معرفی مکانیسم های دفاعی روانی ( defense mechanism )

13 بهمن 1402 - خواندن 2 دقیقه - 1009 بازدید

معرفی مکانیسم های دفاعی روانی رایج (defense mechanism) 

 جبران یا (Compensation ) : ( واکنش های جبرانی بر احساس حقارت و بی کفایتی مبتنی هستند و کوششی برای سرپوش گذاشتن بر نکات ضعف و عدم کفایت به شمار می آیند و این واکنشها از نقایص حقیقی یا خیالی و یا شکست های شخصی ناشی می شوند . واکنش های جبرانی وجه اشتراکی با مکانیسم والایش دارند . شکست دانش آموزی در امتحان ممکن است او را به کوشش افراطی برای نیل به موفقیت بکشاند )

دلیل تراشی ( Rationalization)  : ( انسان پس از یک فکر وحشتناک یا انجام یک عمل نامطلوب ، برای فرار از اضطراب یا گناه ناشی از آنها با تراشیدن دلایل و عذرهای کاملا موجه عمل خود را درست و منطقی جلوه می دهد . دلیل تراشی مکانیسمی است که اغلب برای بقای صیانت ذات بکار می رود . دلیل تراشی وسیله مناسبی برای سرکوب کردن انگیزه های غیر قابل قبول و ناتوانایی های فرد است و عادیترین وسیله دفاعی به شمار می آید )

انکار یا ( Denial) : (روش دیگر رایج برای مواجهه با تجارب و افکار دردناک انکار موجودیت آنهاست . معمولی ترین شکل انکار ، که اکثر ما در اغلب موارد به آن توسل می جوییم خیالبافی و بازی است. انکار کردن متوقف کردن پاره ای از تاثرات حسی دنیای خارج و دنیای درون است )

همانند سازی یا ( Identification) : (همانند سازی یکی از فرایندهای رشد شخصیت است . در عین حال همانند سازی یکی از مکانیسم های دفاعی خود نیز محسوب می شود . در همانند سازی فرد برای رشد شخصیت ، خصوصیات مطلوب شخص دیگری را با استفاده از مکانیسم درون افکنی جزء شخصیت خویش می کند . در مواقعی که بخش « خود » شخصیت در معرض خطر اضطراب و ناکامی قرار میگیرد فرد به یک سلسله همانند سازی ها دست می زند تا خطر را از خود دور کند )