مواد مخدر صنعتی

19 تیر 1404 - خواندن 39 دقیقه - 32 بازدید

مواد مخدر صنعتی



کراک 

کراک مواد شیمیایی کوکایین هیدروکلورید است که با نام کراک شناسایی می شود عده ای از افراد مبتلا به این مواد با انجام عملیات شیمیایی خاصی هیدروکلورید را از این مواد جدا می کنند، این عمل باعث تقویت شدید این مواد می شود. کراک فرم تقویت شده کوکایین به صورت جامد است.و به این دلیل کراک نام گرفته که موقع گرم شدن و استنشاق کردن می شکند. با توجه به این که کراک به صورت آماده است افراد معتاد نیازی به تجهیزات شیمیایی برای تقویت این مواد ندارند و این مواد به راحتی در بسته هایی اغلب ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلی گرم هستند خرید و فروش می شود این مقدار مواد برای ۲ تا ۳ استنشاق کافیست. در دهه ۷۰ میلادی کوکایین مواد بسیار گرانی بود و کمتر استفاده می شدولی با ابداع کراک ارزان قیمت توان خرید عده بیشتری را بر این مواد آسان کرد و عده زیادی از مواد معتاد به سمت این مواد کشیده شدند.مخصوصا جوانانی که با مشکلات زندگی روبرو بودند. عواملی مثل ارزانی , راحتی مصرف و راحتی پنهان کردن این مواد باعث افزایش شدید استفاده از این مواد شد. استفاده به صورت استنشاقی این مواد به جای تزریق نیز اثر بسزایی در رشد این مواد داشته است. یک گرم کوکایین خالص پس از انجام عملیات شیمیایی به ۰.۸۹ گرم کراک تبدیل می شود. اداره کل آزمایش قدرت مواد مخدر تخمین زده اند که قدرت کراک ۷۵ تا ۹۰ درصد قوی تر از کوکایین است در زیر لیستی از تاثیرت کوکایین بر روی جسم آمده است:

تغییر در فشار خون , ضربان قلب و تنفس

حالت تهوع

استفراغ کردن

اضطراب

تشنج

بیخوابی

بی اشتهایی که باعث سوء تغذیه و کم شدن وزن می شود

عرق کردن سرد

باد کردن و خون ریزی پوسته غشا ماده مخاطی

بی قراری

آسیب به حفره بینی

آسیب به ریه

حمله های قلبی

به دلیل اینکه کراک فورا وارد مغز می شود شانس ایجاد کما و مرگ بسیار زیاد است. اثر کراک پس از ۵-۷ دقیقه فورا از بین می رود و فرد معتاد می خواهد فشار عصبی را با استفاده بیشتر این مواد از بین ببرد. و این چرخه باعث ایجاد اعتیاد مفرط به این مواد می شود. و به همین دلیل افراد مبتلا سعی در بیشتر به دست آوردن این مواد می کنند. استفاده همیشگی از این مواد باعث جنون و بیماری های روانی و وهم می شود. تاثیرات مواد اضافی که با کراک مصرف می شود بر ریسک استفاده آن می افزاید. این مواد اغلب به همراه مواد ارزانتر دیگری مثل پروکایین لیدوکایین و بنزوکایین و گاهی اوقات به همراه موادی که تاثیری روی آن ندارند مثل شکر مصرف می شود.

استفاده این مواد به همراه جوهر گنه گنه یا آمفیتامین ها تاثیرات مخرب این مواد را به صورت فجیح بالا می برد. کراک روی سیستم عصبی تاثیر می گذارد.سیستم عصبی اتوماتیک سیستم سیمپاتیک که سرعت عملیات قلب و تنفس را بالا می برد کنترل می کند. سیستم عصبی نیز عملیات سیستم پارا سیمپاتیک را که سرعت عملیات بدن را پایین می آورد را کنترل می کند. کراک روی یکی از انتقال دهنده های مغز که دوپامین آزاد می کنند تاثیر می گذارد. (دوپامین ماده ای است که هنگام خنده مقدار کمی از آن آزاد می شود و احساس خوبی به انسان دست می دهد.) بعد از آزاد شدن این ماده کراک در برخی مواقع باعث جلوگیری از دوباره آزاد شدن آن می شود به همین دلیل باع افسردگی و انواع فشار روی فرد مبتلا می شود. واقعا باید پناه بر خدا برد.

معرفی انواع مخدرهای صنعتی ال اس دی:

ال. اس. دی. که نام کامل آن لیزرژیک اسید دی اتیل آمید است، از مواد توهم زاست که در قارچ ارگو وجود دارد. ال. اس. دی. سبب ایجاد اختلال در خلق و خوی فرد می شود، شناخت زمان و مکان را مختل ، فرد را دچار خوشی بی جا ، خودستایی ، احساس سبکی و بی وزنی ، هذیان و افسردگی می کند و ممکن است مصرف کننده را به خودکشی و آدم کشی بکشاند. با مصرف ال. اس. دی. توهم های بینایی و شنوایی دست می دهد و اشباح خیالی جای خاصی در ذهن فرد باز می کنند. به دلیل خاصیت توهم زایی شدید ال.اس.دی باید آن را یکی از مواد بسیار خطرناک تلقی کرد که نسل جوان را معرض تهدید قرار داده است.

معرفی انواع مخدرهای صنعتی اکستاسی:

شکل ظاهری

از نوعی آمفی تهیه میگردد قرص به اشکال و اندازه های گوناگون، گرد، کپسول، مایع. توهم زا میباشد، معمولا با نشاسته، پودر تالک و رنگ، کافئین، آمفی تامین . افدرین ترکیب میگردد

نحوه استعمال

خوراکی، دود کردن . استنشاق، تزریق

اثرات آنی

اثر آن ۲۰ دقیقه پس از مصرف ظاهر میگردد، اکستاسی هم محرک است و هم توهم زا، افزایش انرژی و حس خوشی، اصوات، رنگها و احساسات شدیدتر میگردد اثر آن تا ۶ ساعت باقی میماند، اثراتش شبیه آمفی تامین میباشد، افزایش ضربان قلب، افزایش اعتماد بنفس،احساس تهوع، اضطراب، احساس صمیمیت با دیگران، ساییدن دندانها به یکدیگر، کاهش اشتها، تعریق، احساس شدید لذت، گرمی و شادی، شما را به رقصیدن وا می دارد. ترشح دپامین و سروتونین در مغز. از اثرات دیگر آن است

خطرات

گرمازدگی، چون بیشتر در کلوبها از آن استفاده می گردد و در پی فعالیت شدید مانند رقصیدن سبب افزایش شدید گرمای بدن میگردد که بسیار خطرناک است، فرد برای رفع تشنگی ممکن است آب فراوان بنوشد که این خود سبب رقیق شدن بیش از حد خون و از میان رفتن تعادل سدیم خون شده و سبب تورم اعضاء بدن همچون مغز و در نهایت مرگ فرد می شود، پس از یکی دو روز بعد فرد احساس افسردگی و خستگی میکند، در دراز مدت سبب آسیب به کبد، کلیه و مغز می گردد، توهم گویی، استفراغ. تشنج

  • معرفی انواع مخدرهای صنعتی آمفیتامین :

    شکل ظاهری:

گرد سفید رنگ و یا خاکستری، کپسول، قرص. برای آنکه آفتی تامین قابل دود کردن گردد آن را کریستالیزه می کنند.

نحوه استعمال:
استنشاق، دود کردن، تزریق و یا حل درون مایعات، خوراکی.

اثرات آنی:
اثر آن ۳ الی ۴ ساعت بعد ظاهر میگردد، هیجان زدگی، اعتماد بنفس بالا، افزایش هوشیاری، پر انرژی، کاهش اشتها، بی خوابی، یک محرک می باشد.

خطرات:
درکوتاه مدت سبب احساس اضطراب، افسردگی و خستگی پس از استعمال آن می شود، افزایش ضربان قلب و تنفس، اختلال در دید، خشکی دهان، سرگیجه و خشونت، مرگ ناگهانی و سکته قلبی. در دراز مدت سبب توهم، وحشتزدگی، کاهش وزن، آسیب به مغز و حافظه، تشنج و مرگ می گردد.

معرفی انواع مخدرهای صنعتی جی اچ بی:

شکل ظاهری:
مایع بی رنگ و بی بو داخل بطریهای کوچک، بصورت کپسول.

نحوه استعمال:
خوراکی.

اثرات آنی:
مقادیر کم آن اثرات شبیه الکل دارد و مصرف زیاد آن مانند اکستاسی عمل می کند.

خطرات:

تهوع، خواب آلودگی، احساس گم گشتگی، تشنج و مشکلات تنفسی

معرفی انواع مخدرهای صنعتی شیشه: 

یکی از موادمخدر جدید که در بازار قاچاق عرضه می شود آیس ، شیشه یا کریستال است. وجه تسمیه این ماده مخدر به این دلیل است که شکل ظاهری این ماده شبیه شیشه ای که خرد و پودر شده باشد و یا تکه های ریز یخ و یا خرده های ریز نبات است. به این دلیل به آن در کشور ما شیشه گفته می شود و در اروپا و آمریکا بیشتر به نام آیس شناخته می شود.

شابو که در آسیای جنوب شرقی و خاوردور رواج دارد نیز شباهت هایی با این ماده دارد. تحقیقات نشان می دهد که مهمترین ترکیب این ماده مخدر آمفتامین است. سابقه تولید و مصرف آمفتامین به قبل از جنگ جهانی دوم می رسد و در زمان جنگ جهانی دوم به عنوان یک داروی موثر در رفع افسردگی سربازانی که مشغول جنگ بودند و یا نیروهایی که قرار بود چندین شبانه روز را به صورت پیوسته به نبرد مشغول باشند و فرصت استراحت نداشتند برای بالا بردن سطح انرژی آنان استفاده می شد. با گذشت زمان و مشخص شدن عوارض خطرناک این ماده و اعتیاد به آن کاربرد این ماده به عنوان دارو به تدریج کنار گذاشته شد اما سوداگران و تولیدکنندگان موادمخدر استفاده از این ماده را در تهیه موادمخدر در دستور کار خود قرار دادند. شاید اولین و مهمترین ماده مخدری که از آمفتامین به دست آمد و در سطح وسیع مورد مصرف قرار گرفت اکستازی باشد. قرص اکستازی از چند سال پیش به ندرت در کشور ما مشاهده و مصرف می شد اما در سال های اخیر مصرف آن افزایش یافت و انواع و اقسام این قرص در بازار قاچاق مشاهده شده است.

مصرف اکستازی در پارتی ها ومیهمانی ها به عنوان یک ماده انرژی زا مصرف می شود و مصرف کنندگان آن می توانند ساعت ها بدون استراحت بیدار بمانند و از انرژی های نهفته یا ذخیره شده در جسم خود در حد بالایی بهره برداری نمایند که پس از مدتی شدیدا با کمبود انرژی مواجه می گردند که از ظاهر آن ها کاملا مشخص می شود. متاسفانه یکی از تبلیغات غلط در مورد این ماده مخدر این است که حتی رسانه های جمعی از آن به عنوان قرص شادی یاد می کنند درحالیکه این ماده از خود هیچ گونه انرژی و شادی ندارد و انرژی های ذخیره شده جسم را به یکباره آزاد می کند و انرژی که بایستی در طول چندین شبانه روز مصرف شود ، یک شبه استفاده می شود و بعد از تمام شدن اثر آن شخص مصرف کننده به شدت احساس رکود و خستگی می کند و این آغازی است برای مصرف دوباره و دوباره تا اعتیاد کامل که متاسفانه مصرف کنندگان اکستازی به طرف شیشه و کراک کشیده شده اند شیشه تقریبا همان خواص اکستازی را دارد با این تفاوت که اکستازی اغلب به صورت قرص و خوراکی و به ندرت به وسیله روش جذبی از طریق پوست استفاده می شود اما شیشه به صورت تدخین یا کشیدنی. برای مصرف شیشه ابزار مخصوص وجود دارد که به آن پایپ Pipeگفته می شود و شبیه یک چپق شیشه ای است که کاربرد آن بیشتر در خارج از ایران مشاهده شده است. اما در کشور خودمان مصرف کنندگان شیشه ابزار دیگری را جایگزین این چپق شیشه ای یا پایپ کرده اند که به راحتی با یک لامپ درست می شود. به این صورت که انتها یا سرپیچ لامپ روشنایی را جدا کرده و آن را به همراه محتویات لامپ بیرون می آورند ، سپس شیشه را داخل این حباب توخالی ریخته و با قرار دادن یک لوله خودکار در داخل آن و مسدود کردن انتهای آن با ماده ای مثل آدامس ، آماده مصرف می شود. در مرحله بعد با شعله فندک شیشه داخل حباب را از بیرون حرارت می دهند و از طریق لوله ای که از انتهای حباب بیرون آمده است به صورت کشیدنی مصرف می شود. نشئگی حاصل از مصرف این ماده تقریبا شبیه هیچ مادمخدر دیگری نیست. عوارض مصرف این ماده ، بسیار خطرناک و سنگین است. مصرف کنندگان این ماده در ابتداء مصرف پس از مصرف گاه حدود هفتاد و دو ساعت حتی یک دقیقه نمی خوابند. در این مدت توهم شدید و خیره شدن به یک نقطه خاص برای چندین ساعت و همینطور رفتارهای بی پروا ، از حالات نشئگی این ماده محسوب می شود. بعضی از مصرف کنندگان شیشه پس از مصرف با توجه به توهم شدید به تصور پرواز خود را از پنجره ساختمان چند طبقه به پایین پرتاب کرده اند. پس از بین رفتن اثر این ماده شخص مصرف کننده طوری احساس خستگی و کوفتگی می کند که ممکن است حدود چهل و هشت ساعت یا دو شبانه روز به صورت پیوسته خواب باشد و پس از بیداری سر دردهای شدید ، بی قراری ، لرزش و حرکات غیرعادی اعضاء بدن مثل دست و سر از حالات آن است.

کتامین:

کتامین اخیرا به عنوان داروی کلوپ ها مشهور شده است چرا که در شب نشینی های کلوپ مصرف زیادی دارد . کتامین اثرات گسستگی مشابهی ایجاد می کند . این دارو به عنوان داروی بیهوشی بچه ها ساخته شد و در حال حاضر در دامپزشکی کاربرد دارد . برخی مصرف کننده ها تجربیات معنوی با آ ن دارند در حالی که مصرف کننده های دیگری تحریک پذیری نا خوشایند ، گیجی ، سر گشنگی و رفتار غیر منطقی را تجربه می کنند اثرات منفی تری دارد در دوز های بالاتر ایجاد می شوند . اثرات دارو ۱ تا ۴ ساعت بسته به شیوه و مقدار مصرف دارو متغیر است . در حال حاضر در ایران به علت عدم آگاهی فروشنده ها این دارو توسط افراد مصرف کننده از داروخانه های دام پزشکی تهیه و مورد سوء مصرف قرار می گیرد هرچند که در سطح شهر نیز به صورت غیر قانونی و با قیمتی بالاتر به فروش می رسد .

نام

نام خیابانی

دوز مصرفی

شکل

طریقه مصرف

کتامین

هروئین توهم زا

۳۰۰-۵۰ میلی گرم

قرص یا کپسول

خوراکی مشامی

Ketamin

Ket

معرفی انواع مخدرهای صنعتی مسکالین:

این ماده ی توهم زا هرچند مصرف قابل توجه ی در ایران نداشته است اما جدیدا توسط مسافران آن سوی آبها وارد کشور شده است. .
که ازکاکتوس کوچک هویجی شکل بدست می آید . در بیابان مکزیک و آ مریکا یافت می شود و به صورت قانونی در برخی از مناطق ایالات متحده به عنوان قسمتی از جشنهای مذهبی به وسبله اعضای مسیحی بومی آمریکائی ممصرف می شود

ه طور معمول کاکتوس را قطعه قطعه کرده خشک می کنند و برای مصرف آنرا جویده و سر انجام می بلعند . بعد از خوردن آن تهوع شایع است . مسکالین باعث توهم های بینائی می گردد . مسکالین به صورت مصنوعی به شکل کریستال های نمک تولید می شود .

مسکالین از روده جذب خون می شود . نیمه عمر آن حدود ۲ ساعت و مدت اثر آن ۸ تا ۹ ساعت است . مقدار مرگ آور آن حدود ۱۰ تا ۳۰ برابر مقدار آن است و خطر مسمومیت آن از سایر توهم زاها بیشتر است .

نام

نام خیابانی

دوز مصرفی

طریقه مصرف

شکل

مسکالین

Mes

۵۰۰-۲۰۰ میلی گرم

خوراکی

کریستال طبیعی

Mescalin

Peyote

جویدن

کپسول

پان پراگ

پان پراگ، ماده مخدری است که به تازگی در غالب آدامس وارد ایران شده است. پان پراگ، راجا، تایتانیک، ناس خارجی، پان پاکستان، پان عربی، ویتامین، ملوان زبل، پان اسفناج وگوتکا.
هنوز داستان مصیبت و بدبختی های اکستازی که هزاران معتاد را روی دست خانواده ها گذاشت، به آخر نرسیده بود که چند ماه پیش، سر و کله یک مخدر توهم زای دیگر در بازار ایران و به ویژه در مناطق شرقی پیدا شد؛ مخدری که این بار در بسته های شکیل با عکس های هنرپیشه های هندی و پاکستانی به عنوان آدامس، پاستیل و پودرهایی با طعم نعنا و خوشبوکننده دهان وارد شده است. این آدامس های مخدر را خیلی راحت می شود مثل سیگار از مغازه ها خرید.

خطر اساسی این است که این بار، طعمه ها، بچه های خردسالی هستند که دو آدامس بادکنکی را به دهانشان میگذارند و آن را تق و تق می ترکانند. لطفا یکی این آژیر خطر را به صدا دربیاورد. اکس، قرص شادی، فراری، میتسوبیشی، گشنیز، happy، صلیب، تویوتا، سان، یا - با(Ya-ba)، ع،Speed، عشق و آتش و ...؛ سر و کله اکس و ترکیبات آمفتامین که توی بساط مواد فروش های شمال شهری ایران پیدا شد، هیچ آژیر خطری به صدا درنیامد. اکس با همه مخدرهای دیگر تفاوتی از زمین تا آسمان داشت؛ قرصی در بسته های شیک و خوشرنگ با اسامی توپ... قرص هایی که بین جوان ها پخش شده و آدم را می برد به هپروت؛ منقل و دود و بوی بد هم نداشت؛ بنابراین، لابد مثل تریاک، هروئین، کوکائین و... ترسناک نبود. اما تفاوت اساسی آن با مواد مخدر دیگر، این بود که خانواده ها نمی توانستند آن را از استامینوفن کدئین یا قرص ضد اسهال تشخیص بدهند. این طوری بود که تا خانواده ها و مسئولان به خودشان بجنبند، سیل اکستازی همه جا را فرا گرفت؛ سیلی که حتی بسیاری از نوجوانان کم سن و سال را هم غرق کرد. البته این قرص های عجیب و خوشرنگ مواد جدیدی نبودند، همان "ام دی ام آ" ها بودند که شرکت مرک آلمان در سال هزار و نهصد و دوازده آنها را برای درمان بیماران روانی ساخته بود، ولی چهل سال بعد در آمریکا، مهر ممنوعیت خورده بودند و حالا پس از نیم قرن، دوباره مثل اژدهایی از خواب بیدار شده و در بسته بندی های شیک در مراسم پایکوبی جوان ها سر و کله شان پیدا شده بود؛ قرصی ویرانگر که پلی بود برای مصرف مخدرهای سنگین تر... .

پان، همان ناس خودمانی
آدامس ها و خوشبوکننده های پان پراگ هرچند این بار با نام مختلف وارد شده اند ترکیبی شبیه همان مخدر ناس دارند؛ مخدر کثیفی که مرزنشینان شرق ایران و خراسانی ها و ساکنان قسمت هایی از آذربایجان، آن را که از افغانستان، پاکستان و هند وارد می شود خیلی خوب می شناسند.
ناس یکی از بدترین و تهوع آورترین موادی است که در دسته مخدرهای توهم زا قرار می گیرد و هرچند پلیس کشورهای مختلف آن را مخدری مانند سیگار محسوب می کند و داشتن آن جرم محسوب نمی شود، اما این ماده به خاطر نوع استفاده آن، مواد سازنده اش و نوع مصرف کنندگانش، در ایران یکی از مفلوکترین و تو سری خورده ترین مخدرها به حساب می آید.
این ماده که تا همین چند سال قبل در بسته های پلاستیکی شبیه حنا، وارد ایران می شد، از برگ درختی به نام بتل به دست می آید که در اندونزی، مالزی، فیلیپین، چین، تایوان، کامبوج، ویتنام، لائوس، هند و پاکستان می روید. برگ های آن را اگر تازه باشد، می جوند ولی معمول ترین شیوه مصرف آن استفاده از خشک کرده آن است. برگ های خشک شده درخت بتل را می کوبند، سپس آن را با کمی آشغال مثل خاک سیگار و آهک مخلوط کرده و با انگشت می چپانند زیر لثه، پس از چند دقیقه مکیدن هم با آب دهان غلیظ بیرون پرت می کنند.

پان پراگ، کلاغی که قناری شد
پان یا پان پراگ که چند وقتی است آدامس ها و خوشبوکننده های آن از مرزهای شرقی کشور وارد شده و با قیمتی بین پنجاه تا سیصد تا تک تومانی به فروش می رسد، در اصل از فک و فامیل های همان ناس کثیف است که لباس خوش تیپی به تنش کرده اند و او را جزو خوشبوکننده های دهان به حساب آورده اند.
برای تهیه آدامس ها و پاستیل های پان، دانه های قرمز و درشت درخت بتل را در برگ درخت پیچیده و تنباکو، آهک، خاکستر، ادویه جات معطر، ساخارین و مقدار زیادی اسانس و افزودنی های غیرمجاز را می چپانند توی این مخلوط و می شود پان پراگ.
البته تحقیقاتی که روی آدامس ها و خوشبوکننده های دهان پان در سیستان و بلوچستان انجام شده، نشان می دهد در یازده نوع از آنها مقداری هم مواد مخدر دیگر اضافه شده تا طرف را حسابی بگیرد. خب، دروغ نباشد در برخی از نمونه ها هم البته ارسنیک، کربنات منیزیم و سرب مشاهده شده است؛ آدامسی با ترکیبات جادویی... .
خوشبوکننده هایی برای مردن لثه ها
دلیلی که مصرف کنندگان پان را به سمت آن می کشد، احساس گرمی، سرخوشی موقت، سبکی سر، گیجی و شادی کاذبی است که پس از مصرف آن دست می دهد، اما این ماده توهم زا، آنقدر ویران کننده است که مضراتش را نمی شود شمرد.
پان پراگ که حالا به صورت آدامس (جویدنی) و پاستیل (مکیدنی) وارد کشور می شود، بدجوری لثه ها را از بین می برد، چرا که نیکوتین آن به سرعت از طریق مخاط دهان جذب شده و باعث بدرنگی دندان ها می شود. علاوه بر آن، مصرف این ماده، زمینه ساز بروز سرطان های دهان، حنجره و لثه می شود. آمارها نشان می دهد کشور هندوستان به دلیل مصرف زیاد مردم آن از این ماده، مقام دوم سرطان دهان را در دنیا دارد. اما این تمام ماجرا نیست؛ پان پراگ علاوه بر اینها، بدجوری دستگاه تنفسی و قلب و عروق مصرف کننده را دچار مشکل می کند و با جذب شدن توسط بزاق دهان، روی سلول های مغزی فرد را هم تاثیر کذار است. علاوه بر این، با توجه به این که ناس و پان پراگ بزاق دهان را زیاد میکند، تمایل مصرف کننده را هم به تخلیه این ترشحات تحریک می کنند. به این ترتیب مصرف کننده آب دهان را بیرون پرت میکند که با این کار، علاوه بر لکه های کثیف که در خیابان های مناطق فقیرنشین پاکستان و هند سانت به سانت دیده می شود، بیماری های عفونی مثل سل و هپاتیت به سرعت گسترش می یابند.
اکستازی با همه بدی هایش یک حسن داشت، آن هم این که وقتی اولین بار وارد کشور شد، آنقدر گران بود که هر کسی نمی توانست بخردش، اما آدامس های پان پراگ موادی هستند که قیمت بهترین نوعشان هم به اندازه یک آب نبات چوبی نیست؛ پنجاه تا سیصد تومان. علاوه بر این، با توجه به این که قاچاقچیان آن را به عنوان خوشبوکننده دهان یا آدامس و پاستیل خوشمزه وارد مرزهای شرقی کشور کرده اند، خیلی راحت می شود آن را از دستفروشی ها و حتی دکه های روزنامه فروشی آن مناطق خرید؛ بنابراین خودتان میزان خطر آن را حدس بزنید.
مرحله بعدی
اگر
چه پان پراگ خودش بدجوری اوضاع دهان و دندان و مغز را به هم می ریزد، اما مهمترین هراسی که از این ماده وجود دارد، وابستگی است که این ماده به مخدرهای سنگین تر و قویتر ایجاد می کند.پان همان کاری را می کند که اکس یا حتی سیگار دارند انجام می دهند؛ معرفی مصرف کننده به دنیای مخدرهای قویتر اما میلیون ها بار وحشتناکتر. دلیلش هم این است که اگر اکس و سیگار از دوران جوانی و نوجوانی افراد را آلوده می کنند، پانپراگ که به عنوان خوشبوکننده دهان یا آدامس با طعم نعنا وارد بازار شده، حتی کودکان دبستانی و خردسال را هم به حفره بزرگ اعتیاد می کشاند و آنها را به سمت وابستگی و اعتیاد به مواد مخدر قویتر راهنمایی می کند.
مخدر پاکستانی
«پان»
یا «پان پراگ»، یکی از مواد پرمصرف رایج در پاکستان در کنار چاآلیا، گوتکا و نیسوار است. شیوع مصرف این محصولات جویدنی به ویژه چاآلیا و گوتکا در بین جوانان پاکستانی به سرعت رو به افزایش است. این ماده در فرهنگ و سنت مردم هند به عنوان یک ماده خوشبوکننده و تمیزکننده دندانها استفاده می شود.
استفاده از پان، ریشه در فرهنگ هندی دارد. هندیها معمولا این ماده را به عنوان نشانه ای از مهمان نوازی برای مهمانان خود می آورند. علاوه بر این، به دانه درخت بتل در زبان اردو، سوپاری یا چاآلیا نیز گفته می شود که در مواردی توزیع پان پراگ با این اسامی نیز صورت می گیرد.
چهارمین روانگردان جهان

پان که در کشورهای اندونزی، مالزی، فیلیپین، چین، تایوان، کامبوج، ویتنام، لائوس، هند و پاکستان قرن هاست به عنوان یک ماده نشئگی آور و در عین حال خوشبوکننده دهان مصرف می شود، چهارمین ماده پرمصرف جهان پس از تنباکو، الکل و کافئین است که حداقل ده درصد جمعیت دنیا در کشورهای آسیای جنوب شرقی- به ویژه هند و پاکستان - این ماده را مصرف می کنند.

  • معرفی انواع مخدرهای صنعتی دیفنوکسیلات:


بشر از ابتدای آشنائی با تریاک از خواص درمانی آن استفاده کرده است .ویژگی هائی مانند ضد درد ، تسکین سرفه ،رفع مشکلات تنفسی ، درمان اسهال ، بیهوشی و .... همواره باعث سوء مصرف از این گیاه قدرتمند و جادوئی شده است.

اما عمده مشگلات از جائی آغاز شد که بعلت هزینه بالای استخراج آلکالوئید های تریاک در آزمایشگاه ها ساخت دارو های شبه مخدرسنتتیک یا نیمه سنتتیک بر پایه سنتز شیمیائی تریاک و یا همانند سازی مولکولی با دست بردن تغییراتی درساختار آنها شروع شد و انواع و اقسام داروها به بازار سرازیر گشت که بسیاری از این دارو ها بعلت عوارض شدید جانبی و پس از مشاهده آثار مخرب آن از چرخه تولید رسمی خارج گردید. اما بعدها با فاش شدن فرمول ساخت آنها وارد بازار مصرف مواد مخدر شدند که هروئین نمونه شاخص این گروه است ، این روند اکنون نیز ادامه دارد . و داروهائی مانند تمجیزک و ترامادول از این دسته هستند . یکی از این دارو ها که درکنار مصرف پزشکی نه چندان قابل توجه (با توجه به نمونه های مشابه داروئی بدون عوارض) باعث سوء مصرف گسترده گردیده است داروئی است سنتتیک به نام دیفنوکسیلات یا لوموتیل.
دیفنوکسیلات مطابق با آمار رسمی منتشر شده در سال ۱۳۸۵چهارمین دارو از لحاظ فروش عددی در میان داروهای مصرف شده ایران است که همین موضوع بیانگر سوء مصرف فراوان ازاین دارو است .
عمده مصرف کنندگان دیفنوکسیلات را افرادی تشکیل می دهندکه قصد ترک یا درمان مواد مخدر را داشته و به توصیه دیگران و یا خود سرانه برای از بین بردن علائم ناشی از قطع مواد به مصرف این قرص روی آورده اند و متاسفانه با افزایش دارو در مواردی شخص با لغ بر صدها قرص را یکجا مصرف می کند . قابل توجه اینکه سازندگان دیفنوکسیلات برای جلوگیری از سوء مصرف آن مقداری آتروپین به آن افزوده اند ولی این نیز هرگز چاره ساز نبوده و با توجه به تداخل شدید داروئی این ماده با ضد افسردگی ها و خواب آورها باعث عوارض شدید و مخربی می گردد.

عوارض سوء مصرف دیفنوکسیلات در افراد با مصرف طولانی مدت و مقدار زیاد دارومتفاوت است و بیشتر شامل علائمی نظیر خشکی دهان ، گر گرفتگی ، تاری دید ، یبوست های مزمن ، خواب آلودگی ، بی اشتهائی ، خارش ، مشکلات تنفسی ، تشنج ، اشکال در دفع ادرار ، تاول های شدید عفونی ، نا توانی جنسی ، تیک های عصبی و .... است
قطع به یکباره دیفنوکسیلات در مصرف های با دوز بالا امکان پذیر نمی باشد و در واقع هیچ داروئی جوابگوی رفع علائم آن نیست اما با روش درمان تدریجی و کاهش پله ای دارو در کنگره۶۰ ، افراد بسیاری که روزانه بالغ بر ۵۰۰ قرص را به همراه مواد مخدر یا دارو های دیگر مصرف می کردند اکنون سلامتی خود را باز یافته اند و به درمان رسیده اند هر چند که راه بسیار سختی را پیموده اند و عوارض وحشتناکی را تجربه کرده اند ، شرح حال این افراد در بر گیرنده نکات عبرت انگیز بسیاری است .

توصیه ها ؛

۱- دیفنوکسیلات داروئی است برای رفع علائم اسهال و به هیچ وجه علت زمینه ای اسهال را درمان نمی کند .
۲- هرگز دارو را خود سرانه مصرف نکنید و مصرف آنرا بیش از یک هفته ادامه ندهید .
۳- اگر دچار اسهال خونی هستید از دیفنوکسیلات استفاده نکنید .
۴-دیفنوکسیلات را هرگز با داروهای ضد درد مخدری ، خواب آورها ، ضد افسردگی ، شل کننده عضلات و داروهای کاهش فشار خون استفاده نکنید .
۵- در صورت ابتلا به بیماری های: اختلال کلیه و کبد ، مشکلات ریوی ، کولیت و مصرف الکل پزشک خود را مطلع کنید .
۶- مصرف این دارو برای کودکان ، زنان باردار و شیرده مجاز نیست .
۷- این دارو هرگز جایگزین مناسبی برای مواد مخدر و رفع علائم ناشی از محرومیت قطع مواد نمی باشد

معرفی انواع مخدرهای صنعتی نالترکسون:

امروزه مصرف کنندگان مواد مخدر ، برای درمان خود به هر کلینیک یا مرکز بیمارستانی که مراجعه کنند ، اولین واژه ای که برای درمان اعتیاد خود می شنوند واژه سم زدایی است. در حال حاضر علوم پزشکی مربوط به درمان بیماری اعتیاد در سراسر دنیا معتقدند بیماری اعتیاد مسومیت مزمن ناشی از مصرف مواد مخدر است و برای درمان آن ابتدا به ساکن بایستی بیمار سم زدایی شده و اثرات مواد مخدر یا سم از جسم بیمار خارج و پاک سازی شود و سپس مراحل بعدی درمان یا درمان نگهدارنده طی شود.
این نظریه از سوی کنگره ۶۰ کاملا مردود است . کنگره ۶۰ معتقد است بیماری اعتیاد مسمومیت مزمن نیست بلکه جایگزینی مزمن است.
انجام عمل سم زدایی داروهای مخصوص خود را دارد که در اصطلاح پزشکی به آن ها آنتاگونیست گفته می شود و مهمترین آن ها نالوکسان و نالترکسون می باشد . آنتا گونیست یعنی ضد مرفین و یا درروهایی که اثرات مرفین و یا مواد هم خانواده آن را خنثی می کنند. آنتا گونیست ها از تغییراتی که در ساختمان مولکولی داروهای آگونیست یا هم خانواده و موافق مواد مخدر نظیر مرفین ایجاد می شود ، به دست می آیند. به عنوان مثال نالورفین که یک داروی آنتا گونیست می باشد ازتغییراتی که بر روی مرفین انجام می شود ، ساخته می شود.
نالترکسون نیز ازتغییر بر روی دارویی به نام اکسی مرفن Oxymorphone به دست می آید. نالترکسون برای اولین بار در سال ۱۹۶۳ ساخته شد .
داروهای آنتا گونیست مستقیما روی مواد مخدر و اثرات آن ها تاثیری ندارند ، عملکرد این داروها به این صورت است که از طریق اتصال به گیرنده های عصبی مرفین و یا مواد مشابه آن ، از جذب و یا اتصال مرفین یا مواد نظیر آن به گیرنده های عصبی نظیر( مو )جلوگیری می کنند . در این حالت هر مقدار مواد مخدر مصرف و وارد بدن شود هیچ گونه تاثیری نخواهد داشت. یا خیلی ساده بگوییم ، هر قدر شخص مواد مصرف می کند نشئه نمی شود

این گفته ، که نالترکسون باعث ایجاد تنفر نسبت به مواد مخدر و مصرف آن می شود ، حقیقت ندارد. نالترکسون هرگز چنین کاری نمی کند . تنها تاثیر آن این است که شخص مصرف کننده اطمینان دارد که هر قدر مواد مصرف کند نشئه نمی شود و از سوی دیگر همزمانی مصرف نالترکسون و مواد مخدر می تواند خطرناک و حتی منجر به مرگ شود. اطمینان از نشئه نشدن و همچنین ترس از مصرف مواد همزمان با نالترکسون باعث می شود موقتا کمی از میل به مصرف مواد را در شخص کاهش دهد و این کاهش میل از اثرات فارماکولوژیک نالترکسون نمی باشد. این مسئله به عنوان یک عامل مهم در مان اعتیاد و عدم مصرف مواد مخدر مطرح نیست زیرا هر زمان که مصرف نالترکسون قطع شود دوباره میل به مصرف مواد مخدر وجود خواهد داشت حتی به مراتب بیشتر از قبل.
زمانی که اثر نالترکسون در بدن وجود دارد ، اگر شخص مواد مصرف کند به دلیل عدم جذب مرفین توسط گیرنده ها ، سطح مرفین در خون بالا رفته و می تواند منجر به وضعیت خطرناک شود.
کنگره ۶۰ معتقد است درمان اعتیاد زمانی به وقوع می پیوندد که ساختارهای تخریب شده جسم به وسیله اعتیاد ، یعنی سیستم تولید کننده مواد شبه افیونی راه اندازی کامل شده باشد. روان به تعادل رسیده باشد و تفکرات و دیدگاه های شخص یا جهان بینی او نیز به تعادل رسیده باشد. زمانی که شخص به درمان رسیده باشد نسبت به مواد مخدر هیچ گونه عشق و یا دوست داشتن و یا نفرتی ندارد زیرا نفرت داشتن نسبت به مواد مخدر نشان دهنده یک عشق سرکوب شده است که در لایه های درونی هنوز وجود دارد و زمانی قطعا به سطح خواهد آمد. بنابراین نالترکسون نه تنها هیچ کمکی به درمان اعتیاد نمی کند بلکه شخص را در وضعیت بسیار بدی قرار می دهد که قطعا روزی تحمل او به سر خواهد آمد و به مصرف مواد برگشت می کند. نالترکسون همانگونه که از اتصال مرفین و مواد مشابه آن به گیرنده ها جلوگیری می کند از جذب مواد شبه افیونی تولید شده در بدن نیز جلوگیری می کند و در زمان مصرف نالترکسون شخص دائما در حال خماری مزمن می باشد.
تفاوت نالوکسان با نالترکسون این است که نالوکسان به شکل تزریق استفاده می شود و طول عمر آن در بدن کوتاه است اما نالترکسون به شکل کپسول خوراکی است و ماندگاری آن در بدن طولانی می باشد و اثرات آن تا هفتاد و دو ساعت پس از آخرین مصرف وجود دارد.
نالترکسون اخیرا برای اعتیاد به الکل یا الکلیسم نیز استفاده می شود و از طریق مسدود کردن گیرنده ها باعث می شود مصرف الکل نیز اثری بر روی جسم نداشته باشد. از کاربردهای مفید نالوکسان یا نالترکسون می توانیم به استفاده از آن ها در زمان مصرف بش از حد مواد مخدر یا به اصطلاح
( اوردوز) که می تواند منجر به مرگ شود ، اشاره کنیم . در این حالت برای کاهش و یا از بین بردن اثر مواد مخدرنالکسون و یا نالترکسون می تواند بسیار مفید و نجات بخش باشد.
عوارض مصرف نالترکسون در دراز مدت عبارتند از : لرزش ، یبوست ، سرفه ، گرفتگی صدا و بینی ، مشکلات سینوس ها ، سرگیجه ، تپش قلب ، تحریک پذیری ، گلودرد ،اختلال در ادرار مثل احتباس ادرار و تکرر ادرار ، تشنگی زیاد و همچنین توهم.

  • معرفی انواع مخدرهای صنعتی کریستال:

کریستال دی متامفتامین هیدروکلرید یا به زبان عامیانه کریستال یک ماده قدرتمند، اعتیادآور، مخدر محرک و به شکل ترکیبی و مصنوعی است.
کریستال به شکل بزرگ و شفاف و مانند کریستال های واقعی و به رنگ های صورتی، آبی و سبز یافت می شود. این ماده همچنین در خیابان به اسامی «مت»، «تینا» و در بعضی مواقع «آیس» و «شیشه» شناخته شده است.

• چه افرادی از این ماده استفاده می کنند ؟
افرادی که در کارنامه خود به دنبال تنوع هستند رو به این ماده می آورند. کریستال اغلب به صورت تفریحی در مهمانی ها و برای بالابردن و وسعت دادن به لذات جنسی و در بعضی موارد برای بیدار ماندن مصرف می شود.

• چطور استفاده می شود ؟
مانند دیگر انواع متامفتامین ها، کریستال معمولا به شکل های سیگارت، بلعیدنی، مایع خوراکی یا تزریقی و در موارد نادر حتی به صورت شیاف مقعدی استعمال می شود. کریستال به شکل سیگارت یا تزریقی با شروع و حمله سریع تر بدن آثار تخریب کننده تری دارد ولی متاسفانه استفاده از نوع سیگار و تنفسی شایع تر است تا جایی که در انگلستان فروش و عرضه پیپ هایی که برای استعمال کریستال مورد استفاده قرار می گیرد ممنوع اعلام شد.

تاثیر کریستال
اثر کریستال هم مانند هر نوع ماده دیگری در اشخاص مختلف متفاوت و وابسته به عواملی چون سایز، وزن، سلامت فرد، مقدار مصرف، روش استفاده، سابقه مصرف و اینکه آیا با ماده دیگری استفاده می شود دارد.
همچنین عوامل محیطی تاثیر این ماده را در فرد تحت الشعاع قرار می دهد.
اینکه فرد به تنهایی یا در جمع و در مهمانی مواد مصرف کرده باشد می تواند در این تجربه تاثیر بگذارد.

کریستال یا شیشه محرک بسیار قوی است که فعالیت های مرکزی سیستم عصبی را سرعت می دهد. اگرچه گزارش کمی از مرگ و میر ناشی از استعمال مستقیم کریستال شده است ولی باید این نکته را مورد توجه قرار داد که این ماده بسیار اعتیادآور و نسبت به دیگر آمفتامین های دیگر از نظر اجتماعی، عاطفی، روانی و حتی تحرکی آسیب بیشتری به فرد وارد می کند.

در بیمارانی که کریستال را به عنوان آمفتامین برای تحمل درد استفاده می کنند علایم مشابهی با بیماران روانی پارانوئیدی و جنون جوانی مشاهده می شود.

گاهی اوقات افرادی که به استعمال ماده تن در داده اند کریستال را به عنوان آمفتامین (مسکن) مصرف می کنند. اگر فردی یک بار کریستال را به عنوان مسکن روانی تجربه کند به تجربه مجدد آن علاقه مند می شود و کم کم به سوی این ماده کشانده می شود.

استفاده دوز بالای کریستال می تواند موجب آسیب مهلک در رگ های مغزی و در نهایت مرگ شود دیگر تاثیرات فیزیکی معمول ناشی از استعمال کریستال شامل: خشکی دهان، افزایش سرعت تنفس، سردردهای طاقت فرسا، حالت تهوع، تعرق بیش از اندازه بدن، سرگیجه، بالارفتن فشارخون، بالارفتن حرارت بدن ، تپش قلب، خشکی، سوزش و ترک لب ها، بزرگ شدن مردمک چشم، سیاهی رفتن چشم، لرزش دست ها و انگشتان می شود. استعمال کریستال روی رفتار شخص نیز تاثیر می گذارد: افزایش حرکت های فیزیکی، نوعی حالت سرخوشی ، ناآرامی، اضطراب و دلواپسی، پرخاشگری، خشونت و رفتار خصمانه، بیخوابی شدید، حمله های ناگهانی هراس و اضطراب پارانویا (جنون سوءظن) همراه با توهم، نشاط و دلخوشی بیش از حد، پرچانگی، تکرار حرف ها و کارهای ساده، تغییر ناگهانی در رفتار و گفتار و اختلال در درک،اختلال و بی نظمی در وظایف کلیه و ریه، بی اشتهایی و در نتیجه سوء تغذیه و کم وزنی مفرط ،عوارض قلبی. (حمله قلبی و نارسایی قلب به دلیل استعمال زیاد)

•کریستال و بیماری های عفونی
بعضی از داروهای ضد ایدز می توانند مانع عکس العمل بدن در تجزیه کریستال شود و این موجب می شود تا سطح پایداری کریستال در سیستم گردش خون طولانی تر و بیشتر شود. استعمال کریستال با استفاده از پیپ یا به شکل سیگارت موجب سوزاندن و بریدن لب ها می شود که احتمال سرایت انواع ویروس ها از جمله هپاتیت C را افزایش می دهد. فضای استعمال کریستال تزریقی نیز در احتمال آلودگی به هپاتیت C و ایدز موثر است به خصوص اگر سوزن، سرنگ و دیگر تجهیزات تزریقی (قاشق، صافی، شریان بند) مشترکا استفاده شود. اگر مبتلایان به ایدز از کریستال به طور گسترده و در مدت زمان طولانی استفاده کنند تعداد ویروس ها در بدن آنها افزوده خواهد شد.

• وابستگی
خیلی از کسانی که کریستال مصرف می کنند این ماده را وابسته کننده توصیف می کنند. مصرف کنندگان این ماده در ابتدا تشویق می شوند کمی از این ماده را همراه داشته باشند تا در مواقع ناگهانی به دادشان برسد. با توجه به ماهیت وابسته کننده این ماده فرد از لحاظ روانی و فیزیکی به آسانی به آن وابسته می شود. شخصی که از نظر روانی به کریستال وابسته شود بیش از هر چیزی در زندگی طالب آن می شود.

وقتی که بدن فرد با مخدرها سازگاری پیدا می کند وابستگی فیزیکی اتفاق می افتد و در این وضعیت فرد تدریجا به عملکرد مواد مخدر در سیستم بدن عادت می کند. بالارفتن سریع قدرت تحمل و وابستگی نسبت به کریستال و مصرف دوز بالای این ماده برای رسیدن به تاثیر مطلوب از دلایل معمول مصرف عنوان شده است. حالت و حس آرامش و خلسه بی نهایتی که به دنبال مصرف متامفتامین ها در فرد ظهور پیدا می کند اغلب موجب بروز میل بیش از حدی برای استفاده بیشتر از این ماده در شخص می شود.

درمان
گزارش شده است که مردم کمتر طالب کمک های حرفه ای و تخصصی برای مشکلات ناشی از استعمال کریستال و متامفتامین ها نسبت به دیگر داروهای غیر قانونی هستند. تحقیقات در زمینه پیدا کردن روش های درمانی مناسب برای کریستال و دیگر متامفتامین ها در کشورهای مختلف دنیا ادامه دارد. درمان ها شامل روش های ویژه برای برخورد با مصرف کنندگان متامفتامین ها از ابعاد رفتاری و روانی است.

علائم ترک
افرادی که به یک باره استعمال کریستال را قطع می کنند دچار علائم زیر می شوند:

- افسردگی عصبی، خونسردی و بی علاقگی، خواب طولانی ، به هم ریختگی روحی، کم آوردن انرژی، سراسیمگی، توانایی محدود در دستیابی به لذت ها، اضطراب

افرادی که کریستال مصرف می کنند، می گویند که نوع افسردگی بعد از مصرف این مخدر مانند دیگر داروها نیست. نوعی ناتوانی و درماندگی و اختلال در الگوی خواب بر آنها حادث می شود تا جایی که توانایی انجام وظایف و کارهای روزمره فرد را مختل می کند. اگر شما برای ترک نیاز به کمک دارید با یک دکتر مشکل خود را در میان بگذارید.

منبع :

khuisf.ac.ir