پیش چاپ مقاله یا preprint چیست؟

9 بهمن 1402 - خواندن 3 دقیقه - 1579 بازدید

پره پرینت یا پری پرینت (preprint) به نسخه های قبل از انتشار نهایی مقالات علمی گفته میشود. منظور از انتشار نهایی، ثبت مقاله در یک ژورنال، طی شدن پروسه داوری همسان و در نهایت منتشر شدن مقاله پس از تایید داوران و سردبیر در یک مجله علمی پژوهشی است. در کل دنیا همیشه محدودیتهایی برای انتشار مقالات وجود داشته است. به عنوان مثال تا کمی قبل از این، ژورنالها به صورت صرفا کاغذی منتشر میشدند و به عنوان مثال در یک بازه سه ماهه که متداول ترین فرکانس انتشار مجلات علمی بود بین 8 تا 15 مقاله به چاپ میرسید. علاوه بر این نویسندگان پس از ارسال مقاله به مجلات بایستی منتظر پروسه نسبتا طولانی داوری میشدند. چرا که حجم بالای مقالات و تعداد محدود داوران و البته زمان مورد نیاز برای اعمال نظرات داوران در هر مقاله، گاها بیش از یک سال طول میکشید. پس از دریافت تاییدیه داوران هم لازم بود مقالات در صف انتظار چاپ بمانند. به این ترتیب از حدود سال 1991 روش پیش چاپ برای کم کردن زمان مورد نیاز جهت انتشار دستاوردهای تحقیقاتی اجرا شد. در ابتدا علوم پایه و سپس سایر حوزه ها به مرور از این سبک انتشار استفاده کردند.



حالا دیگر سالهاست که ثبت مقاله در مجلات و پروسه داوری و انتشار کاملا به صورت آنلاین در حال انجام است و بخش زیادی از زمان مورد نیاز برای پروسه انتشار کاهش یافته است. اما اخیرا و با همه گیر شدن کرونا یکبار دیگر preprintبه عنوان یک راه حل سریع و اثربخش برای در دسترس قرار دادن نتایج تحقیقات علمی در دنیا مورد توجه قرار گرفت.

نویسندگان پس از ارسال مقاله به سرورهای preprint تنها لازم است زمانی بین 24 الی 48 ساعت را در انتظار بررسی کلی مقاله خود سپری کنند. سپس چنانچه مقاله ثبت شده از فیلتر علمی بودن محتوا و مبرا بودن از سرقت ادبی گذر کند، منتشر میشود و اغلب از لحظه انتشار یک doiبه آن تعلق میگیرد. ثبت مقاله به صورت preprintاین امکان را برای نویسندگان فراهم کرده است که پیش از انتشار نسخه نهایی، بتوانند نظرات متخصصین را دریافت کنند، روشهای بهتری برای ارائه مقاله خود پیدا کنند و چه بسا با اعمال تغییراتی بتوانند شانس دریافت پذیرش از یک ژورنال را افزایش دهند. سرورهای preprint محل بسیار مناسبی برای تبادل نظر متخصصین هر رشته است.