اختلاف خانوادگی و اختلالات رفتاری ؟

12 دی 1402 - خواندن 5 دقیقه - 1214 بازدید

سعید کیوان پور ( شیرانی ) 



 روانشناسان در این باره می گویند : یکی از علل عمده اختلافات روانی در کودکان ، گسسته شدن رابطه خانواده و یا اختلافات شدید خانوادگی است .

در خانه ای که صمیمیت و محبت وجود دارد ، کودک میتواند ثبات روحی خود را حفظ کرده و تغییرات مطلوب را در شخصیت خود فراهم آورد . از یک طرف می تواند با اطمینان به شخصیت خود با مشکلات روبرو شود و از طرف دیگر بدون داشتن اضطراب و تشویش رفتارهای نامناسب خود را مورد تردید قرار داده و به نحو مطلوبی تغییر دهد .

کودک همانطور که از نخستین لحظات تولد به تغذیه سالم نیاز دارد ، همچنین به غذای دیگری نیاز دارد که روانشناسان آن را امنیت خاطر نامیده اند . یعنی کودک احساس کند پدر و مادرش با یکدیگر صمیمی و یگانه هستند .💑👪

این احساس عالی ترین غذای روحی است که به کودک داده میشود ، در پرتو این احساس همه ی نیروهای معنوی و علائق او پرورش یافته ، شکوفا می گردد . برعکس کودکی که این احساس را ندارد دچار خود خوری بوده ، همیشه در حال سوختن و گداختن خواهد بود و این اشتباه پدر و مادر است که خیال می کنند می توانند با پرده پوشی و صحنه سازی کودک را از اختلافات عمیق خودشان در بی خبری نگه دارند و حال آنکه کودک از چهره و رفتارشان به شکاف و جدایی آنان پی خواهد برد .

اسلام برای اینکه محیط خانه مملو از صفا و صمیمیت باشد در گزینش همسر توصیه های فراوان کرده است تا مبادا بر اثر جهالت و سهل انگاری ، محیط خانوادگی به جای اینکه کانون عشق و محبت باشد ، به جهنم سوزانی تبدیل گردد . بدیهی است در این صورت قربانیان اولیه این جهنم سوزان ، کودکان معصوم خانواده خواهند بود . 💑

در این مورد حضرت امام محمد باقر علیه السلام می فرماید : 1

زن همانند گردنبند است ، پس باید دقت کنید چه نوع گردنبندی را به گردن خود می افکنید . ( البته این جمله در خصوص مرد هم صدق خواهد شد )

از این روایت به خوبی آشکار میگردد که انسانها حق ندارند بدون مطالعه و سنجش تن به ازدواج با یکدیگر داده و پس از گذشت مدت کوتاهی کودکان خود را به بدبختی و بیچارگی بیفکنند بلکه همبستگی فکری و روحی و ایمانی را در نظر گرفته ، پس از توافق ، به چنین کاری دست بزنند .

ازدواج هایی که بر محور دلدادگی و عشق انجام میگیرد چون متکی به تامل و اندیشه و سنجش نمی باشد ، خیلی زود دچار شکست می گردند و عواقب وخیم طلاق و جدایی ها ، دامنگیر کودکان خردسال این نوع خانواده ها خواهد شد .

اسلام برای جلوگیری از این نوع ضایعات در امر ازدواج ، دستور میدهد که زن و مرد رعایت هم کفو بودن را نموده ، پس از حصول آن به اصل ازدواج رضایت دهند .

بدیهی است که کفو بودن ، تمام عوامل تطابق و تفاهم و همبستگی را در بر دارد ، خواه محیطی یا فامیلی ، فکری و روحی و علمی باشد .

باید توجه داشت ازدواج همانند دو عنصر شیمیایی است ، هر قدر عوامل ترکیبی در این دو عنصر بیشتر باشد ، ترکیب آنان استوارتر خواهد بود . اسلام به این مقدار پیشگیری اکتفا نکرده بلکه کوشیده زن و مرد را با تجهیزات انسانی و ایمانی و اخلاقی مجهز کرده ، از بروز هر نوع اختلاف و شکافی پس از ازدواج ، در طول دوره زناشوئی ، جلوگیری به عمل آورد . روی این اصل به زن و مرد درس شکیبایی و فداکاری داده ، آنان را در برخورد با ناراحتیها و تندی ها و سایر دشواریها که از ناحیه یکدیگر متوجه دیگری می گردد ، به صبر و پایداری خوانده است و این به آن معنی نیست که از زن یا مرد خواسته روش انظلام را در پیش گیرند و بدین وسیله ستمگری و تعدی را تایید کرده باشد بلکه هدف اساسی اسلام جلوگیری از شکاف و گسستگی ارکان خانواده است ، تا از این رهگذر لطمه و زیانی متوجه کودکان معصوم نگردد . ( چون روحیه فداکاری باید هر دو عضو خانواده باشد ، اسلام به هر دو تاکید و سفارش کرده است . )

1_ مرحوم حاج شیخ عباس قمی کتاب سفینه الجبار

آموزش خانواده مجید رشیدپور...