برآورد تغییرات و پوشش اراضی با استفاده از سنجش از دور و تصاویر ماهواره ای (مطالعه موردی: شهر یاسوج)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین همایش ملی کاربرد مدل های پیشرفته تحلیل فضایی(سنجش از دور و GIS) در آمایش سرزمین
  • کد COI اختصاصی: GISLS03_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 509
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمد سادات

کارشناسی ارشد مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، واحد لارستان، دانشگاه آزاد اسلامی، لارستان، ایران.

سیدیعقوب ذوالفقاری فر

استاد یار باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی،یاسوج، ایران.

چکیده

سطح زمین همواره بر اثر پدیده های طبیعی و فعالیتهای انسانی دستخوش تغییر و تحول میشود. ارزیابی دقیق تغییرات سطح زمین به منظور مدیریت اصولی و کارآمد مسائل زیست محیطی از اهمیت ویژهای برخوردار است. سنجش از دور به دلیل ویژگیهای خاص از جمله دید وسیع، یکپارچگی، استفاده از قسمتهای مختلف انرژی الکترومغناطیسی برای ثبت خصوصیات پدیده ها، دوره بازگشت های کوتاه، امکان به کارگیری سخت افزارها و نرم افزارها، کم هزینه بودن و سریع تر بودن بررسی و نیز فراهم کردن امکان پایش منطقه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. انتخاب روش و الگوریتم مناسب برای ارزیابی و کشف این تغییرات به دلیل تاثیر در نتیجه آشکارسازی، اقدامی مهم و اساسی است، زیرا که روش انتخاب شده جهت بازیابی و کشف تغییرات با استفاده از تصاویر ماهوارهای در نتایج به دست آمده و تفسیر و تحلیل آنها تاثیر قابل ملاحظهای دارد. در این مطالعه، در محدوده شهر یاسوج و با استفاده از تصاویر ماهواره لندست سال های 1384 و 1389 شمسی و پس از اعمال تصحیحات مورد نیاز و ایجاد تصویر رنگی با استفاده از تصویر تجزیه مولفه های اصلی (PCA1) به انتخاب نمونه های تعلیمی در 7 کلاس پرداخته شد و پس از انجام تست تفکیک پذیری نمونه های تعلیمی، کلاس های انتخابی با استفاده از روش حداکثر مشابهت طبقه بندی شد، ضریب کاپا در سال (0,7942)1384 و سال (0,8152)1389 و صحت کلی(به ترتیب در سال های 1384 و 1389 به ترتیب 93,83 و (91,28 به دست آورده شد. در طول بازه زمانی 1384 تا 1389 بیشترین درصد تغییرات افزایشی مربوط به کاربری کشاورزی با 1105,5 هکتار و در میان تغییرات نزولی، بیشترین کاهش مربوط به زمین های بایر با 2488,3 هکتار میباشد.

کلیدواژه ها

سنجش از دور، شهر یاسوج، حداکثر مشابهت، ماهواره لندست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.