ایران ،امریکا ،منطقه خاکستری

10 خرداد 1404 - خواندن 4 دقیقه - 59 بازدید

ایران و امریکا، منطقه خاکستری

منطقه خاکستری حالتی بین صلح و جنگ است، شرایطی که ایران و امریکا سال ها است درگیر آن هستند و هرلحظه به بهانه های مختلف امکان درگیری نظامی طرفین وجود دارد، ولی ایران با ایجاد بازدارندگی های درزمینه های مختلف تاکنون مانع بورز جنگ شده است و البته امریکا به علت عدم توان ایران درزمینه نظامی و حفظ منافع خود تاکنون به درگیری نظامی روی نیاورده است، کما اینکه در دوران جنگ هشت ساله در خلیج فارس درگیری هایی بین طرفین ایجاد شد که منجر به شکست امریکا شد.

اگر نگاهی به تاریخ روابط بین ایران و امریکا بیندازیم. اولین تقابل امریکا با مردم ایران را شاید بتوان کودتای 28 مرداد دانست، که اسناد آن توسط خود آمریکایی ها منتشرشده است، ولی این تقابل و دشمنی بعد از انقلاب مردم ایران عمیق ترشد. به علت اینکه دست امریکا از منابع ایران قطع شد و امریکا هم عامل هشت سال جنگ بین ایران و عراق بود. بعدازآن هم تحریم های بسیاری را علیه ایران به بهانه های مختلف اعمال کرده است، به طوری که ایران بعد از روسیه بیشترین سطح تحریم را در جهان دارد. گذشته از آن هر وقت فتنه و آشوبی در ایران رخ داده است، یک پای ثابت آن حمایت امریکا را بوده است، و در ضمن امریکا به عنوان مامنی برای مخالفان جمهوری اسلامی بدل شده است و حتی سال های متمادی برای انجام اقدامات خود از امریکا هزینه دریافت می کردند و می کنند. با این سابقه در دوره های ریاست جمهوری حسن روحانی مذاکراتی بین ایران و کشورهای عضو دائم و شورای امنیت به اضافه المان صورت گرفت، که منجر به برجام شد.که درخت آن برای ایران هیچ میوه ای نداشت و امریکا در زمان دور اول ریاست جمهوری ترامپ به راحتی از آن خارج شد. حال بعدازاین همه تجربه تقابل و بدعهدی ها و دشمنی های بین ایران و امریکا در دوره ریاست جمهوری پزشکیان دور جدیدی از مذاکرات حول محور هسته ای و رفع تحریم ها به صورت غیرمستقیم و با وساطت عمان آغازشده است.

با بررسی مذاکرات تاکنون بااینکه هر بار طرفین به سازنده بودن آن اعتراف می کنند، روند چندان موفق و خوشایندی را برای ایران نشان نمی دهد. چراکه امریکا از زمان شروع دور جدید مذاکرات غیرمستقیم بارها نهادها و موسسات و افراد حقیقی را تحریم کرده است. از تحریم پالایشگاه های خریدار نفت ایران تا تحریم صنعت کشتی رانی ایران، همه در این مدت اتفاق افتاده و گویا ترامپ قصد بازگرداندن فشار حداکثری تحریم ها به ایران را دارد. حتی صحبت از جمع آوری صنعت هسته ای و یا توقف غنی سازی در ایران را می کنند. اکنون هم که مجلس نمایندگان امریکا طرحی را تصویب کرده است که در آن تحریم ها علیه ایران دائمی می شود. که در صورت تصویب در سنا این قانون قابلیت اجرا دارد و نکته مهم برای حامیان مذاکره این است که نباید دل خوش به وتوی رئیس جمهور امریکا باشند چرا که در صورت وتوی رئیس جمهور، اگر طرح با دوسوم آرا نمایندگان هر دو مجلس تصویب شود، بدون امضا رئیس جمهور تبدیل به قانون خواهد شد و همچنین اگر چنین اتفاقی هم نیفتد، این طرح با رئیس جمهور بعدی و یا حتی بعد از گذشت مدتی و طی دوباره مراحل می تواند تبدیل به قانون شود.

آنچه از رفتارهای طرف مقابل می توان برداشت کرد نیاز آن ها به یک توافق با ایران برای فریب افکار عمومی مردم جهان برای حفظ هزمون امریکا و نیز شرطی سازی اقتصاد ایران و ممانعت از رشد اقتصادی ایران و گرفتن تضمین برای امنیت اسراییل و عملیات وعده صادق 3 ایران می باشد. دعوا و درگیری های اخیر ترامپ و نتانیاهو دعوایی زرگری بیش نیست، همچنین امریکا برای حفظ موقعیت خود در غرب آسیا و اطمینان دادن به کشورهای حوزه خلیج فارس برای تامین امنیت آن ها نیاز به توافق با ایران کاهش سطح تنش های بین دوطرف دارد.