ارزیابی خصوصیات کمی ژرم پلاسم آویشن آذربایجانی (Thymus migricus Klokov & Desj.-Shost.) در ایران

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: ششمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI06_224
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا یاوری

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و م

وحیده ناظری

استادیار گروه مهندسی باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دا

فاطمه سفیدکن

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع تهران

ذبیح اله زمانی

دانشیار گروه مهندسی باغبانی و فضای سبز پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دان

چکیده

گیاه آویشن آذربابجانی با نام علمی Thymus migricus Klokov & Desj.-Shost یکی از 14 گونه مختلف از جنس آویشن است که در کشور ایران رویش طبیعی دارد. در برنامه های بهنژادی یک محصول خاص، اولین قدم، جمع آوری، شناس و ارزیابی ژرم پلاسم هر منطقه است. در این پژوهش در اوایل فصل رویش سال 1387 طی مسافرت های متعدد به نقاط مختلف استان های آذربایجان شرقی و غربی، رویشگاه های این گونه شناسایی و سپس در هنگام گلدهی، جهت ارزیابی خصوصیات کمی ژرم پلاسم از هر رویشگاه پنج نمونه کامل گیاهی به همراه بذر در فصل تولید بذر جمع آوری شد. خصوصیات رویشی و زایشی هر جمعیت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه خوشه ای شده و جمعیت های بند، نازلو و قوشچی در یک گروه، بستان آباد و هریس در گروهی دیگر و سرانجام دو جمعیت یام و جلفا در دو گروه جداگانه قرار گرفتند. پراکنش این گونه در دو استان آذربایجان شرقی و غربی، از ارتفاع 730 تا 1900 متر از سطح دریا و رویش در خاک های مختلف و مناطق شیب دار نشان دهنده سازگاری بالای این گونه با شرایط اقلیمی این دو استان می باشد. در نهایت از بین جمعیت های جمع آوری شده، دوو جمعیت یام و جلفا به دلیل سازگاری با اقلیم منطقه جهت کاربرد در برنامه بهنژادی در مناطق سرد شمال غرب کشور توصیه می شوند.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.