بررسی آگاهی نگرش و عملکرد دانش آموزان دختر مقطع دوره دوم دبیرستان شهر گناباد در مورد کم خونی فقر آهن و عوامل مرتبط با آن در سال 96-1395

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: همایش کشوری مامایی و سلامت زنان( به مناسبت صد سال مامایی آکادمیک در ایران)
  • کد COI اختصاصی: MIDWIFE01_132
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 585
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه بهرامیان

دانشجو آموخته کارشناسی بهداشت عمومی ورودی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران

زهرا اسدی

کارشناسی ارشد آموزش بهداشت، عضو هیئت علمی گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران

علی دلشاد

مربی و کارشناس ارشد پرستاری سلامت جامعه و دانشجوی دکتری روانشناسی سلامت، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد

صدیقه نیازی

کارشناسی ارشد آموزش بهداشت، عضو هیئت علمی گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران

فرشته اسماعیلی

کارشناسی ارشد آموزش بهداشت، عضو هیئت علمی گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران

چکیده

مقدمه: آهن یک ریزمغذی مهم برای عملکرد مناسب ارگان های بدنی بوده و جهت یادگیری نرمال، تغییرات خلقی مثبت، عملکرد شناختی مناسب و متابولیسم هورمون ها و تولید مثل مورد نیاز است. کم خونی ها معمولا به دلیل تغذیه ی نامناسب و کمبود موادی مانند آهن، مس، ویتامین ب 12 و اسید فولیک به وجود می آیند. ولی عواملی مانند خونریزی ها، عفونت های انگلی، اسهال، بیماری ژنتیکی و... نیز باعث انواعی از این بیماری می شوند. اما کم خونی غالب خصوصا در دوران مدرسه، کم خونی فقر آهن است که از تغذیه ی نامناسب و عدم مصرف غذاهای حاوی عنصر آهن به وجود می آید. با توجه به اهمیت موضوع، مطالعه حاضر با هدف بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد دانش آموزان دختر مقطع دوره دوم دبیرستان شهر گناباد در مورد کم خونی فقر آهن و عوامل مرتبط با آن در سال 96-1395 انجام گرفت. روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است که طی آن 323 نفر از دانش آموزان مقطع دوره دوم از بین پنج دبیرستان شهرستان گناباد در سال 96-1395 به صورت سیستماتیک انتخاب شدند. بررسی متغیرهای آگاهی، نگرش و عملکرد دانش آموزان دختر مقطع دوره ی دوم دبیرستان شهر گناباد در مورد کم خونی فقر آهن و عوامل مرتبط با آن از طریق تکمیل پرسشنامه انجام شد. اطلاعات پس از جمع آوری از طریق نرم افزار spss20 و آزمون های تی تست مستقل و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج: در این مطالعه مشاهده شد که بین آگاهی ، نگرش و عملکرد دانش آموزان با تحصیلات و شغل والدین رابطه معناداری وجود دارد. (P< 0.05) همچنین بین عملکرد دانش آموزان با تعداد فرزندان خانواده رابطه معناداری وجود داشت. در صورتی که بین آگاهی و نگرش دانش آموزان با این متغیر رابطه معناداری وجود نداشت (P> 0.05) بین آگاهی دختران نسبت به کم خونی فقر آهن و درآمد خانوار و همچنین بین آگاهی و عملکرد دانش آموزان با محل سکونت نیز رابطه معناداری وجود داشت. نتیجه گیری: باتوجه به فراگیر بودن آنمی فقر آهن بخصوص در دختران و بر اساس نتایج این مطالعه مشخص گردید که اکثریت دانش آموزان آگاهی، نگرش و عملکرد مناسبی در مورد شیوه های پیشگیری و کنترل آنمی فقرآهن نداشتند. که لزوم توجه به این مشکل توسط مدیران، مراقبین بهداشت و مسئولین بهداشت مدارس را می طلبد. اجرا و توجه دقیق به آهن یاری در دبیرستان های دخترانه و مصرف مکمل های آهن و توجه به رژیم غذایی مناسب و عادات درست می تواند نقش مهمی در پیشگیری و کنترل آنمی فقر آهن داشته باشد. توصیه می شود برای موفقیت هرچه بیشتر در اجرای برنامه آهن یاری کیفیت قرص ها مد نظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

آگاهی، نگرش، عملکرد، کم خونی فقر آهن، دانش آموزان دختر دبیرستانی، گناباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.