بررسی تنوع ژنتیکی و روابط بین صفات زراعی در لاین های عدس

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های حبوبات ایران، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPR-9-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 369
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسن رحیمی

دانش آموخته دکتری تخصصی، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

سعداله هوشمند

استاد گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

محمود خدامباشی

استاد گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

نرگس قاسمی سیانی

دانش آموخته دکتری تخصصی اکولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

چکیده

آگاهی داشتن از میزان تنوع ژنتیکی و ارتباط بین صفات، از اهمیت ویژهای در پیشبرد تحقیقات به نژادی و انتخاب ژنوتیپهای مطلوب، برخوردار است. از اینرو، به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و شناسایی روابط بین عملکرد دانه و برخی صفات زراعی در لاینهای عدس، آزمایشی در قالب طرح لاتیس ساده 10×10 با دو تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 1391-92 اجرا گردید. به دلیل عدم معنیدارشدن اثر بلوکهای ناقص درون هر تکرار برای کلیه صفات، داده ها بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تجزیه واریانس حاکی از وجود تنوع بالا در بین لاینهای مورد مطالعه از لحاظ کلیه صفات بود. نتایج حاصل از مقایسه میانگین صفات نشان داد لاینهای ILL590، ILL947 ، ILL3963، ILL2795، ILL461، ILL459 ، ILL353 و ILL5888 از لحاظ عملکرد دانه و سایر صفات، برتر از سایرین بودند. بیشترین مقدار ضریب تنوع ژنتیکی، وراثتپذیری عمومی و پیشرفت ژنتیکی برای صفات تعداد غلاف در بوته، وزن غلاف در بوته، عرض برگ و عملکرد زیستی بهدست آمد. نتایج حاصل از بررسی همبستگی های ساده نشان داد که تعداد و وزن غلاف در بوته، تعداد روز از کاشت تا گلدهی و رسیدگی، ازجمله صفات مهم و موثر بر روی عملکرد دانه بودند. تجزیه به عاملها با استفاده از 13صفت زراعی، نشان از انتخاب چهار عامل داشت که در مجموع 77/97درصد از تنوع کل را توجیه کردند. تجزیه خوشه ای به روش Ward، لاین های مورد بررسی را در هشت خوشه قرار داد و لاین های برتر در خوشه هشتم قرار گرفتند.

کلیدواژه ها

تجزیه به عاملها، تجزیه کلاستر، تنوع ژنتیکی، لاین های عدس، همبستگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.