ارایه الگوی تلفیقی مکانیابی ویژه گردشگری ورزشی با بکارگیری سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش رویهم گذاری لایه ها (IO)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: ماهنامه شباک، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SHEBAK-5-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هومن بهمن پور

گروه محیط زیست، دانشکده فنی و مهندسی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران

محمد طاهری حسین آبادی

گروه تربیت بدنی، دانشکده علوم انسانی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران

چکیده

در این تحقیق تلاش گردیده تا مکان های مناسب برای توسعه گردشگری ورزشی در شهرستان شاهرودشناسایی شوند. بدین منظور، از سیستم اطلاعات جغرافیایی و تکنیک رویهم گذاری لایه ها، به عنوان ابزاریمناسب برای ارزیابی سرزمین استفاده گردید. بدین ترتیب پس از تعیین منابع اکولوژیکی منطقه، لایه هایاطلاعاتی در مقیاس 1:250000 تهیه و از طریق نرم افزار ArcGOS نسخه 9.2 اقدام به ریهم گذاری گردید. این تحقیق در شش مرحله انجام پذیرفت. پس از تهیه نقشه های شیب، جهت و ارتفاع، از طریق رویهم گذاریآنها نقشه شکل زمین تهیه گردید و در ادامه، با ریهم اندازی لایه های شکل زمین، کاربری اراضی، خاک،پوشش گیاهی و حیاتوحش نقشه نهایی واحدهای زیست محیطی بدست آمد. سپس، مدل اکولوژیکیگردشگری متمرکز و گسترده، به منظور مقایسه و تحلیل نهایی مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به نتایج،منطقه مطالعاتی از پتانسیل بالایی به منظور توسعه گردشگری به ویژه از نوع گسترده برخوردار است. 68/8% از منطقه مطالعاتی در کلاس 1 و 19/1%نیز در کلاس 2 از گردشگری متمرکز قرار گرفته اند. همچنین: 93/2% از منطقه در کلاس 1 و 5/3% نیز در کلاس 8 گردشگری گسترده قرار می گیرند. در مجموع، 13/6% نیز در کلاس 3 قرار داشته که نشانگر حساسیت اکولوژیکی بالا و عدم بهرهمندی از شرایط مناسب به منظورتوسعه گردشگری میباشد و در زون حفاظتی قرار می گیرد. در پایان، فعالیت های گردشگری مناسب برای هرزون پیشنهاد گردید.

کلیدواژه ها

گردشگری ورزشی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، ارزیابی توان اکولوژیکی، رویهم گذاری لایه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.