درگیری نظام تک قطبی قدیم با نظام چند قطبی جدید

1 تیر 1404 - خواندن 5 دقیقه - 49 بازدید

هنگامی که جنگ جهانی دوم به پایان رسید جهان شاهد تولد دو ابرقدرت بود، امریکا و اتحاد جماهیر شوروی که باعث استقرار نظام دوقطبی در سطح جهان شد و دنیا را به دو بلوک شرق و غرب تقسیم کرد که هرکدام درصدد حذف طرف مقابل بود که سرانجام امریکا موفق شد اتحاد جماهیر شوروی را در سال 1991 به سمت فروپاشی سوق دهد و تنها ابرقدرت جهان شود و نظام تک قطبی را برجهان مسلط کند در طول سال هایی که امریکا تنها هژمون دنیا بود دست به تجاوزات گسترده در سرتاسر جهان زد از حمله به عراق و افغانستان و همچنین همراهی بی قیدوشرط اسراییل در تجاوزات خود به سوریه و لبنان و غزه و اکنون همراهی امریکا در حمله به ایران و حتی حمله مستقیم آمریکا به تاسیسات هسته ای ایران.

اما نکته مهم در حمله اسرائیل به ایران این است که صنعت هسته ای درواقع بهانه ای بیش نبود و موجودیت ایران اسلامی هدف است. چراکه برخلاف ادعاها دشمنی بین ایران و اسرائیل تنها به اشغال سرزمین فلسطین محدود نیست بلکه دعوایی تمدنی و بحث بر سر قدرت منطقه ای است. همین مسئله سبب شده که اسراییل اکنون که به نقطه بدون بازگشت دفاع برای بقا خود رسیده است تصمیم خطرناک حمله به ایران را عملی سازد و البته برای همگان کاملا مشهود است که از ابتدای شروع حملات امریکا به عنوان یک حامی و همراه در پشت صحنه همراه اسراییل بود و با حمله به صنعت هسته ای ایران موجودیت حضور خود در این حملات را علنی کرد.

مسئله مهم در شرایط کنونی امریکا این است که با توجه به پیشرفت های اقتصادی و نظامی کشورهایی همچون چین، روسیه، هند، برزیل و ایران امریکا دیگر تنها ابرقدرت دنیا محدود نمی شود و قدرت های جدیدی درزمینه های گوناگون در حال سر برافراشتن هستند و این مهم ترین دغدغه رئیس جمهور جدید امریکا یعنی ترامپ است. ترامپ بعد از رسیدن به قدرت تمام تلاش خود را به کاربست تا بتواند از تمام حربه ها استفاده کند تا قدرت های نوظهور را کنترل کند و امریکا را به جایگاه خود به عنوان تنها ابرقدرت دنیا برگرداند. از تعیین تعرفه های بالا و تلاش برای ایجاد صلح و تسلط بر منابع اوکراین گرفته تا اقدامت داخلی، کاهش هزینه ها درزمینه های گوناگون و افزایش بودجه نظامی ازجمله اصلاحات ترامپ است.

اما اقدام ترامپ در منطقه غرب آسیا، همچنان حمایت بی قیدوشرط از اسراییل و تجهیز این رژیم برای تجاوز به کشورهای منطقه، این حمایت ها تا آنجا پیش رفت که حتی امریکا برای نجات اقتصاد اسراییل اقدام به حمله به یمن نمود که به خاطر حجم بالای خسارات مجبور به تقاضای آتش یس شد. اکنون با ورود امریکا به جنگ بین ایران و اسراییل درواقع جنگ برای بقا نظم های جهانی است. بقا نظام تک قطبی یا اعلان موجودیت نظم جدید جهانی و نظام چندقطبی. می توان گفت ترامپ با ورود به جنگ ابرقدرت بودن امریکا را به من سه آزمایش گذاشت و زمینه را برای استقرار نظم جدید جهانی فراهم کرد و پایگاه ها و منافع امریکا را در منطقه به عنوان اهداف مشروع ایران برای حمله قرارداد. و زمینه یک تحول عظیم اقتصادی را برای تمام جهان من جمله خود امریکا فراهم کرد. بستن تنگه هرمز توسط ایران و باب المندب توسط یمنی ها کمترین اقدام ایران برای تحمیل خسارات اقتصادی به امریکا است. خروج از NPT اقدام بعدی ایران می تواند باشد البته در کنار هدف قرار دادن تمام پایگاه های امریکا در منطقه آسیا می تواند پایانی برای حضور امریکا در غرب آسیا باشد. همه این ها در کنار موج شدید نارضایتی های داخلی بین مردم و سیاسیون امریکا زمینه سقوط امریکا و شخص ترامپ را ایجاد می کند.

در پایان باید گفت ایران حتما حملات و تجاوز امریکا و اسراییل را به سرزمین خود بی پاسخ نخواهد گذاشت همان طور که تاکنون خسارات جدی به اسراییل وارد کرده است. با توجه به اینکه هیچ کس به جز سران ایران از قدرت واقعی نظامی ایران اطلاعی ندارد و هرروز ایران در پرتاب موشک ها شگفتا نه هایی را افشا می کند و به گفته کارشناسان نظامی ایران تاکنون تنها از 30 در صد توان خود بهره برده، باید این جنگ را پایانی برای حضور صهیونیست ها در سرزمین های اشغالی و حضور امریکا در منطقه غرب آسیا و پایان نظام تک قطبی دانست.