دفاع مشروع
نکاتی در خصوص دفاع مشروع:
دفاع از جان، مال و ناموس به شرط آن که گمان به هلاکت خود نداشته باشد جایز است و نسبت به جان و ناموس واجب می باشد و واجب بودن دفاع از جان و ناموس متناسب با توان شخص است و در صورت ناتوانی ، اگر ممکن باشد باید بگریزد.
دفاع از مال، تنها زمانی واجب است که وی به آن احتیاج شدید داشته باشد.
برای دفاع اگر چاره ای از کشتن نباشد، خون مهاجم هدر است و نیز اگر دفاع بدون تلف کردن اموال او ممکن نباشد، مال او نیز هدر است.
اگر مدافع کشته شود، در پاداش مانند شهید است؛ اما در سایر احکام، مانند غسل دادن و کفن کردن حکم سایر مردگان را دارد.
مدافع نباید آغازگر باشد، مگر این که علم یا گمان به قصد مهاجم داشته باشد و هرگاه مهاجم از او دست بردارد ، او نیز باید از او دست بردارد و اگر دوباره شروع کرد، او نیز دوباره دفاع می کند.
هرگاه با زن یا فرزند خود، کسی را ببیند که مشغول کامجویی بدون نزدیکی است ، می تواند او را از طریقی که امید کنار رفتن او می رود و به ترتیبی که گذشت دفع کند و اگر این کار موجب قتل او شود و کنار زدن وی جز از این طریق ممکن نباشد، خونش هدر است.
هرگاه کسی نسبت به ناموس گروهی چشم چرانی کند، می توانند او را بازدارند؛ اگر وی خودداری کند و در نگاه کردن پافشاری نماید، میتوانند او را با پرتاب چیزی که او را می راند، دفع کنند و اگرچنین کنند و به طرف او سنگریزه و مانند آن پرتاب نمایند و در اثر آن جنایتی بر او وارد شود،ضمانی ندارد.
عکس العمل دربرابر توهین دفاع مشروع نیست . ( زیرا لفظی نبوده که وجوب دفاع از نفس و جان و مال را در بر داشته باشد. )
تجاوزباید غیرقانونی و نامشروع باشد .
تووقتی می توانی ازدیگری دفاع مشروع کنی که اودردفاع ازخودش ناتوان باشد یعنی مجنی علیه قادربه دفاع ازخودش نباشد.
دردفاع مشروع این متجاوز است که باید نامشروع بودن دفاع رااثبات کند نه مدافع ؛ زیراقانونگذارمدافع را ازاثبات نوع دفاع معاف کرده است .
دفاع مشروع ازعلل موجهه است وباعث مباح شدن عمل...
نه مسولیت کیفری دارد نه مسولیت مدنی ودیه ساقط است.
جزدرمقابل مهاجم دیوانه که ازبیت المال پرداخت می شود.
قتل عمدی موروث به حکم قانون یادفاع مانع از ارث بردن نیست.