کلاهبرداری های پرتکرار توسط هوش مصنوعی

16 خرداد 1404 - خواندن 4 دقیقه - 52 بازدید


نگاهی مختصر به کلاهبرداری های پرتکرار توسط هوش مصنوعی

امیرحسین صفدری وکیل دادگستری و پژوهشگر علم حقوق

هوش مصنوعی که این روزها به طور مخفف آن را AI نیز می نامند، به عنوان یکی از مهم ترین دستاوردهای انسان در قرن 21، در حال گسترش سیطره خود در زمینه های مختلف علمی، فنی، صنعتی، هنری، ادبی و... است. تا به الان تعریف دقیق و جامعی از هوش مصنوعی ارائه نشده است، اما به زبان ساده شاید بتوان گفت هوش مصنوعی تکنولوژی است که به نحوی قابلیت تفکر دارد، البته این قابلیت تفکر با چیزی که ما به عنوان تفکر انسانی می شناسیم تا حد زیادی تفاوت دارد.

باید بگویم که هوش مصنوعی مشتمل بر مجموعه ای از علوم، نظریه ها و فنون، به ویژه ریاضی، آمار، احتمالات و علوم رایانه است که هدف آن باز تولید ظرفیت های شناختی انسان توسط ماشین می باشد. هوش مصنوعی مجموعه ای از تئوری ها و تکنیک هایی است که به منظور تولید ماشین هایی با قابلیت شبیه سازی هوش انسانی، پیاده سازی و اجرا می گردد. هوش مصنوعی علاوه بر مزایایی که دارد، بی شک معایبی هم دارد که می تواند برای جامعه بشری نگران کننده و خطرناک باشد، به گونه ای که در اکثر کشورهای دنیا جهت نظام مند کردن آن بررسی هایی انجام شده است.

همانطور که بیان شد تکنولوژی هوش مصنوعی اگر چارچوب قانونمندی نداشته باشد می تواند خطرناک باشد، چرا که این روزها فضای مجازی و اینترنت جزی از زندگی بشر شده است که همین مسله باعث شده افراد سودجو به کمک هوش مصنوعی و پیشرفت روزافزون تکنولوژی دست به کارهای خطرناک و کلاهبرداری های زیادی در این فضا بزنند که گاهی این آسیب ها اصلا قابل جبران نیست، به این دلیل که بسیاری از افراد جامعه ناآگاه از وجود قدرت هوش مصنوعی هستند و لذا بر همین اساس قربانی کلاهبرداری های مبتنی بر هوش مصنوعی و نرم افزارهای خاص توسط هوش مصنوعی می شوند.

این روزها یکی از معروف ترین و پرتکرارترین کلاهبرداری ها توسط هوش مصنوعی کلاهبرداری به واسطه تغییر صدا یا عکس یا فیلم افراد می باشد. به زبان ساده دیپ فیک یا همان جعل عمیق، که به معنای یادگیری عمیق و جعلی است، یک تکنیک برای ترکیب تصویر و صدا انسان مبتنی بر هوش مصنوعی می باشد؛ جعل عمیق تصاویر و فیلم های موجود را بر روی تصاویر یا فیلم های منبع قرار می دهد و از یک تکنیک یادگیری ماشین استفاده می کند و عکس و یا فیلم جعلی می سازد، که فرد یا افرادی را در حال انجام یک کار در موقعیتی نشان می دهد که هرگز در واقعیت اتفاق نیفتاده است.

متاسفانه چنین فیلم های جعلی و فیک می تواند یک فرد را در حال انجام اقدامات غیراخلاقی (مستهجن) و یا هرکار دیگری نشان دهد که هرگز در آن شرکت نکرده و یا حتی خبر هم ندارد، و یا می تواند برای تغییر کلمات یا حرکات یک فرد سرشناس و معروف مورد استفاده قرار گیرد تا به نظر برسد آن فرد چیزی را گفته که هرگز به زبان نیاورده است. جعل عمیق می تواند با ایجاد فیلم های غیراخلاقی برای افراد جامعه، ساخت اخبار جعلی و کلاهبرداری های مخرب و... استفاده شود که آسیب های غیرقابل جبرانی را برای جامعه و افراد ایجاد می کند.