تاثیر چهار هفته تمرین تداومی متوسط و تناوبی شدید بر میزان فشارخون و ضربان قلب در حالت استراحت بیماران با فشارخون بالا

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین همایش بین المللی پژوهش های نوین در علوم ورزشی و تربیت بدنی
  • کد COI اختصاصی: NRSSPE04_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 608
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین محمدپورداروند

کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد، ایران

بهمن حسنوند

استادیار تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد، ایران

چکیده

بیماری فشارخون بالا، یکی از عمومی ترین اختلالات بالینی است و ارتباط مثبتی بین خطر شیوع بیماری های قلبی - عروقی، اضافه وزن و فشارخون وجود دارد. پژوهش حاضر به مقایسه تاثیر چهار هفته تمرین تداومی متوسط و تناوبی شدید بر میزان فشارخون و ضربان قلب استراحت بیماران با فشارخون بالا پرداخت. نمونه آماری این تحقیق نیمه تجربی شامل 30 نفر از مبتلایان به پرفشارخونی (با میانگین ± انحراف معیار سنی 45/1 ± 1/33 سال؛ وزن 21/6 ± 9/80 کیلوگرم)، بوده که به صورت هدفمند در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در 3 گروه 10 نفره تمرین تداومی متوسط، تمرین تناوبی شدید و کنترل قرار گرفتند. گروه تمرین تداومی متوسط در برنامه ای با شدت 85-70 درصد ضربان قلب ذخیره و گروه تمرین تناوبی شدید در برنامه ای با شدت 95-90 درصد ضربان قلب ذخیره (6 تکرار 4 دقیقه ای) شرکت کردند؛ اما گروه کنترل در طول این دوره در هیچ گونه برنامه ورزشی منظمی شرکت نکرد. در این پژوهش فشارخون دیاستولیک و سیستولیک بر اساس توصیه های انجمن فشارخون بریتانیا و ضربان قلب استراحت به وسیله ضربان سنج بیور در حالت نشسته، قبل و بعد از چهار هفته با استفاده ازمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی در سه گروه مقایسه گردید. نتایج نشان داد که در هر دو گروه تمرین تداومی متوسط و تناوبی شدید، فشارخون دیاستولیک (0/002=P)، فشارخون سیستولیک (0/001=P) و ضربان قلب استراحت (0/916=P)، به طور معنی داری کاهش یافت. بااین حال تفاوتی بین میزان تغییرات دو گروه تمرینات تناوبی شدید و تداومی متوسط مشاهده نشد (0/05< α). طبق نتایج این مطالعه، تمرینات تداومی متوسط و تناوبی شدید می توانند تدبیر مناسبی در بهبود فشارخون سیستول و دیاستول و ضربان قلب استراحتی در بیماران مبتلابه پرفشارخونی باشد. همچنین این گونه تمرینات دارای رویکرد موثری در بهبود عملکرد قلبی - تنفسی و ترکیب بدنی در جمعیت مردان مبتلابه پرفشارخونی می باشند.

کلیدواژه ها

تمرین تداومی متوسط؛ تمرین تناوبی شدید؛ فشارخون؛ ضربان قلب استراحت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.