بررسی شرایط کاری با استفاده از چک لیستILOبا رویکرد مبتنی بر برنامه مداخله ای ارگونومی مشارکتی وتاثیر آن بر کیفیت زندگی کاری و اختلالات اسکلتی عضلانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله ارگونومی، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IEHFS-5-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 390
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد بابامیری

مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

فخرالدین قاسمی

مرکز تحقیقات بهداشت و ایمنی شغلی، گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

رشید حیدری مقدم

مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، گروه ارگونومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

جلیل درخشان

کارشناس ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

مهنوش کریمی

کارشناس ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

چکیده

زمینه و هدف: ارگونومی مشارکتی به معنی مشارکت فعال همه اجزای سازمان در توسعه و اجرای دانش ارگونومی به قصد ارتقای شرایط محیط کار، کیفیت و بهره وری سازمان است. این بررسی با هدف مشخص کردن روند مناسب شرایط کار با رویکرد ارگونومی مشارکتی و تاثیر آن بر صنایع چاپ صورت گرفته است.روش کار: این بررسی از نوع مداخله ای است و در یکی از مراکز صنایع چاپخانه ای انجام شده است. برای شناسایی ریسک فاکتورهای ارگونومیکی از پرسشنامه نوردیک و نکات بازبینی ارگونومی و برای ارزیابی کیفیت زندگی کاری شاغلان از پرسشنامه تعدیل شده کیفیت زندگی کاری NIOSH استفاده و بررسی نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS20 و آزمون تی زوجی انجام شده است.یافتهها: بررسی شاخص های بهداشت، سلامت و شرایط کار براساس فهرست بازبینی تکمیلی قبل و بعد از به کار گیری نکات بازبینی با رویکرد ارگونومی مشارکتی نشان دهنده افزایش معنادار است. تحلیل یافته ها با استفاده از آزمون تی زوجی بهبود بارزی را از لحاظ آماری در کیفیت زندگی کاری و کاهش اختلالات اسکلتی – عضلانی بعد از مداخله نشان میدهد ( 70/ 0001P). نتیجه گیری: با توجه به نتایج می توان گفت توانایی و مهارت های فنی اجتماعی افراد با قرار گرفتن در فرایند ارگونومی مشارکتی افزایش پیدا کرده است. افزایش کیفیت زندگی شاغلان در نیل به هدف ارتقای سلامت آنان و کاهش حوادث شغلی نقش بسزایی دارد. بنابراین اجرای برنامه ارگونومی مشارکتی با همکاری مدیران صنایع گامی موثر در راستای دستیابی به رضایت و سلامت نیروی انسانی است.

کلیدواژه ها

ارگونومی مشارکتی، کیفیت زندگی کاری، اختلالات اسکلتی – عضلانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.