شیوه های مهندسی فرهنگ نماز در جامعه اسلامی بر اساس تفسیر تنزیلی
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: نهمین همایش بین المللی پژوهش های قرآنی
- کد COI اختصاصی: QURANIC09_021
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 599
نویسندگان
استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم (دانشکده علوم قرآنی مراغه)
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم (دانشکده علوم قرآنی مراغه)
چکیده
قرآن کریم معجزه جاوید پیامبر خاتم در جامعه مشدرک جاهلی با آداب و رسوم خرافی دارای تعصبات بی جا و غیره نازل گردید، جامعه ای که مظاهر پرستش خدا به ورطه انحراف کشیده شده بود. قرآن با نزول در چنین فضایی سعی کرد تا با اصلاح عقاید، باورها و نگرش های جاهلی، با نهادینه و فرهنگ سازی اجرای اوامر و دوری مردم از نواهی شارع مقدس اسلام، زمینه های کمال و سعادت جهانیان را فراهم کند. فضای نزول قرآن بخصوص در دوره قبل از هجرت ایجاب می کرد اصول دین و خطو کلی فقه و حقوق مورد توجه قرار گرفته و برای مقابله با باورهاى باطل اعتقادى و اصلاح آنها و در کل، توجه دادن انسان ها به ارزش هاى پایه اى سخن به میان بیاید. نماز یکی از مسائل مهمی بود که قرآن برای نهادینه کردن آن، در طول بیست و سه سال به صورت مرحله ای گام برداشت. بخشی از این مراحل در دوره مکه و بخش هایی نیز در مدینه اتفاق افتاد. این نوشتار بعد از مفهوم شناسی به روش توصیفی تحلیلی ضمن توجه به فضا و جدو نزول آیات و سوره های قرآن کریم، به تبیین مهم ترین راهکارهای قرآن برای نهادینه کردن فرهنگ نماز در عصر نزول پرداخته است و به این نتیجه رسیده است که اولا برای مهندسی فرهنگ نماز در جامعه، پیامبر اکرم از اصول اسوه سازی و معرفی اسوه، اعطای بینش و اصلاح نگرش، زمینه سازی، فریضه سازی، تدریج و تدرج و اصل استمرار و مداومت استفاده کرده است. ثانیا با تثبیت فرمان ها پیرامون نماز و نهادینه کردن فرهنگ آن، می توان جامعه را از آسیب های اجتماعی به دور نگه داشته و زمینه های ترقی و پیمودن مسیر کمال را فراهم آورد.کلیدواژه ها
قرآن کریم، نماز، فرهنگ سازی، تفسیر تنزیلی، اسوه سازی، اعطای بینش، فریضه سازی.مقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.