نقش رسانه ها در رویدادهای ورزشی

5 اسفند 1402 - خواندن 8 دقیقه - 2219 بازدید

مسائل فرهنگی و اجتماعی در هر جامعه ای متاثر از عوامل مختلفی است، این عوامل میتوانند باورها، نگرشها و عملکردها را تحت تاثیر خود قرار دهند. در این میان رسانه های گروهی یکی از ابزارهای اساسی برای بررسی مسائل اجتماعی، اطلاع رسانی ، آموزشی و عامل بسیا ر موثر ی د ر شکل گیری ارزشهای اجتماعی و فرهنگی به شمار می آیند.شکی نیست که رسانه های ورزشی به ویژه مطبوعات الگوهایی را در فرهنگ مدرن ایجاد می کنند، که آنها ادراکات مشترک اجتماعی را حجم می بخشند. مطبوعات آگاهی عامه جامعه را واقعیت می بخشند. مطبوعات قهرمان می سازند. الگوها را در جامعه به عنوان مدل های اخلاقی و ورزشی مطرح می کنند و گاه این اسطوره ها را از شکل مفهوم فرهنگی به فهم عامیانه تبدیل می کنند. مثال زنده این توجه به غلامرضا تختی برمی گردد. در دوره ای که یکی دو تا نشریه ورزشی بیشتر نداشتیم، کیهان ورزشی از تختی الگویی ساخت غیرقابل دسترس، اما مردمی، او اسطوره ای از پهلوانی و جوانمردی در جامعه بی قهرمان ما شد. نحوه شروع معرفی تختی تا ابعاد بخشیدن به شخصیت معمولی او با قلم نویسنده این نشریه به شکل سحرآمیزی در جامعه تسری پیدا کرد و ناگهان تختی به یک پهلوان اسطوره ای بدل گشت و تا به امروز پس از سی و هشت سال همچنان یک قهرمان بلامنازع باقی مانده است. کیهان ورزشی در آن زمان تختی را در تاریخ الگویی قابل فهم معرفی کرد و آن را در بین توده های مردم به شکل فرااجتماعی جا انداخت تا به تاثیر رسانه ها در ورزش بیشتر پی ببریم. نقش رسانه های ورزشی ما را از طریق و مسیر تیم یا کشوری که تشویق می کنیم، در فضا و زمان خاص آن قرار می دهند. از این طریق می خواهیم به اهمیت فرهنگی ورزش در جامعه نقب بزنیم و از طریق آن به نقش الگوها در رسانه ها و اجتماع برسیم.

نقش و ضرورت رسانه های گروهی در ورزش :

مهم ترین نقش رسانه های گروهی ارتباط غیر مستقیمی است که از طریق آنها بین گروه های وسیع انسانی ایجاد می گردد. رسانه از اجزای مهم ارتباط است که پیام را بین فرستنده و گیرنده مبادله می کند.

رسانه های گروهی، یکی از مولفه های مهم در توسعه فرهنگی کشور هستند، رسانه های سالم می توانند با کارکردهای خود یعنی آگاهی بخشی و اطلاع رسانی، آموزش و هدایت به توسعه ورزش کشور کمک کنند. نقش آموزنده و آگاه کننده وسایل ارتباطی در پیشبرد اهداف مجامع ورزشی از مهم ترین مسائلی است که توسط سازمان علمی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) نیز مورد بررسی قرارگرفته است. این بررسی در سمیناری با حضور نمایندگانی از کمیته بین المللی المپیک و دانشگاههای جهان صورت گرفت. در قسمتی از قطعنامه این سمینار اشاره شده است، که یکی از بهترین شیوه های مبارزه با نژادپرستی و تفاوتهای غیرمنطقی که نارسایی هایی را میان جوامع بشری موجب شده است، مبادله گروههای ورزشی و دیدارهای رقابت آمیز بین کشورهای جهان است و بی گمان وسایل ارتباط جمعی مانند مطبوعات، رادیو و تلویزیون، در این راه از عوامل موثر و عملی برای به وجود آوردن تفاهم عمومی به شمار میروند (رامتین، 1353). کوکلی معتقد است که یکی ازعوامل موفقیت ورزش حرفه ای در آمریکا، رسانه های گروهی، به ویژه تلویزیون و مطبوعات هستند که ورزش حرفه ای را به گونه ای جذاب و پرکشش مطرح می کنند. رسانه های گروهی، همواره نقش مهمی در پذیرش ورزشکاران و به ویژه قهرمانان در میان گروه ها و جامعه و الگوپذیری از آنان داشته اند.

نقش ها و وظایف رسانه ها :

نقش تفریحی : تفریح و تفنن انسان برای بالا بردن،خلاقیت ،دانش و باور کردن زمان فراغت

نقش خبری : پخش خبر و اطلاع رسانی با انتقال سریع ،بی طرفانه و صادقانه

نقش همگن سازی : نزدیکی سلیقه ها ،خواست ها و انتظارات افراد جامعه

نقش آگاه سازی : ایجاد نگاه ژرف در علل بنیادی رویدادها با تحلیل و تفسیر رویدادها

نقش احساس تعلق اجتماعی :افزایش مشارکت اجتماعی و تعلق اجتماعی

نکته : ابتکار ، خلاقیت و نوآوری در ذات رسانه است.

مهم ترین نقش رسانه ها در ورزش :

مهم ترین نقش های مثبت رسانه ها در ورزش همان نقش های یاد شده با تاکید بر حوزه ورزش است و علاوه بر آن می توان به موارد ذیل اشاره کرد :

اطلاع رسانی همگانی

بستر سازی برای مبارزه با دوپینگ و اصلاح

اخلاق ورزشی

بیان مشکلات

تحلیل علمی برای کمک به رشد و پیشرفت ورزش

تفریح و سرگرمی و تبلیغات

ورزش رسانه ای و رسانه ورزشی :

ورزش رسانه ای : به رشته ورزشی که بنا به دلایلی بیشتر مورد توجه رسانه ها می باشد.

رسانه ورزشی : رسانه هایی که در امر پوشش یا انعکاس رویدادهای ورزشی اقدام می کند.

طبیعی است که رسانه های ورزشی برای جذب مخاطب به ورزش رسانه ای بیشتر توجه می کند .

مهم ترین اثرات مخرب رسانه ها بر ورزش :

شایعه پراکنی و ایجاد اختلاف و بی نظمی

تضعیف روحیه

بزرگ نمایی بیش از حد (اغراق)

چنانچه رسانه ها اخبار کذب ،غیر واقعی و شایعات چالش بر انگیز منتشر کنند منجر به آشوب و بی نظمی در بین مدیران ،ورزشکاران ،علاقمندان به ورزش و مردم می شوند .

یکی از مهم ترین اهداف رسانه های ملی در راستای اهداف ملی توسعه ورزش می باشد.

جایگاه رسانه های ورزشی:

مدیران رویدادهای ورزشی باید با توجه به ابعاد اجتماعی تربیت بدنی و ورزش واحد مهمی را در تشکیلات خود تحت عنوان روابط عمومی پیش بینی کنند . که در کنار سایر مسئولیتها (تشکیل جلسات ، گردهمایی ،امور تشریفات ) مسئولیت انعکاس اخبار از طریق رسانه های گروهی و ایجاد حسن تفاهم و صمیمیت بین سازمان های ورزشی و رسانه های گروهی را نیز بر عهده دارند .

عصری که ما در آن قرار داریم مواجه با انقلاب بزرگی است که حیات انسان تاکنون به خود دیده است، "عصر ارتباطات و عصر سلطه پدیده رسانه ها " بر زندگی انسانها است (سقازاده و همکاران، 1386). رسانه های جمعی به معنی آن است که جریان اطلاعات از طرف یک منبع روابط عمومی میتواند به شکلی کارا و به سرعت به میلیون ها نفر برسد (دنی س ا ل وهمکاران، 1386). وسایل ارتباط جمعی آن دسته از وسایلی هستند که در تمدن های جدید به وجود آمده و مورد استفاده اند و ویژگی اصلی آنها قدرت و شعاع عمل گسترد ه است ، اصلاح ارتباط جمعی مشخص کننده آن نوع ارتباط است که هدف برقراری رابطه با جمعی را در نظر دارد (علوی، 1386). ارتباطات جمعی، فرایندی است که توسط یک سازمان، رسانه ها پیام هایی را برای افراد زیادی تولید و منتقل می کنند؛ و یا فرایندی است که به وسیله آن، این پیامها توسط مخاطبان جستجو، استفاده و فهمیده میشوند و همچنین تحت تاثیر قرار می گیرند. بوجود آوردن هنجارها و ارزش های تازه اجتماعی و تغییر در شیوه رفتار افراد جامعه، یکی دیگر از کارکردها و نقش وسایل ارتباط همگانی در جامعه است. : «رسانه ها در پیدایش عادات تازه، شکل گیری فرهنگ های جدید منطقه ای و جهانی، تغییر در رفتار و خلق و خوی انسان، ... سهمی بزرگی بر عهده دارند».