حق طلاق زن با اثبات موارد دوازده گانه سند ازدواج

12 فروردین 1404 - خواندن 5 دقیقه - 47 بازدید

چگونگی استفاده حق طلاق زن با اثبات موارد دوازده گانه مندرج در سند ازدواج


در چه صورتی حق طلاق با زن است؟

طبق قانون حمایت از خانواده شرایطی برای خانم ها در نظر گرفته می شود که می توانند با اثبات آن ها در دادگاه دادخواست طلاق بدهند. این شروط ۱۲گانه معمولا داخل سند ازدواج درج می شود و زوجین آن را امضا می کنند. علاوه بر این موارد زن می تواند با گرفتن حق طلاق به صورت قانونی مستقیما برای طلاق اقدام کند؛ در نتیجه ۱۳ مورد وجود دارد که زن می تواند با آن ها اقدام به جدا شدن از مرد نماید. این موارد به شرح زیر هستند:

۱. ترک کردن زندگی از سمت مرد

در صورتی که مرد به مدت ۶ ماه متوالی یا ۹ ماه متناوب زندگی را ترک کند، زن این اجازه را دارد که دادخواست طلاق بدهد. به عبارتی غیبت مرد در زندگی برای مدت ۶ ماه متوالی برای زن حق طلاق را ایجاد می کند.

2. اعتیاد شوهر

از جمله مواردی که حق طلاق را به زن میدهد، اعتیاد همسر است. در صورتی که مردی به هرگونه مواد مخدر یا مشروبات الکلی اعتیاد داشته باشد، زن میتواند دادخواست طلاق به دادگاه بدهد.

۳. محکومیت قضایی

چنانچه مرد به هر دلیلی در دادگاه محکوم به حبس شود و مدت آن بیش از ۵ سال باشد، برای زن حق طلاق ایجاد می شود. برای ارائه دادخواست نیازی به صبر کردن تا ۵ سال نیست و زن می تواند پس از صدور حکم دادگاه برای این کار اقدام کند.

۴. عسر و حرج زن

هرگونه رفتاری از سوی مرد که باعث ایجاد آزار و اذیت به زن شود، عسر و حرج نام دارد. به عنوان مثال سوء رفتار یا ضرب و شتم زن توسط مرد نمونه ای از این شرایط است و زن اجازه دادخواست طلاق را خواهد داشت.

۵. بیماری های صعب العلاج

در صورتی که مرد به بیماری های مختلف روحی یا جسمی صعب العلاج مبتلا باشد تا حدی که این بیماری بتواند سلامت زن یا زندگی مشترک را به خطر بیندازد، برای زن حق طلاق ایجاد خواهد شد.

۶. عدم پرداخت نفقه

طبق قانون و شرع اسلام هر مردی ملزم به پرداخت نفقه و خرجی زن خواهد بود. چنانچه مردی از پرداخت این حق به زن خودداری کند، زن اجازه ثبت درخواست طلاق در دادگاه را خواهد داشت.

۷. جنون مرد

دیوانگی یا جنون مرد شرایط دیگری است که به زن حق طلاق را می دهد. اگر زن در حین زندگی و زمانی که دیگر امکان فسخ عقد وجود ندارد، متوجه مشکل روانی و دیوانه بودن مرد شود، طبق قانون حق طلاق را دارد.

8. شغل نامناسب

اگر مرد شغلی داشته باشد که با انجام آن حیثیت و آبروی زن و خانواده اش به خطر بیفتد، زن اجازه طلاق را خواهد داشت. به طور کلی شغل مرد نباید مصالح خانوادگی زن را به خطر بیاندازد. همچنین مواردی مانند ارتکاب جرم و صدور حکم در دادگاه نیز می تواند به آبروی زن صدمه زده و ایجاد حق طلاق کند.

۹. بچه دار نشدن

چنانچه پس از ۵ سال زندگی مشترک به دلایلی همچون ضعف جسمی، عقیم بودن و… مرد نتواند بچه دار شود، زن این حق را دارد که در دادگاه دادخواست طلاق خود را ثبت نماید.

۱۰. مفقودالاثر شدن مرد پس از مراجعه زن به دادگاه

در صورتی که زن به دادگاه مراجعه کند و مرد به مدت ۶ ماه مفقودالاثر شود، دادگاه حق طلاق را به زن خواهد داد.

۱۱. ازدواج مجدد بدون اجازه

اگر مرد بخواهد مجددا ازدواج کند باید اجازه همسر خود را داشته باشد؛ در غیر این صورت و با ازدواج بدون اجازه، دادگاه حق طلاق را به زن می دهد.

۱۲. شروط ضمن عقد

زوجین هنگام عقد و ازدواج می توانند شرایط مختلفی را ضمن عقد ثبت کنند. چنانچه در هر یک از این شرایط خللی وارد شود، برای زن حق طلاق ایجاد خواهد شد.

۱۳. داشتن حق طلاق به صورت رسمی

جدای از شرایط ضمن عقد ممکن است که مرد حق طلاق را با هر دلیلی به همسر خود بدهد. اگر زن چنین حقی را داشته باشد، می تواند مستقیما و بدون اثبات مواردی که در شرایط ضمن عقد مطرح شده دادخواست طلاق کند. لازم به ذکر است که حق طلاق را مرد می تواند در زمان عقد و یا بعد از آن به صورت رسمی به زن بدهد.