خوشبختی
♻️آیا خوشبختی، زندگی را معنادار می کند؟
✍️ حسام میلانی
🟢 در پاسخ به این پرسش می توان گفت اگر مولفه های خوشبختی، اهداف ما در زندگی باشند و آن اهداف را ارزشمند بدانیم، پس می توانند زندگی را معنادار سازند.
🟢برای پی بردن به اینکه اهدافی که در زندگی داریم ارزشمند هستند یا نه، لازم است این اهداف را بررسی کنیم. ما در زندگی اهداف کوچک، بزرگ، فرعی و اصلی داریم. مثلا می خواهیم تحصیلات عالی داشته باشیم، شغلی پیدا کنیم، ازدواج کنیم، بچه دار شویم، خانه بخریم، سفر کنیم، نویسنده، خواننده، معلم، مکانیک، روزنامه نگار، سیاست مدار و امثالهم شویم، یا اینکه قصد داریم مطابق با وجدان اخلاقی رفتار کنیم، کنش های عاقلانه داشته باشیم و به دیگران خیر برسانیم.
🟢تمام اینها اهداف کوچک و بزرگ یا اصلی و فرعی زندگی ما هستند و می توانند زندگی را برای ما هدفمند و بنابراین معنادار سازند. اما آیا این اهداف ارزشمند هم هستند؟ برای اینکه بتوانیم ارزشمندی را در اهدافمان تشخیص دهیم نیاز به معیار و ملاک داریم. پس پرسش را اینگونه طرح می کنیم: آیا ملاکی برای تشخیص اهداف ارزشمند وجود دارد؟
🟢بله وجود دارد. هر چقدر اهدافمان معطوف به منفعت فردی باشد از ارزش کمتری برخوردار است و هر چقدر معطوف به منفعت جمعی باشد از ارزش بیشتری برخوردار است. به بیان دیگر هر چقدر اهدافمان خودخواهانه تر باشد ارزش کمتری دارد و هر چقدر دیگرخواهانه تر باشد ارزش بیشتری دارد.
🟢لذات زندگی و دست یابی به اهداف شخصی می توانند ما را شاد و خوشحال کنند اما چون صرفا منفعت شخصی ما را برآورده می کنند برای معنابخشی به زندگی کفایت نمی کنند؛ اما اهداف خیرخواهانه، عدالت طلبانه، اخلاق مدارانه و صلح محورانه که بتواند رنج انسانها را کاهش دهد و شادی آنها را بیفزاید و جهان را به جای بهتری برای زندگی تبدیل کند، علاوه بر اینکه ما را خوشنود می کنند، چون منفعت جمعی را برآورده می کنند، در معنابخشی به زندگی سرآمد هستند.