کتاب جدید التالیف ابواب فقهی و حقوقی فرزند کشی- دکتر حسام رحیمی

5 خرداد 1403 - خواندن 4 دقیقه - 424 بازدید

دکتر حسام رحیمی استاد حقوق کیفری دانشگاه های تهران****

◀️مدیر عامل و رئیس هیات مدیره و صاحب امتیاز موسسه حقوقی آرمان ابتکار گویا شماره ثبت : 37634 شناسه ملی: 14005541911

◀️مدیر عامل و رئیس هیات مدیره و صاحب امتیاز هلدینگ تجاری بازرگانی و بین المللی تکین خدمت حسام شماره ثبت: 1884 شناسه ملی : 14010286613

◀️مدیر عامل و رئیس هیات مدیره و صاحب امتیاز سازمان مهاجرتی آرمان مهر حسام شماره ثبت : 16683 شناسه ملی: 14010422497


کتاب جدید التالیف 

ابواب فقهی و حقوقی

فرزند کشی


قتل، فجیع ترین جرم در همه نظام های حقوقی دنیاست. فرزندکشی از مصادیق جرم قتل است که شدیدترین مصداق کودک آزاری نیز محسوب می شود تا جایی که حتی وقوع یک مورد از آن هم به شدت تکان دهنده است. جرم شناسان، علل اصلی فرزندکشی را عواملی همچون واکنش های عصبی و روانی، فقر فرهنگی و اقتصادی و... می دانند. البته نباید فراموش کرد که ارتکاب جرم و جنایت متاثر از عوامل نابهنجار و غیرمتعارف جامعه و تدابیر غیرمنطقی، محیطی و جغرافیایی و نیازمند بررسی و ریشه یابی کارشناسانه است.

برخی رسوم غلط قدیمی در بعضی نقاط ایران سبب شده است که پدیده فجیع فرزندکشی از سوی بستگان نسبی و سببی شکل بگیرد و با «تعصب ناموسی و عرق خانوادگی» توجیه شود. در این موارد والدین این حق را برای خود قائل می شوند که فرزند خود گاه پسر یا دختری را به صرف اتهام، بدون دادن اجازه دفاع و شنیدن حرف های قربانی، با تعصب بی جا و به موجب حکمی که خودسرانه صادر کرده اند، بکشند. بررسی  کارشناسان نشان می دهد که در ۸۰ درصد این گونه جنایت ها، قربانی بی گناه بوده است. بنابراین جرم هایی که حتی به گمان مرتکبان باانگیزه شرافتمندانه انجام می شود نیز باید تقبیح شود. نکته قابل توجه دیگر در ارتکاب این جنایات این است که گاهی مادر، بچه اش را می کشد که با وجود اینکه خشونت پدران شدیدتر و نمود خارجی آن بیشتر است، چیزی از قبح و مجرمانه بودن آن نمی کاهد.

در سال های اخیر شاهد تعدادی از این نوع موارد کودک آزاری بوده ایم. نقطه مشترک همه این حوادث، «اعتیاد به مواد مخدر، بیکاری و اختلالات خلقی» است. در برخی موارد وقوع قتل ها ناشی از آزار جنسی پدر به فرزند خردسال بوده است.


بر اساس ماده ۳۰۱ قانون مجازات اسلامی، قصاص در صورتی ثابت می شود که مرتکب، پدر یا از اجداد پدری مجنی علیه نباشد، این بدان معناست که پدر در هر صورت از مجازات قصاص معاف است. مطابق ماده ۲۹۰ هر نوع رفتار کشنده ای با قصد و اراده از سوی قاتل موجب قصاص او به درخواست اولیای دم هست که ماده ۳۰۱ استثنایی بر اصل ماده ۲۹۰ است.

در ماده ۶۱۲ برای قتل هایی که دارای مانع برای قصاص هستند از جمله قتل فرزند توسط پدر مجازات در نظر گرفته است که هر کس مرتکب قتل عمد شود و شاکی نداشته یا شاکی داشته باشد، اما از قصاص گذشت کرده باشد یا به هر علت قصاص نشود در صورتی که اقدام او موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران شود، دادگاه مرتکب را به حبس از سه تا ۱۰ سال محکوم می کند، البته در این مورد معاونت در قتل عمد موجب حبس از یک تا پنج سال خواهد بود.