بررسی عوامل موثر بر سرمایه گذاری بخش گردشگری و مقایسه شیوه های تأمین مالی سرمایه

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی توسعه نظام تامین مالی در ایران
  • کد COI اختصاصی: IRFINANCE02_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5537
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نعمت قفلیحی

عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد و حسابداری واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد

چکیده

صنعت توریسم به دلیل کسب درآمد ارزی، ایجاد اشتغال مستقیم و غیر مستقیم و ایجاد ارزش افزوده ، از اهمیت بسزایی در کشورهای توسع ه یافته ودر حال توسعه دارد برخوردار است . طبق داده های آماری مرکز آمار ایران در سال 1378، 49 درصد خانوارهای ایرانی حداقل یک بار در سال مسافرت میکنند (گردشگران داخلی)و سالانه در حدود 2 میلیون گردشگر خارجی از ایران با اهداف تفریحی، تجاری و بازدید از اقوام و ... بازدید میکنند. افزایش تعداد گردشگران داخلی ی ا خارجی، نیازمند سرمایه گذاری مناسب در ایجاد اقامتگاه های مناسب، مکان های تفریحی، رستوران ها و هتل ها و بخشهای بازرگانی میباشد . هدف از این مطالعه آن است که اول این که، عوامل موثر بر سرمایه گذاری در بخش گردشگری را شناسایی نماید،دوم این که انواع روشهای تأمین منابع مالی سرمایه گذاری، مقایسه و اثرات آنها مورد ارزیابی قرار گیرد. براساس مبانی نظری، کلاسیک سرمایه گذاری تابعی از نرخ بهره است که با افزایشنرخ بهره، سرمایه گذاری کاهش مییابد.براساس الگوی کینزی و اصل شتاب کلارک، سرمایه گذاری تابعی از ارزش افزوده و تغییر در ارزش افزوده میباشد .به عبارت دیگر در صورتی که وضعیت ارزش افزوده بخش مناسب باشد، حتی اگر نرخ بهره افزایش یابد، ممکن است سرمایه گذاری افزایش یابد. در این مطالعه با استفاده از روش اقتصاد سنجی، سرمایه گذاری تابعی از ارزش افزوده بخش گردشگری و اعتبارات بانکی در نظر گرفته شده است (در طی دوره 1387-1350) نتایج نشان میدهد که ارزش افزوده بخش گردشگری و تسهیلا ت بانکی اعطایی به بخش خدمات تاثیر مثبت و معنی داری بر سرمایه گذاری در این بخش دارد ولی نرخ بهره تاثیر معنی داری بر سرمایه گذاری بخشندارد . در ایران با توجه به این که نرخ بهره به صورت ثابت و پایین تر از مکانیزم بازار و بر اساس شورای پول و اعتبار ( و نه مکانیز م بازار ) تعیی ن می گردد و لذ ا نوسانات سرمایه گذاری بانرخ بهره قابل توجیه نیست. در قسمت دیگری از تحقیق در یک الگوی فرضی روشهای مختلف تأمین سرمایه برای ساخت هت ل ه او مکا ن های تفریحی با نرم افزار COMFAR بررسی میگردد روشها ی مختلف تأمین سرمایه شامل استفاده از تسهیلات بانکی (نرخ بانکی 8% برای وجوه اداره شده، 12 % برای بانکهای دولتی، 23 % برای بانکهای خصوصی)، تسهیلات ارزی با نرخ بهره 10 % و منابع بخش خصوصی میباشد. نتایج نشان میدهد که تأمین منابع در روشهای مختلف بستگی به نرخ بهره سیستم مورد نظر دارد ولی در بخش ارزی میتواند بر سرمایه گذاری بسیار اثر گذار باشد . در این مقاله با چند سناریوی مختلف ابعا د نوسانات نرخ ارز و نوسانات آن و باز پرداخت تسهیلات بررسی میگردد. نتایج نشان میدهد که اگرنرخ ارز به 2200 ریال افزایش یابد NPV طرح فرض ی منفی میشود. پیشنهاد میگردد که پیش بینی های مناسب در قوانین و مقررات پرداخت تسهیلات ارزی در خصوص اثرات نوسانات نرخ ارز دیده شو د ت ا از این طریق ریسک سرمایه گذاری در بخش کاهش یابد

کلیدواژه ها

گردشگری (Tourist)، سرمایه گذاری ،(Investment)، اعتبارات (Credit)، نرخ ارز .( Comfar) کامفار ،(Exchange – Rate)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.