فاطمه خسروی پور
2 یادداشت منتشر شدهمسئولیت های دانشگاه در هنگام بحران های اجتماعی، ملی و بین المللی چیست؟
در ادامه مطلب قبلی در مورد نقش دانشگاه ها در بحران، از چت جی پی تی پرسیدم: «مسئولیت های دانشگاه در هنگامه بحران های اجتماعی، ملی و بین المللی چیست؟»
جواب داد:
دانشگاه ها نقش حیاتی در مواقع بحران های اجتماعی، ملی و بین المللی ایفا می کنند. مسئولیت های آنها فراتر از آموزش و پژوهش است و از طرق مختلف بر جامعه تاثیر می گذارند. در زیر زمینه های کلیدی مسئولیت دانشگاه ها در چنین بحران هایی آمده است:
1. بحران اجتماعی
در کوران بحران های اجتماعی، مانند ناآرامی های مدنی، نابرابری اقتصادی، تنش های نژادی یا فوریت های پزشکی، دانشگاه ها وظیفه دارند به موارد ذیل بپردازند:
- ارتقاء آگاهی اجتماعی و گفتگو: دانشگاه ها می توانند گفتگوها در مورد مسائل مهم اجتماعی را تقویت و دانشجویان، اساتید و جامعه گسترده تری را به مشارکت در گفتگوی متفکرانه و جستجوی راه حل ها تشویق کنند.
- ارائه حمایت ها و خدمات بهداشت و سلامت روان: در پریشانی های اجتماعی، دانشگاه ها باید خدمات مشاوره ای، کارگاه ها و منابعی را برای حمایت از سلامت روانی و عاطفی دانشجویان، کارکنان و اساتید ارائه دهند.
- تحقیق و پشتیبانی: دانشگاه ها می توانند از طریق تحقیق به درک بحران های اجتماعی کمک کنند. با انجام مطالعات و ارائه توصیه های سیاسی، می توانند افکار عمومی را آگاه کرده و از تلاش ها برای برقراری عدالت اجتماعی، برابری و بهبود امور حمایت کنند.
- اطلاع رسانی و مشارکت اجتماعی: دانشگاه ها باید در برنامه های اطلاع رسانی که مستقیما از جمعیت های آسیب پذیر در مواقع ناآرامی یا بحران اجتماعی حمایت می کنند، مشارکت کنند. این گزینه می تواند شامل ارائه منابع، غذا، سرپناه یا کمک مالی به افراد نیازمند باشد.
2. بحران ملی
در طول بحران های ملی، مانند رکود اقتصادی، بلایای طبیعی، جنگ یا فوریت های بهداشت عمومی (مانند همه گیری ها)، دانشگاه ها چندین مسئولیت کلیدی دارند:
- ارائه دانش و تخصص: دانشگاه ها می توانند تخصص دانشگاهی را برای اطلاع رسانی در مورد واکنش های ملی به بحران ها بسیج کنند. محققان، کارشناسان بهداشت عمومی، اقتصاددانان و مهندسان می توانند بینش ها و راهکارهای مهمی ارائه دهند که سیاست های ملی را شکل می دهد.
- حمایت از تحقیقات برای کاهش بحران: دانشگاه ها اغلب در تلاش های تحقیقاتی با هدف پرداختن به چالش های خاص ناشی از بحران های ملی، مانند توسعه واکسن در طول یک بیماری همه گیر یا ایجاد استراتژی های بهبود اقتصادی [یا ترس و اضطراب و سردرگمی عمومی ناشی از بروز یک جنگ نابرابر و غیرمنتظره]، پیشرو هستند. [به شرط آنکه دانشگاهیان یا حداقل مسئولین اصلی و کلیدی دانشگاه، سریعا کنترل امور را به دست گرفته و بر ترس و تردیدهای خود غلبه کنند. این امر مستلزم آگاهی، آماده باش و سرعت عمل بالایی در دوران حساس بروز بحران ها، به خصوص در زمانه ای است که فناوری های جدید و هوش مصنوعی مجال فرصت سوزی را به احدی نمی دهد.]
- به عنوان مراکز تاب آوری و بازیابی عمل کنند:دانشگاه ها می توانند به عنوان مراکزی برای واکنش به بحران عمل کنند، از جمله ارائه منابع برای جمعیت آواره، ارائه سرپناه موقت یا ایجاد برنامه های آموزشی برای افرادی که معیشت آنها مختل شده است.
- کمک به حفظ ثبات و اعتماد اجتماعی:دانشگاه ها با ارائه یک منبع اطلاعاتی قابل اعتماد و مطمئن، می توانند با اطلاعات نادرست مقابله کنند، حقایق دقیق ارائه دهند و اعتماد عمومی را در طول بحران حفظ کنند.
- ارائه آموزش و پرورش برای راه حل های آینده: نقش دانشگاه ها در پرورش نسل بعدی رهبران، متخصصان و سیاست گذارانی که به پیشگیری یا مدیریت بهتر بحران های ملی آینده کمک می کنند، غیر قابل انکار است.
3. بحران بین المللی
در زمینه بحران های بین المللی مانند جنگ ها، بحران های پناهندگان، بیماری های همه گیر جهانی یا تغییرات اقلیمی، دانشگاه ها چندین مسئولیت بین المللی دارند:
- همکاری تحقیقاتی جهانی: دانشگاه ها می توانند در سراسر مرزها برای انجام تحقیقات و توسعه راه حل هایی برای بحران های جهانی، مانند تحقیق در مورد کاهش تغییرات اقلیمی یا مداخلات بهداشت جهانی، همکاری کنند.
- تقویت دیپلماسی جهانی و ایجاد صلح: دانشگاه ها از طریق برنامه های دانشگاهی، کنفرانس ها و مشارکت ها می توانند در دیپلماسی، حل منازعات و ایجاد صلح نقش داشته باشند و رهبرانی را آموزش دهند که به ثبات بین المللی کمک خواهند کرد.
- ارتقاء همبستگی جهانی و حقوق بشر: دانشگاه ها باید از حقوق بشر و عدالت اجتماعی در صحنه بین المللی حمایت کنند، آگاهی را افزایش دهند و اقداماتی را برای حمایت از جمعیت های آسیب پذیر در مواقع بحران های جهانی بسیج کنند.
- حمایت از پناهندگان و آوارگان: بسیاری از دانشگاه ها درهای خود را به روی دانشجویان مناطق بحرانی باز می کنند، بورسیه تحصیلی ارائه می دهند یا برنامه های حمایتی برای پناهندگان و آوارگانی که به دنبال تحصیل هستند، ایجاد می کنند.
- ارائه رهبری و نوآوری جهانی: دانشگاه ها با پیشبرد تحقیقات و فناوری های پیشرفته که می توانند در سطح بین المللی به کار گرفته شوند، مانند توسعه واکسن ها، پیشبرد فناوری های انرژی تجدیدپذیر یا طراحی سیستم های کشاورزی پایدار، در حل مشکلات جهانی مشارکت می کنند.
4. مسئولیت های کلی اخلاقی:
- ترویج تفکر انتقادی و گفتمان اخلاقی:دانشگاه ها مسئول پرورش فرهنگ تفکر انتقادی هستند، فرهنگی که در آن دانشجویان تشویق می شوند اخلاقی فکر کنند و با دیدگاهی باز و آگاهانه با مسائل پیچیده جهانی درگیر شوند.
- حفاظت از آزادی آکادمیک: در همه بحران ها، دانشگاه ها باید از تمامیت آزادی آکادمیک محافظت کنند و اطمینان حاصل کنند که تحقیقات فکری توسط فشارهای سیاسی یا نیروهای خارجی خفه نمی شود.
- پرداختن به نابرابری و عدالت اجتماعی: دانشگاه ها تعهد اخلاقی دارند که برای کاهش نابرابری ها در جوامع خود و فراتر از آن، به ویژه در طول بحران هایی که به طور نامتناسبی بر جمعیت های حاشیه نشین تاثیر می گذارند، تلاش کنند.
نتیجه گیری
در تمام این زمینه ها، دانشگاه ها به عنوان ستون های جامعه عمل می کنند و تخصص، دانش، رهبری و پشتیبانی ارائه می دهند. آن ها نه تنها در پاسخ های فوری به بحران ها کمک می کنند، بلکه از طریق آموزش، تحقیق و نوآوری نقش محوری در جلوگیری از بحران های آینده نیز ایفا می کنند. دانشگاه ها با پذیرش نقش خود در پرداختن به بحران های اجتماعی، ملی و بین المللی، می توانند به شکل گیری جهانی مقاوم تر، آگاه تر و دلسوزتر کمک کنند.
--------------------------------------------------------------------------
اصلا گمان نمی کردم که چنین متن جامع، کامل و متناسب با شرایط این روزها، با پرسیدن یک سوال یک خطی از هوش مصنوعی دریافت کنم. اکنون وقت آن است که ما نیز هوش طبیعی خود را به کار گرفته و راهکاری برای مشکلات قدیمی و مشکل جدید خود، که جنگ تحمیلی غیرمنتظره، نابرابر و ناجوانمردانه از سوی اسرائیل و سایر ابرقدرت های مدعی آزادی و عدالت و صلح است، ارائه دهیم. امیدوارم مسئولین دانشگاه ها و اساتید ما به توصیه های مهم بالا توجه کرده و با صرف اندکی وقت و کمک گرفتن از همه دانشجویان آگاه و دلسوز بتوانیم نقش و جایگاه دانشگاه ها را در این شرایط حساس و بحرانی ارتقاء بخشیم.