توسعه های شهری جدید، پدیده حومه نشینی، افزایش سفرهای آونگی و تأثیر آن بر پایداری شبکه حمل و نقل کلانشهر تبریز

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نخستین همایش توسعه شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: CSUD01_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2314
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منوچهر داداش زاده

چکیده

این مقاله به بررسی ارتباط متقابل توسعه های شهری جدید در تبریز و پدیده حومه نشینی با افزایش سفرهای آونگی مابین شهر مرکزی و حومه میپردازد. پدیده حومه نشینی منجر به تحمیل اثرات منفی بر شبکه حمل و نقل شهری شده و حرکتی به سوی ناپایداری در شبکه حمل ونقل تبریز را باعث خواهد شد. این پدیده در تبریز شامل توسعه های جدید شهری، سکونتگاههای خودرو و روستاهای مجاور شهر که در توسعه های اخیر در محدوده قانونی شهر قرار گرفته اند، می باشد. علاوه بر وجود سکونتگاههای خودرو و روستاهای مجاور که باری منفی بر شبکه حمل و نقل این شهر تحمیل کرده ست، در دهه اخیر شاهد افزایش چشمگیر توسعه های جدید شهری در حومه شهر بودهایم که طبیعتاً باعث تحمیل ترافیک سنگینتری بر شبکه حمل و نقل شهری شده است. این در حالی است که این شهر فاقد سیستم حمل و نقل عمومی کارآمد است؛ چنانکه نبود شبکه مترو و کمبود در شبکه اتوبوسرانی و تاکسیرانی، در کنار گسترش افقی شهر، باعث استفاده هر چه بیشتر از خودرو شخصی شده است. به طوری که طبق آمار ارائه شده سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تبریز، در سال 1388 تنها 31 % از سهم توزیع سفر مربوط به اتوبوس است. توسعه های جدید شهری در حومه ها و ناتوانی در استفاده از پتانسیل زمینهای شهر مرکزی، موجب جذب روزافزون مردم برای سکونت در حومه و طبیعتاً افزایش سفرهای آونگی خواهد بود و با توجه به نبود سیستم حمل و نقل سریع بین مرکز شهر و حومه، سبب افزایش استفاده از خودرو شخصی شده و با افزایش ترافیک در شبکه های ارتباطی بالطبع اثرات زیست محیطی منفی را به همراه خواهد آورد. این مقاله پیامدهای چنین توسعه ای را بر پایداری شبکه حمل و نقل تبریز مورد بحث و بررسی قرار میدهد و راهکارهایی برای کاهش سفرهای آونگی کلانشهر تبریز ارائه می کند.

کلیدواژه ها

توسعه های شهری جدید، حومه نشینی، سفرهای آونگی، پایداری شبکه حمل و نقل، شهر تبریز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.