بهبود انعطاف پذیری بازاریابی در پرتو پلتفرم های رسانه های اجتماعی و هوش مصنوعی

30 خرداد 1404 - خواندن 4 دقیقه - 36 بازدید

بازاریابی دیجیتال به تبلیغ و فروش محصولات و خدمات از طریق اینترنت و سایر کانال های ارتباطی دیجیتالی اشاره دارد [1]. در محیط کسب وکار پر نوسان امروزی، به ویژه در زمان های بحران، بازاریابی دیجیتال باوجود تکیه بر اینترنت و سایر کانال های ارتباطی دیجیتال برای حفظ تداوم و رشد کسب وکار، ممکن است با چالش های متفاوتی مواجه شود. بنابراین، مدیریت موثر بحران برای کاهش خطرات، حفظ ثبات عملیاتی و آماده سازی سازمان ها برای پاسخگویی به چنین چالش هایی ضروری است. مدیریت بحران شامل مجموعه ای از ارزیابی ها و ممیزی های به هم پیوسته است که سازمان ها برای جلوگیری از بحران هایی که تهدیدی جدی برای محصولات اصلی، خدمات، فرآیندهای تولید، پرسنل، محیط زیست و جامعه است، انجام می دهند [2]. در این زمینه، تاب آوری به یک اولویت برای سازمان های مدیریت بحران تبدیل شده است. انجمن روان شناسی آمریکا تاب آوری را به عنوان «فرایند سازگاری با ناملایمات، آسیب ها، تراژدی ها، تهدیدها و عوامل استرس زای شدید» تعریف می کند و اهمیت سازگاری به موقع و موثر را برجسته می کند [3]. تاب آوری ظرفیت سازگاری به شیوه هایی است که علیرغم تهدیدها و چالش های آشکار، توسعه مثبت یا معمولی را ممکن می سازد [4]. تاب آوری توانایی غلبه بر ناملایمات و موفقیت حتی در موقعیت های پرخطر است [5]. انعطاف پذیری بازاریابی به عنوان یک مولفه حیاتی برای کسب وکارها ظاهر می شود تا بحران ها را با موفقیت پشت سر بگذارند. انعطاف پذیری بازاریابی بر پنج عنصر مبتنی است: ذهن آگاهی، خودآگاهی، هدف، روابط مثبت و مراقبت از خود [6]. این اصول به توانایی شرکت برای انطباق با شرایط متغیر، حفظ عملیات خود و حفظ اعتماد مشتری در زمان های آشفته کمک می کند.

با این حال، رویکردهای بازاریابی سنتی ممکن است برای رسیدگی به نیازهای در حال رشد سریع مصرف کنندگان و بازارها در طول یک بحران مشکل داشته باشند. در این زمینه، فناوری های دیجیتال – به ویژه پلتفرم های رسانه های اجتماعی و هوش مصنوعی (AI) – می توانند نقشی حیاتی در افزایش انعطاف پذیری بازاریابی ایفا کنند. بازاریابی دیجیتال مبتنی بر هوش مصنوعی، نحوه ایجاد محتوای کمپین، تولید سرنخ، کاهش هزینه های جذب مشتری، افزایش تجارب مشتری، جذب استعدادها و جذب مخاطبان هدف در رسانه های اجتماعی را متحول می کند [7]. هوش مصنوعی این پتانسیل را دارد که صنایع را متحول کند و به چالش های اجتماعی مهم از جمله پایداری بپردازد [8]. بازاریابی پایدار تاکید دارد که بازاریابی باید از نظر زیست محیطی پایدار، از نظر اجتماعی عادلانه و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد [9]. رسانه های اجتماعی و فناوری های هوش مصنوعی می توانند مزایای قابل توجهی را برای کمک به کسب وکارها در اصلاح استراتژی های بازاریابی دیجیتال و تمرکز بر اهداف پایدار ارائه دهند. این موضوع نقش حیاتی این فناوری ها را در شکل دهی استراتژی های بازاریابی در طول بحران ها برجسته می کند و به این سوال اصلی تحقیقاتی منجر می شود: «چگونه رسانه های اجتماعی و فناوری های هوش مصنوعی می توانند به کسب وکارها در ایجاد انعطاف پذیری بازاریابی در طول بحران کمک کنند؟»


List of references

1. Deiss, R., and Henneberry, R. (2020). Digital Marketing for Dummies, John Wiley & Sons.

2. Bartl, Rethinking Governance in Times of Multiple Crises, Vigoni Pap., № 5, с. 1

3. American Psychological Association (APA) (2025, February 18). Building Your Resilience. Available online: https://www.apa.org/topics/resilience.

4. Yates, T.M.F.A., and Tyrell, A.S.M. (2015). Resilience theory and the practice of positive psychology from individuals to societies. Positive Psychology in Practice: Promoting Human Flourishing in Work, Health, Education, and Everyday Life, John Wiley & Sons, Inc.
DOI: 10.1002/9781118996874.ch44 

5. Fraser, Risk, protection, and resilience: Toward a conceptual framework for social work practice, Soc. Work Res., № 23, с. 131
DOI: 10.1093/swr/23.3.131 

6. Kumar, Features of marketing resilience, Vidyabharati Int. Interdiscip. Res. J., № 11, с. 250

7. Artificial intelligence (AI): Revolutionizing digital marketing, Australas. Mark. J., № 29, с. 199
DOI: 10.1177/18393349211037684 

8. Nishant, Artificial intelligence for sustainability: Challenges, opportunities, and a research agenda, Int. J. Inf. Manag., № 53, с. 102104
DOI: 10.1016/j.ijinfomgt.2020.102104 

9. Martin, Consumption-driven market emergence, J. Consum. Res., № 40, с. 855
DOI: 10.1086/673196