بررسی الگوی تدریس مدیریت بر آموزش از منظر خلاقیت در یادگیری و یادگیری خلاقیت

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی خلاقیت شناسی،TRIZ ومهندسی ومدیریت نوآوری ایران
  • کد COI اختصاصی: ICIC03_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا بهرنگی

استاد دانشگاه تربیت معلم، عضو هیئت مدیره و نماینده سازمان جهانی آمو

چکیده

با تبیین جایگاه الگوی تدریس مدیریت بر یادگیری از منظر خلق مفاهیم (آموزش) و محوریت عادت ورزی به خلق مفاهیم (پرورش) میتوان آثار آموزشی و پرورشی یادگیری ژرف و مطلوب را وارد آموزش سنتی جا افتاده و رو به استاندارد ساز نمود و از رسمیت بخشی به انتظارات نا وارد بر یادگیری شاگردان در جهان تعلیم و تربیت معاصر کاست. استفاده از خلاقیت در آموزش و پرورش بزرگان و مشاهیر ایران و جهان، بررسی خلاقیت از منظر مکاتب فلسفی و بررسی آثار آموزشی و پرورشی و پیشرفت تحصیلی ناشی از خلاقیت در یادگیری موضوع بکری است. تمیز بین درس دادن و آموزش بر محور خلق مفاهیم و پرورش به معنای عادتورزی به استفاده از خلاقیت در طول حیات مهم است. اهمیت این الگو، با مراحل نهگانه اجرایی آن، در آموزش علوم مختلف در توان آن برای ایجاد تحول کیفی و کمی در آموزش و پرورش است. این الگو مکمل بیش از 100 تحقیقی است که محقق به تدریج با استفاده از الگوهای تدریس در آموزش علوم مختلف و مرتبط با خلاقیت در مقاطع مختلف آموزش علوم در ایران بکار گرفته است. در این تحقیقات انواع تحقیقات نظری و کاربردی با استفاده از روشهای توصیفی، فراتحلیلی، تداومی و موردی به کار رفته است. سؤالیه 40 گویهای با نام "استاندارد تضمین کیفیت آموزش حرفهای خلاق" که به تدریج با روش علمی اعتبار یافته و روا شده است برای نشاندادن آثار آموزشی، پرورشی آن و مقایسه با وضع موجود بکار میرود. علاوه بر آن در بیشتر موارد تحقیقات انجام یافته در یادگیری مفاهیم علوم مختلف از آزمون تی مستقل، آزمون خی دو و نیز آزمون کلمینوگراف اسمیرنف برای نشان دادن ارتباط و هموابستگی بین میانگینهای بهبود یادگیری در مقایسه با وضعیت موجود به لحاظ پیشرفت تحصیلی، آثار آموزشی، آثار پرورشی استفاده شده است. از بررسی بازخورد اجرای آنها اطلاعات موثقی فراهم میشودکه نشانگر اعتبار و روایی این الگو برای استفاده در یادگیری مبتنی بر خلاقیت و عادت ورزی به خلاقیت در یادگیری در تمام دروس و در مقاطع مختلف خواهد بود. بیان نتایج چند کاربرد موردی این الگو نیز ضریب اطمینان آثار آموزشی، پرورشی، و پیشرفت تحصیلی را به طور معنا دار و معتنابهی افزایش داده که خود تأیید بر راهی است که ادعا دارد که آموزش بدون یادگیری آموزش نیست و یادگیری بدون استفاده از خلاقیت رخ نمیدهد.

کلیدواژه ها

الگوی تدریس مدیریت بر آموزش- خلاقیت در یادگیری-یادگیری خلاقیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.