ، به ویژه مطالعات "انریکو فری " جان گرفت ، با مطالعات و آثار " امیل دورکیم " و آلکساندر لاکاسانی و کابریل تارد از مکتب تحقیقی جدا و مستقل شد . 

جامعه شناسی جنائی از اوایل سالهای ۱۹۲۰ در ایالات متحده و سپس از آغاز سالهای ۱۹۷۰ شکوفا گردید . جرم و جنایت پدیده اجتماعی است که به وسیله انسان اجتماعی پدید آمده و رسالت آن یافتن وسایل و سازوکارهای لازم برای کاهش جرم و جنایت و افراد مجرم در جامعه می باشد .