کاهش احتمالات صلح در اوکراین همزمان با کاهش کمک ها توسط آمریکا

18 تیر 1404 - خواندن 8 دقیقه - 66 بازدید

مقدمه

در پی تداوم جنگ اوکراین و نبود چشم انداز مشخصی برای پایان درگیری، کاهش تدریجی کمک های مالی، نظامی و دیپلماتیک کشورهای غربی به اوکراین به یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار برآینده این بحران تبدیل شده است. درحالی که در ماه های ابتدایی حمله روسیه به اوکراین، حمایت بی سابقه غرب نقش مهمی در تقویت مواضع کی یف و ایجاد نوعی توازن قوا داشت، اما فرسایشی شدن جنگ، فشارهای اقتصادی داخلی در کشورهای غربی و اختلافات سیاسی، منجر به افت قابل توجه در شدت و گستره این حمایت ها شده است. این روند نه تنها توان نظامی و مقاومت اوکراین را تضعیف می کند، بلکه پیام مهمی نیز به مسکو مخابره می سازد: فقدان اراده قاطع بین المللی برای حمایت بلندمدت از اوکراین. در چنین شرایطی، چشم انداز مذاکرات صلح که مستلزم وجود نوعی موازنه یا فشار خارجی برای نشستن طرفین بر سرمیز گفت و گوست، به طرز محسوسی تیره می شود. روسیه با درک این عقب نشینی تدریجی غرب، انگیزه بیشتری برای ادامه جنگ و تحقق اهداف نظامی خود پیدا می کند و در مقابل، دولت اوکراین با احساس انزوای فزاینده، تمایلی به ورود به مذاکراتی که از موضع صورت گیرد، نشان نمی دهد. بنابراین، کاهش حمایت غرب نه تنها بر توان میدانی اوکراین تاثیرگذار است، بلکه به طور غیرمستقیم احتمال هرگونه راه حل سیاسی را تضعیف می کند و جنگ را وارد مرحله ای خطرناک تر و پیچیده تر می سازد.


بحث و بررسی

دولت ترامپ به طور فزاینده ای قصد خود را برای کاهش کمک به اوکراین نشان می دهد. پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده، هفته گذشته در اظهارات خود در کنگره تایید کرد که بودجه سال ۲۰۲۶ شامل کاهش بودجه ارسال سلاح به اوکراین است. (1) چند روز قبل، وزیر دفاع هگست در جلسه گروه ارتباط دفاعی اوکراین در بروکسل شرکت نکرد - این اولین باری بود که یک وزیر دفاع ایالات متحده از زمان آغاز تهاجم تمام عیار روسیه، چنین کاری می کرد. در ماه مارس، پس از یک جلسه جنجالی در دفتر بیضی شکل با ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، دولت ترامپ تمام کمک های نظامی به اوکراین، از جمله ارسال سلاح و پشتیبانی اطلاعاتی را برای بیش از یک هفته متوقف کرد. و از آغاز دوره دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ، هیچ بسته کمکی جدیدی برای اوکراین تصویب نشده است، در حالی که برخی از سیستم های وعده داده شده به جای دیگری منتقل شده اند. (2)

پیام دولت ترامپ واضح است: حمایت آینده ایالات متحده از اوکراین نه تنها تضمین شده نیست، بلکه ممکن است در معرض خطر باشد.

منطق اعلام شده ی دولت ترامپ برای کاهش نقش خود این است که اروپا، با توجه به نزدیکی و سهمش در این درگیری، باید بار بیشتری در حمایت از مبارزه ی اوکراین را بر دوش بکشد. هگست در اظهارات خود در این هفته همچنین استدلال کرد که ادامه ی حمایت ایالات متحده از اوکراین به قیمت از دست رفتن اولویت های دیگر، از جمله رقابت با چین، تمام می شود.

به نظر می رسد رئیس جمهور ترامپ همچنین جاه طلبی های شخصی دارد تا مردی باشد که با میانجیگری یک توافق صلح، جنگ در اوکراین را پایان می دهد. با این حال، اگر حمایت ایالات متحده ابتدا از بین برود، شانس رئیس جمهور ترامپ برای حضور در میز مذاکره ممکن است هرگز محقق نشود. قطع کمک های ایالات متحده به اوکراین در حال حاضر، صلح را تسریع نمی کند. این امر کرملین را تشویق می کند تا به آنچه مدت ها به آن امیدوار بوده است، باور کند - اینکه عزم ایالات متحده زودگذر است و زمان به نفع روسیه است.

تاب آوری اوکراین در میدان نبرد به شدت به کمک های مداوم ایالات متحده بستگی دارد. سیستم های دفاع هوایی تامین شده توسط ایالات متحده از شهرهای اوکراین، زیرساخت های حیاتی و سربازان در خطوط مقدم محافظت می کنند. قابلیت های حمله دوربرد تسلیحات ایالات متحده به نیروهای اوکراینی این امکان را می دهد که مراکز فرماندهی و گره های لجستیکی روسیه را در اعماق خطوط دشمن هدف قرار دهند. ذخایر و مهمات دقیقی که از طریق کمک های ایالات متحده تحویل داده می شود، به اوکراین کمک می کند تا حملات روسیه را در امتداد یک جبهه گسترده دفع کند. و همچنین اطلاعات ایالات متحده برای توانمندسازی قابلیت های حمله دقیق و دفاع اوکراین در برابر حملات هوایی روسیه حیاتی بوده است.

اوکراین با حمایت ایالات متحده، با موفقیت از پیشروی روسیه جلوگیری می کند. از ژانویه ۲۰۲۴، روسیه کمتر از ۱ درصد از خاک اوکراین را تصرف کرده و در عین حال متحمل تلفات و خسارات سرسام آوری در نیروها و تجهیزات شده است. اینها نشان دهنده ناکارآمدی و فرسایش یک نیروی بزرگ هستند که هنوز تا حدی عقب نگه داشته شده است. (3)

مطمئنا، اوکراین و حامیانش در اروپا از خطر تزلزل حمایت ایالات متحده آگاه هستند و تلاش های خود را برای افزایش تولید دفاعی افزایش می دهند. چندین کشور اروپایی هزینه های دفاعی را افزایش داده اند، به کمک های نظامی بلندمدت به اوکراین متعهد شده اند و گام هایی برای افزایش تولید مهمات برداشته اند. اما این تلاش ها زمان بر خواهد بود و نمی تواند شکاف ناشی از از دست دادن احتمالی حمایت ایالات متحده را به طور کامل پر کند.

یک اوکراین ضعیف با دفاع کمتر و مهمات کمتر، به ایالات متحده اهرم فشار بیشتری برای آوردن ولادیمیر پوتین به پای میز مذاکره نخواهد داد. برعکس، اگر پوتین معتقد باشد که عقب نشینی ایالات متحده اجتناب ناپذیر است و روسیه به زودی در میدان نبرد برتری پیدا خواهد کرد، انگیزه کمتری برای مذاکره خواهد داشت. در نهایت، ادامه کمک های ایالات متحده به اوکراین صرف نظر از اینکه هدف، توانمند کردن اوکراین برای بازپس گیری سرزمین های از دست رفته یا یک توافق دیپلماتیک در امتداد خطوط مقدم فعلی باشد، مفید است.

از طرفی دیگر، جنگ اسرائیل با ایران به روسیه کمک قابل توجهی کرده است، زیرا تمام کمک های ایالات متحده و غرب جمعی در این مدت در حمایت از اسرائیل معطوف شد و اوکراین تا حد زیادی از دایره توجهات خارج شد. روسیه با مواضع محتاطانه و به ظاهر دیپلماتیک خود سعی داشت به عنوان میانجی گر نقش ایفا کند. اما در واقعیت، روسیه خواهان ادامه جنگ ایران و اسرائیل بود. در اینجا روسیه منافع کوتاه مدت خود را در نظر گرفته است. ادامه جنگ باعث می شد که این کشور بتواند در نبرد با اوکراین با سرعت بیشتری پیشروی کند. شاید با قاطعیت گفت که یکی از دلایل تعطل و کم کاری روسیه درارسال سامانه ی پدافندی به ایران در مدت اخیر این موضوع باشد. 

جنگ 12 روزه ایران با اسرائیل نشان داد که روسیه شریک راهبردی و قابل اطمینانی به مثابه تمام تاریخ نیست و اگر روابطش با آمریکا خوب باشد، به راحتی ایران را قربانی می کند، همان طور که در دوران مدودف این کار را انجام داده است.


نتیجه گیری

با ورود ترامپ به کاخ سفید، کمک های مالی به اوکراین کاهش قابل توجهی یافت. این وضعیت به نفع روسیه در میان نبرد است. ترامپ که سودای جایزه صلح نوبل دارد، درصدد این است که به جنگ اوکراین و روسیه خاتمه دهد. با این حال، کاهش کمک های مالی آمریکا و غرب به اوکراین باعث دور شدن پوتین از میز مذاکرات خواهد شد. در جنگ 12 روزه ایران واسرائیل مواضع منفعلانه روسیه با حمایت به ظاهر دیپلماتیک و سیاسی به خوبی نشان داد که این کشور به دنبال فرسایشی شدن جنگ بود تا تمام توجهات و کمک ها به اوکراین قطع شود. روسیه از استراتژی پراگماتیسم در سیاست خارجی خود استفاده می کند و منافع کوتاه مدت را در نظر می گیرد. 


منبع

https://kyivindependent.com/us-to-cut-military-aid-to-ukraine-hegseth-says/

https://www.polskieradio.pl/395/9766/Artykul/3545641,us-pauses-some-arms-deliveries-to-ukraine-over-%E2%80%98stockpile-worries%E2%80%99

https://www.csis.org/analysis/russias-battlefield-woes-ukraine