فرزندان نسل دیجیتال و هوش مصنوعی
گفتار نخست: ویژگی های نسل Z ، چالش ها و راه کارهای ارتباطی با نسل Z
فرزند پروری و تعامل برای نسل امروز یک علم ، دانش و تخصص است.
به عنوان یک پدر ، یک مادر ،یک معلم ، یک استاد، یک دوست ، یک همکلاسی ، یک همکار ، یک مدیر و ... نسل Z و آلفا و ... را بشناسیم.
این نسل را همانگونه که هستند بپذیریم تلاش نکنیم که آنها را با معیارها و ارزش های خودمان بسنجیم و قضاوت کنیم.
جامعه شناسان، متولدین دوره های مختلف را بر اساس تغییرات اساسی در سبک زندگی به گروه های مختلفی دسته بندی می کنند. آن ها نام متولدین ۱۹۸۱ – ۱۹۶۴ را نسل X، متولدین ۱۹۹۷ – ۱۹۸۲ را نسل Y یا هزاره ای ها، و متولدین ۱۹۹۷ – ۲۰۱۰ را نسل Z یا نسل اینترنت نام گذاری کرده اند.
بر اساس این تقسیم بندی متولدین ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۹ در ایران جزو نسل Z قرار می گیرند که به دهه هشتادی یا نسل نت مشهور شده اند.
ویژگی های نسل اینترنت ،نسل Z و راه کار ها :
این نسل از همان ابتدای کودکی وقتی چشمان خود را به روی دنیا گشودند، توانستند پیشرفت اینترنت و سایر ابزارهای هوشمند دنیا را ببینند به همین خاطر به آنها نسل نت (اینترنت) یا بومی های دیجیتال یا نسل Z و تازه ترین نسل دهه 90، نسل آلفا می گویند.
مفهوم زمان در این نسل ، بیست و چهار ساعته است، شب و روز ، تعطیل و غیرتعطیل برایشان معنایی ندارد، همیشه آنلاین یا آن و چندمنظوره هستند.
این نسل کدهای اجتماعی ویژه ای را به کار می گیرد. کدهای اجتماعی این نسل در فضای مجازی باز تعریف می شوند و برای نسل های پیشین به ویژه پیش از دهه 60 خورشیدی قابل فهم نمی باشند.
کارآفرین ترین نسلی هستند که زمینیان آنها را تجربه می کنند، هوشمندترین نسل از نظر به کارگیری فناوری های نوین هستند.
این نسل ارتباطات انسانی کمتری را تجربه می کنند برای همین، حس تنهایی بیشتری را نسبت به نسل های دیگر تجربه می نمایند. چهارچوب ها ، تابو ها را می شکنند. حریم خصوصی برایشان معنایی ندارد و تنوع را دوست دارند.
این نسل از IQ بالایی برخوردارند اما EQ شامل: روابط اجتماعی ، اخلاق اجتماعی، ادب اجتماعی را نسبت به نسل های پیشین کمتر رعایت می کنند.
این نسل کارهایی انجام می دهند که دوست دارند و برایشان لذت بخش و شادی آور است.
این نسل از کنترل کردن و محدود کردن بیزار است .کنترل با نظارت کردن تفاوت دارد . جلو پرواز کردن پرنده را نباید گرفت و پرواز را نباید کنترل کرد. استقلال و مرز و حریم آنها را محترم بداریم.
این نسل به راحتی احساسش را می گوید نسل قدیم به قضاوت های دیگران اهمیت می داد و ترس از قضاوت شدن داشت. اما این نسل می تواند به راحتی نه بگوید و نگران قضاوت های منفی دیگر ان نباشد و ترس از قضاوت شدن ندارد. این ها درگیر باورهای سخت و محدود کننده و خرافات نیستند.
ما باید از این نسل بیاموزیم و یاد بگیریم تا کمتر قضاوت را مهم بدانیم و به ویژگی های منحصر به فرد اهمیت بدهیم.هر نسل ویژگی ها و فرهنگ های دوران خودشان را دارند.
ما نیازمندیم که دانش و آگاهی های خودمان را افزایش دهیم و به روز باشیم.
آگاهی و آموزش مهارت های زندگی برای تربیت و درک نسل Z مهم و اساسی است.
همدلی و درک شرایط و ویژگی های ، سرزنش نکردن ، مقایسه و کنترل نکردن و زیر ذربین نبردن در مورد این نسل مهم می باشد.
ایجاد انگیزه و یادگیری و ایجاد لذت و ایجاد محیط صمیمی،همراه بودن و همراهی کردن با آنها برای درکشان مهم است.
پند و نصیحت را دوست ندارند. با لحن خودشان صحبت بکنیم. همانند دوران کودکی که بصوت کودکانه با کودکان حرف می زدیم، با این نسل هم همانند خودشان گفتگو کنیم.
بدون اجازه وارد اتاقشان و محیط خصوصی و امن شان نشویم.
پلیس بازی در نیاوریم . تلاش نکنیم که مچ گیری کنیم . این نسل بهتر از همه می توانند ما را دور بزنند.
احساساتشان را بفهمیم و درک کنیم . تلاش کنیم که بدانیم و بفهمیم و به حرفهایشان گوش دهیم. در مورد احساس شان با آنها حرف بزنیم،از زاویه نگاه و دید و نگرش آنها و دنیای پدیدار شناسی آنها نگاه کرده و درک کنیم.
دانش و آگاهی های خودمان را افزایش دهیم و به روز باشیم.
ادامه دارد ...