قرآن کامل ترین کتاب هدایت انسان
📝 قرآن کامل ترین کتاب هدایت انسان
الم، ذلک الکتاب لا ریب فیه هدی للمتقین
این کتاب با عظمتی است که شک در آن راه ندارد و مایه هدایت پرهیزگاران است.
آیات زیادی در قرآن است که این کتاب را وسیله و مایه هدایت نامیده اند. هدی للمتقین، هدی للناس، هدی و بشری للمسلمین، هدی و بشری للمومنین وسیله هدایت متقین، هدایت مردم، هدایت مسلمانان و هدایت مومنان. ان هذا القرآن یهدی للتی هی اقوم؛ همانا قران پا برجاترین و استوارترین آیین، هدایت می نماید.
🔹قران کتاب هدایت گر انسان ها، شفابخش سینه دردمندان و نور شکافنده تاریکی ها است. زلال جاری قرآن نه فقط مردم عصر نزول آن بلکه خیل تشنگان معرفت و نور را تا ابد سیراب خواهد کرد.
🔹هدایت قرآن کریم انسان ها را از تاریکی جهل، گمراهی، کفر، شرک، نفاق، فسق و پلشتی به نور دانش، حقیقت، سعادت، ایمان، توحید و تسلیم و اخلاق معنویت و سلامت رهنمون می سازد.
انزلناه الیک لتخرج الناس من الظلمات الی النور باذن ربهم الی صراط العزیز الحمید
کتابی است که بر تو نازل کردیم تا مردم را به فرمان پروردگارشان از تاریکی به روشنایی رهنمون سازیم.
💢هدایت در قرآن
در قرآن دو نوع هدایت داریم؛ هدایت تکوینی و هدایت تشریعی.
🔻هدایت تکوینی: هدایت موجودات به وسیله خداوند زیر پوشش نظام آفرینش و قانون مندی های حساب شده جهان هستی است. زنبور عسل هدایت شده که چگونه خانه بسازد، روی چه گل هایی بنشیند چگونه مسیرش را پیدا کند و همچنین سایر حیوانات. خداوند به آنها عقل نداده ولی آنها را برای بقا و زندگی هدایت نموده است.
🔻هدایت تشریعی: هدایت به وسیله پیامبران و کتاب های آسمانی و امامان انجام می گیرد و انسان ها با تعلیم و تربیت آنها در مسیر تکامل به پیش می روند. مسلما قرآن برای هدایت جهانیان است، ولی متقین مورد هدایت خاص قرآن هستند زیرا انسان تا مرحله ای از تقوا در وجودش نباشد (مرحله تسلیم در مقابل حق و پذیرش آنچه هماهنگ با عقل و فطرت است) محال است از هدایت کتاب های آسمانی و دعوت انبیاء بهره بگیرد. زمین شوره زار هرگز گلستان نشود، اگر چه هزاران بار بر آن باران ببارد.
🔹سرزمین وجود انسان نیز تا از لجاجت و عناد و تعصب پاک نشود، بذر هدایت را نمی پذیرد، لذا خداوند می فرماید: قرآن هادی و راهنمای متقیان است، پیامبراکرم(ص) فرمودند: اذا التبست علیکم الفتن، کقطع الیل المظلم فعلیکم بالقرآن. هنگامی که فتنه ها چون پاره های شب تار بر شما مشتبه شود، به قرآن روی آوردید (کافی جلد۲ صفحه ۵۹۹)
🔺اقبال می گوید:
نقش قرآن چون که بر عالم نشست
نقشه های پاپ و کاهن را شکست
فاش گویم آنچه در دل مضمر است
این کتابی نیست چیز دیگر است
چون که در جان رفت جان دیگر شود
حال چون دیگر شود جهان دیگر شود
🔺همچنین حافظ می گوید:
حافظا در کنج فقر و خلوت شبهای تار
تا بود وردت دعا و درس قرآن غم مخور
💢غربت قرآن
با آن که قرآن کتاب هدایت جهانیان است و همه انسان ها نسبت به آن شناخت و باور ندارند، اما در بین ما مسلمانان غریب است.
🔹غربت قرآن تنها به این نیست که چند نفر آن را آتش بزنند و آنها که عناد و دشمنی شان آشکار است، بلکه که قرآن در بین ما غریب است که فقط شده وسیله ای برای کسب و سوءاستفاده قدرت طلبان و قرائت در مجالس اموات، حال آن که برای زنده ها نازل شده و کتاب تفال و استخاره و بالا سر مریض قرار دادن و …. و از عمل به احکام آن در زندگی و جامعه خبری نیست.
🔹در روایت است که شاکیانی در قیامت از انسان ها شکایت می کنند؛ پیامبراسلام، قرآن، مسجد و امامان آسمانی
شکایت قرآن ممکن است این گونه باشد که خدایا با این که دستور تلاوتم را دادی ولی بسیاری از مسلمان ها حتی نتوانستند از رو مرا بخوانند؛ خدایا بعضی که مرا می خواندند حق تلاوتم را ادا نمی کردند (یعنی بدون وضو و طهارت و تدبر) به سراغم می آمدند. خدایا بعضی از خوانندگان مرا نمی فهمیدند و در فکر فهمیدن من هم نبودند. بعضی مرا می خواندند و می فهمیدند ولی عمل نمی کردند. خدایا بعضی که عمل می کردند به دیگران نمی رساندند. خدایا تنها به آیات عبادی و فردی عمل می کردند ولی نسبت به سایر آیات بی توجه بودند. خدایا بعضی به جای آن که مرا قانون بدانند وسیله نان دانسته و مال التجاره خود قرار دادند و از خواندن و چاپ کردنم سرمایه اندوزی ها کردند. خدایا بعضی که در فکر و روح خود انحرافی داشتند آیات متشابه و چند پهلو را که چند نوع می توان معنا کرد دستاویز اهداف خود قرار دادند؛ خدایا بعضی مرا وارونه معنی کردند. خدایا بعضی خوب مرا شناختند ولی حقایق مرا نادیده گرفتند و کتمان کردند.
خدایا به جای این که مرا بر دل های زنده بخوانند فقط بر خاک مرده ها خوانند؛ خدایا تنها بعضی به هنگام مسافرت و شبهای احیا مرا بالای سر خود قرار می دادند و در طول سال از من غفلت می کردند. خدایا بعضی فقط به هنگام تفال و استخاره و سوگند به سراغم می آمدند؛ خدایا عده ای مرا ساخته دست بشر دانستند و به آورنده من تهمت زدند و نسبت به سحر و جادو دادند. خدایا مرا می شنیدند ولی لجاجت کرده و می گفتند ما ایمان نمی آوریم.
✍غلامرضا رضایی تربقان
🔹لینک کوتاه :
https://sedayekhavaran.ir/?p=7683 کد خبر : ۷۶۸۳۰۳ آبان ۱۴۰۱ - ۱۴:۰۷
منبع خبر : (صدای خاوران)آوای کاشمر/شماره ۵۳۲