کدام کشور اولین بمب اتمی را ساخت؟

12 تیر 1404 - خواندن 4 دقیقه - 68 بازدید

من حامد عبدلی هستم و می خوام با هم یه چرخی تو مساعل هسته ای بزنیم و ببینیم اولین کشوری که بمب هسته ای داشته کدوم کشور بوده پس با من همراه باش :



 



بیاین یه سفر با هم به ایلات متحده امریکا بریم :


داستان ما از اواسط قرن بیستم شروع می شه، زمانی که جهان درگیر جنگ جهانی دوم بود. ایالات متحده، در پروژه ای سری به نام "منهتن"، اولین بمب اتم را ساخت. 



در سال ۱۹۴۵، دو شهر ژاپن، هیروشیما و ناکازاکی، شاهد قدرت ویرانگر این سلاح بودند. این لحظه، نقطه عطفی در تاریخ بود که جهان را برای همیشه تغییر داد. آمریکا به اولین کشوری تبدیل شد که بمب اتم را نه تنها ساخت، بلکه استفاده کرد.




پس از جنگ، اتحاد جماهیر شوروی (روسیه) نمی خواست عقب بماند. در سال ۱۹۴۹، شوروی اولین آزمایش هسته ای خود را انجام داد و به دومین قدرت هسته ای جهان تبدیل شد. رقابت بین آمریکا و شوروی در دوران جنگ سرد، به یک مسابقه تسلیحاتی عظیم منجر شد. هر دو کشور هزاران کلاهک هسته ای ساختند، به گونه ای که زرادخانه هایشان هنوز هم بزرگ ترین در جهان هستند.



در اروپا، دو کشور دیگر به این باشگاه هسته ای پیوستند. بریتانیا در سال ۱۹۵۲ اولین بمب اتم خود را آزمایش کرد و نشان داد که متحد نزدیک آمریکا نیز می خواهد سهمی از این قدرت داشته باشد. فرانسه هم در سال ۱۹۶۰ با آزمایش هسته ای در صحرای الجزایر به این جمع پیوست. این دو کشور، با وجود زرادخانه های کوچک تر نسبت به آمریکا و روسیه، همچنان از بازیگران مهم این صحنه هستند.




 


در شرق، چین که در حال تبدیل شدن به یک قدرت جهانی بود، نمی خواست از قافله عقب بماند. در سال ۱۹۶۴، چین اولین بمب اتم خود را آزمایش کرد. این کشور با استراتژی محتاطانه اما پیوسته، زرادخانه هسته ای خود را گسترش داد تا به یکی از پنج قدرت هسته ای رسمی در پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT) تبدیل شود.




در شبه قاره هند، دو همسایه رقیب وارد این بازی شدند. هند در سال ۱۹۷۴ آزمایشی با نام رمز "بودای خندان" انجام داد و در سال ۱۹۹۸ رسما خود را به عنوان یک قدرت هسته ای اعلام کرد. پاکستان، که روابط پرتنشی با هند داشت، در همان سال ۱۹۹۸ آزمایش های هسته ای خود را انجام داد. رقابت این دو کشور، منطقه را به یکی از حساس ترین نقاط جهان از نظر تسلیحات هسته ای تبدیل کرده است.





 


حالا به سراغ کشوری می رویم که داستانش پر از ابهام است: اسرائیل. این کشور هرگز به طور رسمی داشتن سلاح هسته ای را تایید نکرده، اما کارشناسان معتقدند که اسرائیل از دهه ۱۹۶۰ زرادخانه هسته ای خود را توسعه داده است. سیاست "ابهام استراتژیک" اسرائیل، مانند یک راز ناگفته، این کشور را در سایه قدرت های هسته ای قرار داده است.



در شرق آسیا، کره شمالی داستانی متفاوت دارد. این کشور منزوی، با رهبری کیم جونگ اون، از سال ۲۰۰۶ آزمایش های هسته ای خود را آغاز کرد. کره شمالی با وجود فشارهای بین المللی، زرادخانه کوچکی از سلاح های هسته ای ساخته و بارها جهان را با تهدیدات خود به چالش کشیده است.





 


برخی کشورها، مانند ایران، سال هاست که در مرکز توجه قرار دارند. برنامه هسته ای ایران موضوع بحث های داغ بین المللی است، اما تا امروز هیچ شواهد قطعی مبنی بر داشتن بمب اتم توسط این کشور وجود ندارد. با مذاکرات، تحریم ها و نظارت های بین المللی هنوزم در پی منهدم کردن تاسیسات هسته ای ایران هستند.






Hamedabdoli _ حامدعبدلی