نظریه ها و مفاهیم مددکاری اجتماعی
کتاب «نظریه ها و مفاهیم مددکاری اجتماعی» تالیف کارن هیلی و ترجمه دکتر محمدرضا ایروانی، دکتر شهرام باسیتی، دکتر کرم اله جوانمرد و دکتر کاظم قجاوند، در سال 1391 توسط انتشارات آسمان نگار منتشر شده است. این کتاب به بررسی مباحث و نظریه های اساسی در حوزه مددکاری اجتماعی می پردازد و تلاش می کند تا درک عمیق تری از این حرفه را برای دانشجویان و فعالان این حوزه فراهم کند.
فصل اول کتاب به اهمیت مفاهیم در تمرین مددکاری اجتماعی می پردازد و چگونگی ساختن هدف مددکاری اجتماعی را مورد بحث قرار می دهد. در این فصل، تئوری های کار مددکاری اجتماعی معرفی شده و ساختار کلی کتاب خلاصه می شود.
فصل دوم مباحث غالب در بهداشت و رفاه را بررسی می کند، از جمله مباحث بیومدیکال، اقتصادی نئوکلاسیک و قانونی. هر یک از این مباحث از نظر کاربردها، موضوعات و مشکلاتی که ایجاد می کنند، مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند.
در فصل سوم، ایده های روانشناسی و جامعه شناسی در مددکاری اجتماعی بررسی می شوند. این فصل به بررسی تاریخی روانشناختی در مددکاری اجتماعی پرداخته و نظرات امروزی روانشناختی و نقاط قوت و محدودیت های مبحث روانشناختی را مورد ارزیابی قرار می دهد.
فصل چهارم به مباحث خدماتی دیگر مانند حقوق مصرف کننده، مذهب و معنویت می پردازد. در این فصل، جنبش های حقوق مصرف کننده در سلامت و رفاه، موضوعات اصلی در مبحث حقوق مصرف کننده و مباحث مذهبی و معنوی در مددکاری اجتماعی مورد بحث قرار می گیرند.
فصل پنجم به تئوری های مددکاری اجتماعی اختصاص دارد و روش های توسعه و کاربرد دانش را بررسی می کند. در این فصل، موانع استفاده از تئوری در عمل، چگونگی ایجاد تئوری و استفاده از آن در عمل و ارزیابی تئوری های عمل حرفه ای مورد بحث قرار می گیرند.
فصل ششم روش های حل مسئله را مورد بررسی قرار می دهد و بر عمل وظیفه محور تمرکز می کند. در این فصل، اصول کلیدی کار وظیفه محوری، مراحل انجام حل مسئله و مقایسه اقدامات بحرانی و وظیفه محوری مورد بحث قرار می گیرند.
فصل هفتم به سه موج از تئوری های سیستم ها می پردازد. این فصل شامل مفاهیم کلی سیستم ها، دیدگاه های اکوسیستم و مدل زندگی در مددکاری اجتماعی است. نقاط قوت و محدودیت های تئوری های سیستم ها نیز در این فصل مورد بررسی قرار می گیرند.
فصل هشتم جنبه های قوت را مورد بحث قرار می دهد. این فصل شامل پایه های دانش جنبه های قوت، فرضیات و اصول عملی، دیدگاه جنبه های قوت در توسعه جامعه و نقاط قوت و ضعف این دیدگاه است.
فصل نهم به مددکاری اجتماعی بحرانی مدرن می پردازد. این فصل شامل تاریخچه اولیه مددکاری اجتماعی بحرانی، تنوع مدل های عملی بحرانی، عمل ضد سرکوبگری و فرضیات اصلی آن است.
در نهایت، فصل دهم روش های پست مدرن در عمل را بررسی می کند. این فصل شامل تفاوت های بین تئوری های پست مدرن، مفاهیم کلیدی، ساختارشکنی و کاربردها و محدودیت های عملکرد تئوری های جدید مددکاری اجتماعی است. کتاب با ایجاد چهارچوب هایی برای عمل و رسمی کردن نقش شاغل برای دانش به پایان می رسد.
