ارزیابی توسعه فیزیکی شهر اردبیل در بازه زمانی 30 ساله

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علم اطلاعات جغرافیایی بنیادها و کاربردهای بین رشته ای
  • کد COI اختصاصی: GISCIENCE01_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 802
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین فکرت

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشکده ی ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی

صیاد اصغری سراسکانرود

دانشیار گروه ژئومورفولوژی، دانشکده ی ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی

سید کاظم علوی پناه

استاد گروه سنجش از دور و GIS دانشگاه تهران

حسن حسنی مقدم

کارشناسی ارشد سنجش از دور وسیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی

چکیده

در دهه های اخیر مسئله رشد فیزیکی شهرها از موضوعات مهم در مقیاس ملی و جهانی بوده است، چرا که رشد و گسترش فیزیکی شهرها به جهت تغییرات گسترده ای که در کاربری و پوشش زمین ایجاد می کند، تاثیرات مخربی بر روی محیط زیست جهانی گزاشته است. از جمله این آثار میتوان به تغییرات چشم انداز، افزایش دمای هوا و کاهش کیفیت آن و تغییرکاربری اراضی بخصوص از زمین های کشاورزی و جنگل به مناطق مسکونی اشاره کرد. در این پژوهش با استفاده از تصاویر سری زمانی ماهواره های لندست 4، 5، 8 رشد فیزیکی بخش شهری شهرستان اردبیل در بازه زمانی 30 ساله مورد ارزیابی قرار گرفته است. در بستر سامانه تحت وب GEE بوسیله زبان برنامه نویسی Java Script پیش پردازش های اولیه روی تصاویر اعمال و سپس شاخص NDBI جهت تفکیک اراضی ساخته شده شهری از سایر کاربری ها روی تصاویر کدنویسی گردید. در نهایت نقشه اراضی ساخته شده شهری برای سال های 1899، 1999، 2019 استخراج گردید. نتیجه پژوهش نشان از رشد فیزیکی 15.22 کیلومتر مربعی شهر از سال 1989 تا 1999 را می دهد. همچنین این مقدار رشد برای سال 1999 تا 2019، 22.11 کیلومتر مربع بوده است. جهت درک بهتر تغییرات از لحاظ بصری هر سه نقشه با هم ترکیب و نقشه رشد فیزیکی شهر اردبیل در بازه زمانی سی ساله ارائه گردد.

کلیدواژه ها

لندست، اردبیل NDBI ،GEE ،Java Script

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.