ظرفیت های سرمایه گذاری در بندر چابهار

16 فروردین 1404 - خواندن 8 دقیقه - 163 بازدید

چابهار به سبب نزدیکی با کشورهای پرجمعیت هند، پاکستان، افغانستان، کشورهای آسیای میانه و حاشیه خلیج فارس و دریای عمان به عنوان بزرگترین منابع انرژی جهان و دسترسی آسان به سرزمین اصلی ایران از بزرگترین فرصت ها و مزیت ها برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی برخوردار است.

ارتباط چند وجهی حمل و نقل از طریق هوا، زمین و دریا، واقع شدن در امن ترین و نزدیکترین مسیر به بازارهای جهانی بخش دیگری از مزیت های منطقه آزاد چابهار است.

تسهیلات و مزیت های قانونی زیادی برای سرمایه گذاری در منطقه آزاد چابهار در نظر گرفته شده که از آن جمله ضمانت سرمایه گذاری ها بر اساس قانون تشویق و حمایت سرمایه گذاری خارجی در ایران و امکان انتقال ۱۰۰ درصد سرمایه و سود حاصل از فعالیت اشخاص ثبت شده خارجی به خارج از کشور است.

معافیت مالیاتی ۱۰۰ درصدی بر درآمد و دارایی به مدت ۲۰ سال و قابل تمدید، معافیت ورود ماشین آلات و مواد اولیه مصرفی واحدهای تولیدی از عوارض ورودی گمرکی، آزاد بودن صادرات محصولات تولیدی هر منطقه از مقررات عمومی صادرات و واردات و معافیت گمرکی محصولات تولیدی واحدهای صنعتی منطقه برای صدور به سرزمین اصلی به میزان ارزش افزوده در استفاده از مواد اولیه داخلی از دیگر مزایای در نظر گرفته شده است.

سرمایه گذاران در منطقه آزاد چابهار امکان استفاده از نیروی کار خارجی به میزان ۱۰ درصد کل نیروی کار در این منطقه را دارند و سرمایه گذار مجاز به خرده فروشی کالا نیز است.

چابهار موقعیت مناسبی برای سرمایه گذاری دارد و به عنوان دروازه توسعه محور شرق از آن یاد می شود. مزیت های اختصاصی برای منطقه آزاد چابهار جهت تشویق سرمایه گذاری در نظر گرفته شده است که می تواند برای اجرای هر ایده سودآور باشد.

این منطقه نقطه اتصال کریدور شرق ایران به آب های آزاد، نزدیک ترین بندر به بازارهای آسیای میانه و افغانستان است و دسترسی آسانی به سوخت های فسیلی، مصالح ساختمانی، مواد معدنی گوناگون در شرق ایران دارد.

۱. نیروی کار ارزان حوزه صنایع

یکی از پتانسیل های عمده بندر چابهار که سرمایه گذاری در این منطقه را بسیار سودآور می کند، وجود نیروی کار ارزان در تمامی حوزه ها به ویژه حوزه صنایع است.

این موضوع موجب شده است که این منطقه پتانسیل بالایی برای تاسیس کارخانه ها و واحد های صنعتی داشته باشد. پتانسیلی که نه تنها موجب اشتغال زایی و کسب درآمد برای مردم این منطقه خواهد شد، بلکه در کنار دسترسی به بازار بزرگ صادراتی، موجب کسب درآمد و سودآوری بیشتر کارخانه ها نیز می شود.

۲. ظرفیت های منابع انرژی طبیعی

نزدیکی به منابع انرژی و بازارهای جذاب هدف جهت صادرات کالا ، یکی دیگر از پتانسیل های سرمایه گذاری در چابهار به شمار می رود.

از منابع انرژی سوخت های فسیلی گرفته تا نیروگاه سیکل ترکیبی و تولید انرژی توسط جزر و مد خلیج چابهار، سرمایه گذاری در بخش استخراج، نگهداری و صادرات انرژی های طبیعی، می تواند بسیار سودآور باشد.

۳. ظرفیت دسترسی به بازارهای در حال رشد آسیای میانه، خاورمیانه و جنوب آسیا

نزدیکی به بازارهای مصرف در حال رشد در آسیای میانه و افغانستان، خاورمیانه و جنوب آسیا در حوزه تولید و صادرات صنایع مصرفی، خدمات پشتیبانی و حمل ونقل بین المللی، پتانسیل مهم دیگر در تحقق سرمایه گذاری در چابهار است.

با توجه به جایگاه ویژه و پتانسیل های منحصربه فرد بندر چابهار کشورهایی نظیر هند، چین، پاکستان، افغانستان و عمان به عنوان کشور های مهم منطقه، برای توسعه اقتصادی و تجارت بین الملل خود با جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورها، تفاهم نامه سیاسی و سرمایه گذاری تجاری در بندر چابهار امضا کردند.

۴. ظرفیت صنعت کشتی سازی و ارائه خدمات ویژه این حوزه

با نگاهی به وضعیت صنعت کشتی سازی کشور این سوال مهم و حیاتی پیش خواهد آمد که جایگاه این صنعت در جمع صنایع کشور از نظر اشتغال زایی، جذب سرمایه داخلی و خارجی، توان فنی و مهندسی کجا است؟

بی شک یکی از بزرگ ترین صنایع غیرنفتی کشور که توان بالایی در اشتغال زایی و تولید سرمایه دارد، صنعت کشتی سازی است.

با توجه به وجود مرزهای زیاد آبی به ویژه مرزهای آبی بندر چابهار، چهارمین حوزه پتانسیل های چابهار، نزدیکی به خطوط کشتیرانی بین المللی و سرمایه گذاری در حوزه ساخت و تعمیر کشتی است.

در حال حاضر شرکت های محدودی در این زمینه در حال فعالیت هستند. سرمایه گذاری در چابهار به ویژه در حوزه تولید، تعمیر و سرویس دهی به کشتی های داخلی و خارجی می تواند از سودآوری بالایی برخوردار باشد.

۵. ظرفیت دسترسی به منابع فراوان آبزیان و امکان سرمایه گذاری در حوزه پرورش آبزی

بندر چابهار پتانسیل بسیار خوبی در حوزه صید آبزیان دارد و از نظر بزرگی، کیفیت و فراوانی آبزیان مختلف می تواند یکی از قطب های مهم تولید محصولاتی نظیر تن ماهی در ایران باشد.

از طرفی بندر چابهار به دلیل موقعیت استراتژیک، مدت زمان صادرات کالا را به کمترین میزان ممکن کاهش می دهد. با توجه به این موضوع با اصلاح الگوی صید می توان به افزایش درآمد و حفظ ذخایر در این منطقه کمک کرد.

به عنوان نمونه سواحل مکران در محدوده چابهار و کنارک استان سیستان و بلوچستان از قابلیت های مهمی در بخش شیلات برخوردار است؛ بطوریکه در یک سال اخیر بیش از سه هزار تن انواع آبزیان خوراکی نظیر میگو به کشورهای مالزی، هنگ کنگ، امارات، تایلند، سریلانکا، ویتنام، بنگلادش، تایوان، پاکستان، روسیه و عمان صادرشده است.

در میان ویژگی های منحصر به فرد بندر چابهار، دسترسی به آب های آزاد جهانی، وجود اسکله های شیلات، وجود پتانسیل شهرک های صنعتی وابسته، ویژگی های استراتژیک و قوانین حمایتی صادراتی بسیار مناسب و امکان ایجاد واحدهای پرورش میگو مهم ترین دلایلی است که صنایع شیلات را به عنوان یکی از مهم ترین حوزه های توسعه اقتصادی استان سیستان و بلوچستان مطرح کرده است.

۶. ظرفیت صادرات و واردات صنایع تولیدی صادراتی

طرح ساخت شهرک تخصصی خودرو، یکی از طرح های عظیم اقتصادی است که  هدف گذاری آن در فاز اول بر مونتاژ خودروهای سنگین، صنعتی و کشاورزی پایه گذاری شده است.

این طرح از سال ۱۳۹۵ تصویب و جانمایی شده است اما تاکنون اجرا نشده است. سرمایه گذاری در این طرح می تواند از سودآوری بسیار زیادی برخوردار باشد.

علاوه بر این طرح، جانمایی ۱۰ طرح شهرک صنعتی تخصصی در حوزه هایی نظیر تولید آب شیرین کن های صنعتی، صنایع لجستیک و صنایع غذایی و دارویی نیز انجام شده است.

سرمایه گذاری در این شهرک ها، فرصت استثنایی درآمدزایی و کسب سود را برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی فراهم خواهد نمود.

۷. ظرفیت صادرات محصولات کشاورزی و امکان ایجاد صنایع پردازش محصولات کشاورزی

هفتمین مورد از مهم ترین فرصت های سرمایه گذاری در بندر تجاری چابهار به امکان فرآوری و صادرات محصولات کشاورزی نظیر خرما تعلق دارد.

علاوه بر موارد ذکر شده، پتانسیل بالای کشت محصولات کشاورزی و ایجاد صنایع پردازش محصولات کشاورزی نیز دیگر روش سرمایه گذاری در بندر چابهار است.

علاوه بر ۷ مورد بیان شده، صادرات مواد معدنی، صنایع توریسم، صنایع زیربنایی، نیازهای آموزشی (ایجاد دانشگاه ها و مراکز فنی و حرفه ای)، ایجاد و توسعه کسب وکار و صنایع خدماتی همانند خدمات مالی بین المللی و خدمات مشاوره ای تخصصی از دیگر پتانسیل های سرمایه گذاری در چابهار به شمار می روند.

با توجه به ظرفیت های سرمایه گذاری منطقه ای ، بندر چابهار می تواند یکی از توسعه یافته ترین بنادر آسیا در حوزه تجارت ، صنعت ، لجستیک و بازرگانی باشد.